19 / 04 / 2024

Fatih Ormanı'ndaki inşaat projeleri protesto edildi!

Fatih Ormanı'ndaki inşaat projeleri protesto edildi!

Kuzey Ormanları Savunması ve Diren Fatih Ormanı İnsiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen çevreciler Fatih Ormanı'nda yapılan taşocakları ve inşaat projelerine karşı İstanbul Maslak'ta bulunan Orman Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.



Kuzey Ormanları Savunması ve Diren Fatih Ormanı İnsiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen çevreciler Fatih Ormanı'nda yapılan taşocakları ve inşaat projelerine karşı İstanbul Maslak'ta bulunan Orman Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Eylemciler yaptıkları basın açıklamasında, "Beton yığınağı haline gelen İstanbul'da son kalan nefes alanı olan Fatih Ormanı taş ocakları beton tesisleriyle yağmalanıyor. Orman Bakanlığı bu yok oluşu sadece izliyor Çevre Şehircilik Bakanlığı ise beton tesisleri çevre etki değerlendirmesi gerekli değil diyerek onaylıyor" dedi. "15 Milyon nüfuslu istanbul'da son kalan nefes alanımızın yağmalanmasına sessiz kalmayacağız" diyen yaşam savunucuları Orman Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na "artık işinizi yapın" diye seslenerek "Hafriyatlar ile beton tesisleri ile ormanı yağmalayan bu tesislere izin verdiniz mi? Ormanımız içinde kaç metrekare madene, hangi amaçla izin verdiniz? Verdiğiniz izin sonrasında ne yaptınız? Denetim yapıyor musunuz?" sorularını yöneltti. 




BirGün




Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul'un son ormanları da şantiye ve hafriyat alanlarının tehdidi altında. Orman Koruma Ekibi'nin binasının yanındaki alan tıraşlandı. İnşaat sahibi firma, İzinlerimizi aldık" savunmasını yaptı. Gökdelenlerin zapt ettiği Maslak'ta bulunan Fatih Ormanı, taş ocakları ve hafriyat sahalarının kıskacı alftnda. Havadan görüntülenen Maslak'taki Fatih Ormanı'nda, bir tarafta inşaatlara beton yetiştirmek için kurulan taş ocakları, hafriyat alanları, yeni kesim sahaları yer alırken, diğer tarafta resmi prosedüre uygun, ruhsatlı ve ilgili bakanlıkların izni dahilinde çalıştıklarını savunan firmalar yer alıyor. 


İNŞAAT KALINTILARI TEPE OLMUŞ 


Havadan görüntülenen Fatih Ormanı, taş ocakları, hafriyat kamyonları, beton santralleri ile çevrili. Cendere Vadisi'nde kamyonların yüklerini boşalttığı alan adeta yapay bir tepe haline dönüşmüş durumda. 


İZNIMİZİ ALDIK 


Bahsi geçen alanlarda faaliyet göstereceği öğrenilen Danış Agrega Üretim ve Pazarlama Sanayi ve Ticaret A$, yapılan tüm çalışmaların ilgili Bakanlıkların ve Orman Bölge Müdürlügü'nün izni doğrultusunda ve ruhsatlı olarak yürütüldüğünü açıkladı. 


MEZARLIK DA ORMANLA GENİŞLEYECEK 


Ayazaga mezarlık alanının da orman arazisi kullanılarak genişletilmesine karar verildi Sarıyer'deki mevcut mezarlık alanlarının dolması nedeniyle, mezarlık ihtiyacını karşılamak üzere, 160 bin metrekarelik orman alanının da mezarlığa dönüştürülmesine karar verildi. 


KORUMA BİNASI YANI BAŞINI KORUYAMADI 


Hafriyat tepesinin hemen yanında yer alan ve TT Arena ve Maslak'ı gören bir yamaçtaki ormanın bir kısmı kesildi. Orman Bölge Müdürlüğü yetki sınırlan içerisinde bulunan alanın hemen yanı başında üzerinde "İstanbul Orman İşletme Şefliği Fatih Ormanı Bölüm Koruma Ayazaga Ekip Binası" yazılı bir bina yer alıyor. 




Meydan


Geri Dön