25 / 04 / 2024

Fatih Topal: Binalar depreme dayanıklı yerlere taşınsın!

Fatih Topal: Binalar depreme dayanıklı yerlere taşınsın!

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ŞUTEM) Başkanı Fatih Topal, emlakçılık yasasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Topal, binaların depreme dayanıklı yerlere taşınmasını talep ettiklerini söyledi.



Emlak danışmanları artık tapu dairelerine gitmeden işlemleri ofislerinde başlatabilecek. Böylece hem vatandaş tapu dairelerinde daha fazla zaman harcamayacak ve kuyruklar azalacak hem de kamudaki personelin iş yükü hafiflemiş olacak. 


Tapu işlemlerinde artık yeni bir dönem için çalışma yürütülüyor. Eğer ilgili yasa meclisten geçerse tapu devri için vatandaşlar ilk işlemlerini konutu aldıkları emlak danışmanında başlatacak. Böylece vatandaş hem zaman kazanacak hem tapu dairelerindeki personelin iş yükü hafifleyecek. Proje için Ankara, Muğla ve Kocaeli pilot bölge seçildi. Burada başlatılacak uygulama daha sonra tüm Türkiye'ye yayılacak. Uygulamanın emlak sektöründe çalışanlar için büyük bir kolaylık getireceğini vurgulayan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ŞUTEM) Başkanı Fatih Topal, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki'ye Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu olarak bir ziyaret gerçekleştirdik. Yapılan görüşmede sayın bakanımıza tapu dairelerindeki iş yoğunluğu, sıkışıklık ve bunların aşılması konusunda bilgi arz ettik. Emlak danışmanlarının tapu dairelerine gitmeden sistem üzerinden tapu işlemlerini ofislerinde yapması konusunda karşılıklı mutabakatla bununla ilgili çalışmamanın sonuçlandırılması konusunda çalışmaların hızlandırılması konusunda görüş birliğine varıldı" dedi. 


EMLAKÇILIK YASASI 

Bakan Özhaseki'yle yapılan görüşmede emlak sektöründe çalışanlarla ilgili yasa tasarısının son şeklini aldığını belirten Topal, 16 Nisan referandumundan hemen sonra yasanın Meclis'e geleceğini kaydetti. Topal, "Emlakçilik yasası referandumdan hemen sonra çıkarılacak. İkinci olarak da tapu işlemlerini tapu dairesindeki sıkıntılardan dolayı gelen müracaatların bundan böyle emlakçılar üzerinden yapılması konusunda bir girişimimiz var. 


Türkiye'de üç tane pilot il belirlenmiş durumda. Bu çalışmaların alt yapıları hazırlanıyor. Gelecek aydan itibaren başlanılacak. Artık tapu müracaatları direkt olarak emlakçılar üzerinden yapılacak. Bu durum devletin yükünü de hafifletecektir. Müracaatlar emlakçılara yapıldıktan sonra başvurular sisteme aktarılacak. Sistem üzerinden tapu değerlendirilmesi yapılacak. Bu sistemin avantajından bir tanesi de vatandaş kendi malının değerini bilecek. Ayrıca tapu dairesinde kuyruk bekleme derdi de son bulacak. 


Bu sistemi kullanacak olan emlakçıların gerekli şartları yerine getirmiş ve belirli kurumlarda kayıtları olması gerekecek. Tamamen Emlakçılar Odasına entegreli olan bu sistem, Emlakçılar Odası ile Tapu Genel Müdürlüğünün birlikte bir çalışması olacak. Şu anda gerekli görüşmeler yapıldı. Anlaşma sağlandı. Bundan sonra alt yapılarını Emlakçılar Odası ve Tapu Genel Müdürlüğü birlikte hazırladıkları projelerden sonra bu sistem, pilot illerinden ardından tüm illere dağılacak" ifadelerini kullandı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Görüşmede kentsel dönüşümle ilgili düşüncelerin dile getirildiğini kaydeden Topal, "Şehircilik Bakanı ile görüştük. Kentsel dönüşümün yanlışlıklarını değerlendirdik. Şu anda yapılan kentsel dönüşüm planlamaları çok hatalı ve yanlış. Kentsel dönüşüm, binaları yıkıp süslü püslü yapılar yapmak değil, bölgenin mimarisi göz önüne alınmalı. Binaları yıkıp aynı yere yapı yapmak yerine depreme dayanıklı yerlere taşınmasını talep ettik" diye konuştu.



Ceylanpınar Gazetesi


Geri Dön