19 / 04 / 2024

Fatih'de kentsel yenileme kapsamında yeşil alan yüzde 400 arttı!

Fatih'de kentsel yenileme kapsamında yeşil alan yüzde 400 arttı!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, kentsel yenilemenin öncelikleri olduğunu, “Tarihi Yarımada, Türkiye’nin misafir odası. Ama bu misafir odasının düzenlenmeye ihtiyacı var. 7 ayrı yerde restorasyon sürüyor. Yeni projelerimiz de yolda” dedi..



İstanbul’un en eski yerleşimlerinden olan ve Tarihi Yarımada’yı bünyesinde bulunduran Fatih, restorasyon, kentsel dönüşüm ve cephe yenileme projelerine hız veriyor. Sulukule’nin kentsel dönüşümü tamamlanırken, Süleymaniye, Ayvansaray, Balat, Zeyrek gibi 7 ayrı bölgede restorasyon ve kentel yenileme faaliyetleri sürüyor. 8.500 yıllık geçmişi olan ilçede 450 bin kişi yaşarken, gündüz nüfusu 3 milyona yaklaşıyor. Tüp geçit projesi Marmaray’ın açılmasıyla bu yoğunluğun daha da artması bekleniyor.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2004 yılından beri Fatih ve 2009’da Eminönü’nün kendilerine bağlanmasıyla burada da restorasyon ve dönüşüm faaliyetlerine başladıklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm ve restorasyon önceliğimiz. Fatih’in tamamı sit alanı olduğu için işimiz daha zor ve sorumluluğumuz daha fazla. Ama buna karşın bugüne kadar 168 orta ölçekli tarihi eserin restorasyonunu yaptık. Şu anda 7 ayrı bölgede dönüşüm var. Fener-Balat, Ayvansaray Türk Mahallesi, Süleymaniye ve Yalı Mahallesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çok tartışılan Sulukule’yi bitirdik” dedi.


Cepheler yenileniyor


Kentsel dönüşüm ve cephe yenilemede yeni projelerinin Sirkeci Garı olduğunu dile getiren Demir, Tarihi Yarımada’nın çehresini yenilemek ve düzeltmek için çalıştıklarını vurguladı. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir şehre gelen insanlar ilk önce mimarisine, mutfağına ve musikisine bakıyor. Turistler ilk geldiklerinde mimariye, temizliğe, dış cepheye not veriyorlar. O zaman dikkatli olmak zorundayız. Binaların hepsini yıkıp yapamayacağımıza göre cephelerini yeniden yapmamız gerekiyor. Bu konuda Yıldız Teknik Üniversitesi ile çalışıyoruz. Her binayı ayrı tasarladılar, hepsine ayrı malzeme kullandık. Şehrin beklentileriyle mülk sahiplerinin beklentilerini uyuşturmaya çalışıyoruz. Ama binanın çehresi değişince değeri de artıyor. Hatta şehrin değeri ve genel kalitesi artıyor. Eminönü, ilk Fatih’e bağlandığında ‘hizmet gelir mi’, ‘üvey evlat mı’ oluruz gibi düşünceler vardı. Ama son dört yılda bu güzellikler gerçekleşti.”


Sirkeci’ye yüz nakli


Mustafa Demir, tarihi eserler dışındaki binaların da bölgenin dokusuna uygun olmasına çaba gösterdiklerini kaydederek, şöyle konuştu: “Aksaray’dan, Divanyolu Caddesi denilen Sultanahmet’e kadar gelen cadde eski imparatorluk yolu. Bu caddedeki binaların bütün cephelerini yeniledik. Dünyanın her tarafından insan buraya geliyor. Gördükleriyle ülkeye not veriyorlar. Burası ülkenin misafir odası. Ama bu misafir odasının düzenlenmeye ihtiyacı var. Esnafla turizmcilerle sık sık görüşüyoruz. Tabii ki onlar para kazanacak, zengin olacak. Zengin olmaları, ülkenin zengin olmasıdır. Ama aynı zamanda işlerini yaparken, ülkemizi, geçmişimizi ve buradaki bütün medeniyetleri temsil ettiklerini unutmamalılar. Ben nasıl değerlerin yaşatılmasına ve aktarılmasına çalışıyorsam, esnafın turizmcilerin de görevi aynı. Tarihi Yarımada’nın değerlerine halel getirecek herhangi bir şeye müsaade etmeyeceğimizi belirttik.”

