19 / 03 / 2024

Fatih Tosun: Marmaray projesi konut fiyatlarında olumlu etki yaratacak!

Fatih Tosun: Marmaray projesi konut fiyatlarında olumlu etki yaratacak!

Fatih Tosun "Marmaray Projesi ile öne çıkan bölgeler Avrupa yakasında Florya, Yeşilköy, Bakırköy ve Zeytinburnu, Asya yakasında ise Üsküdar, Kadıköy ve Kartal bölgeleri olacak." dedi...




TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun:  Marmaray  Projesi ile öne çıkan bölgeler Avrupa yakasında Florya, Yeşilköy, Bakırköy ve Zeytinburnu, Asya yakasında ise Üsküdar, Kadıköy ve Kartal bölgeleri olacak.Marmaray Projesi ile bu merkezler daha ulaşılabilir hale gelecek bu da konut fiyatlarında olumlu yönde etki yaratacak.

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, Marmaray Projesi ile öne çıkan bölgelerin Avrupa yakasında Florya, Yeşilköy, Bakırköy ve Zeytinburnu, Asya yakasında ise Üsküdar, Kadıköy ve Kartal bölgeleri olacağını belirterek, "Marmaray Projesi ile bu merkezler daha ulaşılabilir hale gelecek bu da konut fiyatlarında olumlu yönde etki yaratacak" dedi.
AA muhabirine Marmaray Projesi'nin geçtiği bölgelerde gayrimenkul sektörüne yansımalarını değerlendiren Tosun, inşasına 2004'te başlanan projenin bir ayağının Boğaz geçiş kısmı (Tüp Tünel) diğerinin ise Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi olduğunu kaydetti.
Tosun, İstanbul'un batıda Halkalı, kuzeyde Levent ve doğuda Tuzla'ya kadar uzanan doğu-batı koridoru üzerinde genişlediğini ve sürecin özellikle Marmara kıyıları üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek, 1973'te ilk Boğaz Köprüsü'nün faaliyete geçmesi ve E-5 Karayolu'nun yapımıyla İstanbul'un doğuda Gebze'ye, batıda Silivri'ye kadar genişlediğini,kentin kuzeye doğru kaymaya başladığını söyledi.
Kuzeye doğru kayma sürecini TEM Otoyolu ve ikinci Boğaz köprüsünün hızlandırdığını ve üçüncü köprünün yapımının kenti daha da kuzeye yönlendireceğini dile getiren Tosun, 1/100 binlik İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'na göre Tuzla-Pendik, Kartal ve çevresi, Maltepe, Bostancı, Kadıköy, Taksim ve çevresi, Zeytinburnu ile Bakırköy ve çevresinin merkezi iş alanı-çekim merkezi olarak görüldüğünü kaydetti.
Bu bölgelerin Marmaray Projesi'nin ya önemli noktaları ya da Avrupa ve Asya yakalarının doğal merkezleri olduğuna vurgu yapan Tosun, şunları kaydetti: "Marmaray Projesi ile bu merkezler daha ulaşılabilir hale gelecek ve dolayısı ile ticari gayrimenkullerde bu merkezlerde gelişim bekleniyor. Kentsel gelişimle beraber konut yerleşimlerinin gelişimi için en önemli faktör ulaşımdır. Sadece Marmaray Projesi değil, projenin iki ana noktası ile bağlantı sağlayan Yenikapı ve Ayrılık Çeşme istasyonları, yeni ve eski metro hatları konut yerleşimlerinin gelişiminde ve konut fiyatlarında etkin faktör olacak. Proje, İstanbul'un ilk kent gelişim aksı olan Marmara kıyılarını yeniden canlandıracak. Kentsel dönüşümün ve şehir merkezlerinin yenilenmesinde ulaşımın iyileştirilmesi Marmara kıyılarında konut fiyatlarında olumlu yönde etki yaratacak." Tosun, Marmaray Projesi ile öne çıkan bölgelerin Avrupa yakasında Florya, Yeşilköy, Bakırköy ve Zeytinburnu, Asya yakasında ise Üsküdar, Kadıköy ve Kartal bölgeleri olacağını ifade ederek, "Florya'nın en belirgin özelliği geniş ve bahçeli evleri, lüks konut siteleridir. 1980'ler sonrası hızla zenginleşen yeni bir sınıfın ortaya çıkmasıyla beraber lüks konut ihtiyacı arttığında, Florya birbiri ardına inşa edilen bina ve villalarla yoğun talep gördü.
Bölgeye olan talebin yoğun olması yatırımcı firmaların da bölgeye olan ilgisinin canlı kalmasını sağlıyor. Bugün boş arsa arzının oldukça kısıtlı olduğu bölgede eski yapılar yıkılarak, yeni projeler hayata geçiriliyor" diye konuştu.
Florya bölgesinin en önemli özelliklerinden birinin de mevcut ve yeni yapılan konutların alansal olarak büyüklüklerinin "müstakil evler" ile kıyaslanabildiğim anlatan Tosun, bölgenin kemikleşmiş bir alıcı kitlesinin bulunduğunu, inşaat firmaları tarafından cazip halde kalmasının en önemli nedenlerinden birinin bu olduğunu söyledi.
Tosun, şehir merkezine yakın ama şehir gürültüsünden uzak kalmak isteyenlerin tercihi olan bölgenin ağırlıklı olarak "konut sektörü" ile ön plana çıktığını belirterek, Florya'nın yakın çevresinde yer alan Havaalanı ve civarındaki ticari yapılaşmanın da bölgeye olan talebi artırıcı etki yarattığını kaydetti.


Ankara Gündem

Geri Dön