18 / 04 / 2024

Fatih'te 5 dönüşüm projesi başlıyor

Fatih'te 5 dönüşüm projesi başlıyor

Fatih Belediyesi, 5 yeni kentsel dönüşüm projesi için daha düğmeye bastı.



1 milyar dolarlık yatırımlarla Fatih'in kültür, turizm ve kongre merkezi olması hedefleniyor.
 
İstanbul Fatih'te Sulukule'de tartışmalarla devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına yeni projeler ekleniyor. Tamamı SİT alanı olan ilçenin yüzde 20'sini oluşturan 5 bölgeyi 5366 sayılı Yenileme Yasası'na dayanarak kentsel yenileme alanı ilan eden Fatih Belediyesi, Sulukule'den sonra Ayvansaray Türk Mahallesi, Fener Balat Sahil Kesimi, Yedikule Gazhane ve Yalı Mahallesi projeleriyle Fatih'in kimliğini değiştirmek istiyor. Belediye, yaklaşık 1 milyar dolara mal olması planlanan projeler için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay bekliyor.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yenileme projeleri tamamlandığında Haliç'in bir kültür vadisine dönüşeceğini, belirterek "Ayvansaray Türk Mahallesi turizm ve kültür merkezi olacak. Fener Balat'ta Türkiye'nin en büyük yenileme çalışması yapılacak. Yedikule Gazhane'de büyük bir kültür ve kongre kompleksi yükselecek. Yalı Mahallesi'nde ise rezidanslar, butik oteller ve ofisler yer alacak" diyor. Demir, tüm bu yenileme çalışmalarını yaparken Fatih'in tarihi kültürel yapısını koruyacaklarını söylüyor.
Tarihi yarımada içerisinde yer alan ve tamamı SİT alanı ilan edilmiş olan Fatih ilçesinin, uzun yıllardır plansızlık nedeniyle bakımsız kaldığını vurgulayan Demir, Fatih'in birçok mahallesinin acil müdahale gerektiren çöküntü bölgesi özelliği gösterdiğini kaydediyor. Depreme karşı güvenli olmayan yapı stokuyla yıpranan ve yok olmaya yüz tutmuş eski eserlerin kalıcı çözümler üretmeyi gerekli kıldığını anlatan Demir, bu nedenle yenileme alanları oluşturduklarını ve çalışmalara başladıklarını anlatıyor.
 
Fener Projesi GAP İnşaat'ın

Fener Balat Sahil Kesimi Yenileme Projesi, Ayvansaray'dan başlayarak Fener iskelesine kadar olan sahil bölgesini kapsıyor. Bölgede, 59 yapı adası, 909 adet parsel bulunuyor. Toplam 279 bin 345 metrekarelik bir alanı kapsayan bölgede binalı ve binasız tüm taşınmazlar, 5366 sayılı Yenileme Yasası kapsamında yeniden düzenlenecek restore edilecek. Projenin 2007 yılında gerçekleşen ihalesini, yüzde 42.32 kat karşılığı önerisiyle GAP İnşaat kazanmıştı.

Koruma Kurulu'nun onayına sunulan projenin 200 milyon dolara mal olması ve 2010 yılına yetiştirilmesi hedefleniyor. Fener Balat Sahil Kesimi'nin Türkiye'nin en büyük yenileme alanı olduğunu ifade eden Mustafa Demir, yenileme alanı içinde 370 adet tescilli binanın bulunduğunu ifade etti.
Bölgede yaşayan insanların talepleri doğrultusunda projede bazı küçük değişikliklerin yapılabileceğine işaret eden Demir, "Tarihi eser özelliği olan evler Koruma Kurulu'nun öngördüğü şekilde korunarak, yenilenecek ve fonksiyonunu yitirmiş yapılara turizm ve ticaret fonksiyonu kazandırılacak" diye konuştu.
 
Hedef 2010'a yetiştirmek

İstanbul surlarının çevrelediği ve sahabe mezarlarının bulunduğu 1.5 hektarlık alanda 64 parselden oluşan Avyansaray Türk Mahallesi'ne de turizm ve kültür fonksiyonunun kazandırılması amaçlanıyor. Projeyle, günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen, ancak risk taşıyan tescilli ahşap binalar aslına uygun restore edilerek kullanılabilir hale getirilecek. Mahallenin bütün olarak yeniden canlandırılmasını amaçlayan projeyle tarihi yarımadanın kimliğine uygun açık ve yeşil alan düzenlemeleri de gerçekleştirilecek. Kurul onayının ardından uygulama ihalesi yapılacak olan yenileme alanının içinde 18 tescilli eser bulunuyor. Proje kapsamında Osmanlı-Türk mimarisinin özgün eserleri arasında yer alan bu tescilli eserler aslına uygun olarak restore edilirken, burada yeni yapılacak yapılar da tarihi binalara uyumlu bir şekilde inşa edilecek.

Yenikapı  Marmaray  inşaatının arka kısmında kalan Yalı Mahallesi'nin yıl sonuna kadar ilk projesi bitecek. Demiryolu ile sahil arasında kalan bu bölgeyi çok önemsediklerinin altını çizen Demir, şunları söylüyor: "Burası ofislerin olduğu, turizm tesislerinin, rezidansların ve butik otellerinin yer aldığı İstanbul'un önemli bir merkezi olacak. Proje içerisinde bir de Kültür Parkı var. Marmaray kazısında çıkartılan gemiler bu parkta sergilenecek. 2010 yılına yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu proje 2010 Kültür Başkenti etkinliklerinin de önemli projeleri arasında yer alıyor."
 
Gazhane kültür kompleksi

İlk sosyal amaçlı havagazı fabrikası olma özelliği taşıyan 1873 tarihli ve 1993 yılında kapatılan Yedikule'deki Gazhane'nin bulunduğu alana kültür kompleksi inşa edilecek. Yedikule Gazhane yenileme projesi ile ilgili çalışmalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yürütülüyor. 100 bin metrekarelik Gazhane yenileme projesi alanının yaklaşık 50 bin metrekaresi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Devlet Demiryolları'na ait olan diğer yarısı da TOKİ'ye devredildi. Yenileme projesi olduğu için Fatih Belediyesi de projeye müdahil durumda. Projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu anlatan Demir, Yedikule Gazhane'nin uluslararası kongrelerin yapılabileceği, turistlerin konaklayabileceği bir kültür, turizm ve kongre alanı olacağını kaydetti. Bu alanla ilgili projenin hazır olduğunu ifade eden Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile  TOKİ  arasındaki mülkiyet sorunlarının çözüme kavuşmasını beklediklerini söyledi. Demir, Gazhane yenileme alanı üzerinde bulunan tescilli yapıların da korunacağı bilgisini verdi.

Bülent YOLDAŞ / Referans


Geri Dön