Sirkeci Meydanı ve çevresini düzenleme projesini de hayata geçirdikleri bilgisini veren Fatih Belediye Başkanı Demir, “Sirkeci şu ana kadar çok kötü kullanılmış. Eski mimariye uyum sağlayacak kurallar getirdik. Sirkeci Meydanı ve çevresini yapıyoruz. Şu anda 1071 binanın cephesini başladık. Tarihi Yarımada’daki ana arterlerde, Sirkeci Meydanı ve  Ankara  Caddesi’nde binaların dış cephelerinde yenileme yapılıyor. Sirkeci’ye adeta yüz nakli gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.


Marmaray’a hazırız


Mustafa Demir, 29 Ekim’de açılacak Marmaray’a da hazır olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Sirkeci, Tahtakale, Sultanhamam o bölgeyi yarıya yayalaştırdık. Eminönü’nün neredeyse üçte biri yayalaştı. Daha da devam edecek. İlk Sultanahmet’i yayalaştırdık. Yayalaştırmadan önce altyapısını yapıyoruz. Yayalaştırma, Marmaray’a da hazırlık oldu. Marmaray’dan gelecek yaya yoğunluğunu karşılamak için altyapımız hazır. Zaten artık dünyanın hiçbir yerinde şehir merkezlerinde ve tarihi mekanlarda arabayla ulaşım yok.  Marmaray  bizi olumlu etkileyecek. Gündüz yoğunluğumuz artacak.”


‘Kentsel yenilemede çok deneyimliyiz’


Mustafa Demir, kentsel dönüşümde Sulukule’nin çok gündeme geldiğini de dile getirerek, “Sulukule, insanların bulunduğu yerden başka yere gönderilmeden dönüşümü tamamlanmış bir alan.

Sulukule’de dışarıya gidenlerin hepsi kiracılardı. Kendi yerinde kentsel dönüşümü gerçekleşmiş tek örnek. Ama ne kadar bütün imkanlarınızı seferber ederseniz edin mutlaka memnun olmayanlar çıkacaktır. Bu nedenle projenin bütün detaylarının proje paydaşlarıylarıyla paylaşılması gerekir. Sulukule bitti, teslim ediyoruz.


Şu anda Ayvansaray’da Türk Mahallesi, Süleymaniye, Fener ve Balat’ta çalışmalar devam ediyor. Her projede ciddi deneyimler elde ediyoruz. Uygulamada sıkıntılar olabiliyor ama bunları mülk sahiplerinin lehine aşabilmek için her zaman kendimizi geliştiriyoruz. Bu anlamda bakınca kentsel yenileme adına en deneyimli belediyeyiz. Her taraf da sit alanı olduğu için yıkıp yapma şeklinde değil çevreyle, tarihle, sanatla arkeolojiyle iç içe projeler geliştiriyoruz” diye konuştu. 


‘Sarayburnu’nda trafik yeri altına alınacak’


Sarayburnu-Cankurtaran arasında yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını da belirten Mustafa Demir, şu bilgileri paylaştı:

“Sarayburnu’nda 198 bin metrekarelik bir alan var. Dünyanın en güzel yerlerinden biri ama burada Sarai Sierra gibi cinayet bile işlenebiliyor. Neden, çünkü kullanılmıyor. Biz, Gülhane Parkı, Topkapı ve Sarayburnu’nu bütünleştirecek proje geliştirdik. Sarayburnu-Cankurtaran arasında trafiği yer altına alacağız.

Üst tarafı yayalaştırılacak.


Nostaljik tren de yer alacak

Müzeler, konser salonları, hediyelik eşya satış yerleri yer alacak. Tren yolu da karma yol olacak. İstiklal’deki gibi nostaljik tren yer alacak. Demiryolunun geçtiği yerin altında da beş binden fazla aracın park edebileceği bir yer altı otoparkı düşünüyoruz. Muazzam bir meydan olacak. Proje, Sirkeci Garı’nı da kapsıyor. Zor bir proje değil, maliyetli de değil. Çalışmaları sürüyor, proje aşaması bitmek üzere. 2014’de başlarız diye planlıyoruz. Önümüzdeki dönem Tarihi Yarımada’da yapılacak en güzel iş bu.”


Kapalıçarşı restorasyon projesinde sona gelindi


Dünyanın en eski çarşılarından biri olan Kapalıçarşı’nın renöve ve restorasyon projelerinin de tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çeken Mustafa Demir, şunları söyledi:  “Proje ihalesini 2010’da gerçekleştirdik. Sadece proje maliyeti 20 milyon TL oldu. İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı bir çalışma. Kapalıçarşı’nın sıkıntıları var. O sıkıntıları bertaraf edecek, mimarisi, tasarımı, havalandırması, altyapısıyla çözümler içeren bir proje. Çarşıda 3.500 dükkan var ama ortak yönetim ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kuruluş yok.


Osmanlı döneminden kalan tapu yapılanmasıyla her tapu bir bağımsız parsel kabul ediliyordu. Bu parseller için yasal değişiklik yapıldı. Şu anda Kapalıçarşı’nın yönetim planı hazırlanıyor. Bu planları yakında çarşının esnafıyla paylaşacağız. Biz onların önünü açmış olacağız. Şu anda projeler hazır. Kurulda biraz sıkıntı vardı, bundan sonra hızlanacak. Projeler bitince Kapalıçarşı’nın restorasyonu başlayacak. Bu, çarşı yanında çevresindeki hanları da kapsıyor.”


Fatih’te yeşil alanı yüzde 400 artırdı


Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Fatih’teki yeşil alan 2004 yılında 103 bin metrekareydi. Bu rakamı 415 bin metrekareye çıkardık. Yeşil alan miktarı dokuz yılda yüzde 404 arttı” dedi


Fatih’te, park ve yeşil alan miktarı dokuz yılda yüzde 404 arttı. Fındıkzade ve Çarşamba Çukurbostan gibi vizyon parkları ilçeye kazandıran Fatih Belediyesi, 30 bin metrekarelik rekreasyon ve yürüyüş alanı projesinin adımını attı.


Mevlanakapı ile Topkapı surarı arasındaki alanda yapılacak proje, Mevlanakapı mahallesinde bir fabrika yıkımıyla başladı. 1963 yılından beri köpük ve strafor imalatı yapan 3 bin 600 metrekare alan üzerine kurulu fabrika Fatih Belediyesi tarafından kamulaştırılarak yıkıldı.


30 bin metrekarelik proje


Projenin yalnız yıkımı yapılan fabrika alanıyla sınırlı olmadığını belirten Belediye Başkanı Mustafa Demir, şunları söyledi: “Fatih’teki mevcut park ve yeşil alan miktarı 2004 yılında 103 bin metrekare iken, Fatih Belediyesi projeleriyle bu rakamı 2013 yılında 415 bin metrekareye çıkardı. Fatih’te park ve yeşil alan miktarını dokuz yılda yüzde 404 artırdık. Çalışmasını başlattığımız yer, yaklaşık 3 bin 600 metrekarelik bir alan. Ancak, bu proje Topkapı’ya kadar toplam 30 bin metrekarelik bir alana yayılacak.


Surların iç kısmında kalan ve atıl olan bu bölgeleri gerek kamulaştırarak, gerek karşılıklı uzlaşarak şehrin ihtiyacı olan yeşil alanlara dönüştürüyoruz. Böylece, Yedikule’den Ayvansaray’a kadar olan kara surlarımızın iç tarafını kamulaştırmak suretiyle yeşil alana, rekreasyon alanlarına dönüştürmeyi düşünüyoruz.”


Surlar güvenlİ olacak


Yedikule kapısıyla Silivrikapı arasında 85 bin metrekarelik bir alanın çalışmasını daha önce başlattıklarını kaydeden Demir, Edirnekapı ile Ayvansaray arasında kamulaştırma çalışmalarının olduğu bilgisini verdi. Hedeflerinin kara surlarının iç tarafını insanların yürüyebilecekleri, dinlenebilecekleri alanlara dönüştürmek olduğunu ifade eden Demir, şöyle konuştu:


“Yedikule’den Sarayburnu’na uzanan rekreasyon ve yürüyüş alanı yapacağız. Yedikule’den Sarayburnu’na ister yürüyerek, ister bisikletle ulaşım olacak. Ayrıca, bu surların güvenliği kamuoyunun gündemindeydi. Amerikalı Sarai Sierra surların iç tarafında öldürülmüştü. Bu çalışmalarla surlar güvenlikli alanlar haline dönüştürülecek. Fatih Belediyesi olarak İstanbul ve Tarihi Yarımada için yüzyıllardır beklenen çalışmaları yapıyoruz.”


168 eseri restore etti, 3 bin 419 anıta proje hazırladı


İlçede restorasyonlar, Fatih Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İBB Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü, İBB Yapı İşleri Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve 2010 Avrupa Kültür Başkanti Ajansı tarafından yapıldı. Geçen süreçte, 168 anıt eser restore edildi. İçinde Kapalıçarşı’nın da bulunduğu 3 bin 419 anıt eser projeleri hazırlatıldı. Çalışmaları devam ediyor.

1.100 sivil mimarlık örneği yapının projeleri hazırlatıldı. 100 sivil mimarlık örneği yapının restorasyonu yapıldı. Belediye, 202 anıt eser niteliğindeki çeşmenin projelerini hazırladı.

Fatih’te restorasyon projesi devam eden ya da bitmiş belli başlı anıt eserler şöyle:


* Emir Buhari Camii

* Başcı Mahmud Camii

* Tarsus Mescidi

* Fındıkzade Mescidi

* Beşikçizade Tekkesi

* Ebu Said-İl Hudri Türbesi

* Şah Tekkesi ve Muhammed  Bedrettin Türbesi

* Ali Fakih Sıbyan Mektebi

* Nazperver Kalfa Sıbyan Mektebi

* Hadım Hasan Paşa Medresesi

* Sultanahmet Medresesi

* Zeyrek Sarnıcı

* Fatih Belediyesi Başkanlık Binası

* Murat Molla Kütüphanesi

* Fener Karakol Binası

* Balat Soroptimist Evi

* Murat Molla Kütüphanesi


Hollywood filmlerine mekân


Daha önce Argo, James Bond ‘Skyfall’, Taken 2, Two Faces of January gibi Hollywood yapımlarına ev sahipliği yapan Fatih, bu kez de Çanakkale Savaşı’nda çocuklarını kaybeden ve onları aramak için Türkiye’ye gelen bir babanın hikayesinin anlatıldığı filme mekan olacak.

Yönetmenliğini ve başrolünü ‘Gladyatör’, ‘Akıl Oyunları’ gibi filmlerden tanınan Russel Crowe’un üstlendiği ‘The Water Diviner’ adlı filmin çekimlerinin 2013 sonunda başlaması planlanıyor. Balat, Sultanahmet, Ayasofya ve çevresinde geçmesi düşünülen İstanbul çekimleri dışında, filmin diğer sahneleri için Edirne ve Kapadokya’da da mekan bakıldı. Filmde beyaz perdeye savaş sahnelerinden çok insan hikayeleri ve ailelerin arka planda yaşadıkları yansıyacak.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Fatih zaten doğal bir film platosu. Biz de tarihi dokuya yönelik yaptığımız çalışmalarla bu zenginliğin ayakta kalması için çalışıyoruz” dedi.

Ülkenin tanıtımına katkıda bulunacağını düşündükleri bu projeleri desteklediklerini belirten Demir, “Sadece Hollywood’ın değil, Bollywood’un da gözü Fatih’te. İlçemize dev prodüksiyonlu projeler kadar, Hint yapımları ve yabancı diziler de büyük ilgi gösteriyor. Bunun yanısıra bugün ülkemizde severek takip edilen birçok yerli yapım da yine Fener-Balat, Eminönü, Samatya, Sultanahmet ve çevresi gibi yerlerde çekiliyor. Biz Fatih Belediyesi olarak hepsine destek vermeye, yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu


Zeyrek evlerinin cephelerini yeniliyor


Fatih Belediyesi, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası’nda yer alan Zeyrek evlerinin cephelerini yenileyerek tarihe yeniden kazandırıyor.


Geleneksel dokusu bozulmadan yenilenen Zeyrek evleri Osmanlı döneminin mimari yapısını günümüze taşıyor. Fatih’teki 150 Zeyrek evinin yenileme çalışmaları etap etap yapılıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda, Fatih Belediyesi, Salihpaşa Caddesi, Ali Tekin Sokak ve Erzakçı Sokak’taki 14 tarihi Zeyrek evini yeniledi. Evlerin cephelerinin sıva onarımı yapıldı, boyandı, yağmur olukları ve boruları değişti.


Pencere sövesi ve kat silmeleri yapıldı. Evlerin tahtaları, çatıları, cepheleri ve pencereleri restore edildi. Zeyrek evlerinin çevresinde yer alan görsel bütünlük ve siluet devamlılığı sağlaması amacıyla 12 adet tescilsiz binanın da cepheleri yenilendi.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih’te tarihi evlerin korunması için çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Kurulan ahşap atölyemizle bu çalışmalara hız vereceğiz. İstanbul dünyada metrekare başına en fazla tarihi eser düşen şehirlerden biri. Bu bakımdan, Zeyrek evlerinin koruma altına alınması UNESCO tarafından takdir edildi. Fatih’te Osmanlı dönemini yansıtan bütün tarihi ahşap evler restore edilecek” dedi.


Salihpaşa dizilerin platosu

Zeyrek Salihpaşa Caddesi’nde tamamen aslına uygun olarak yenilenen evler, yapıldığı dönem olan 1800’lü yılların mimarisini yansıtıyor. Tarihine uygun yenilenen cepheleriyle Salihpaşa Caddesi dönem filmleri için adeta hazır plato haline geldi. Salihpaşa Caddesi’nde birçok yerli-yabancı filmler çekiliyor.


Milliyet


Geri Dön