20 / 04 / 2024

Fatih'teki tarihi mezarlık otopark mı oldu?

Fatih'teki tarihi mezarlık otopark mı oldu?

Fatih'teki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası yakınlarında bulunan tarihi mezarlığın otoparka çevrildiği iddia edildi. CHP'li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, hazırladığı yazılı önergeyle mezarlığın akıbetini İBB Başkanı Kadir Topbaş'a sordu.



Fatih'teki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası yakınlarında bulunan tarihi mezarlığın otoparka çevrildiği iddia edildi.


Mezarların gece yerlerinden söküldüğü yönünde şikâyetler aldığını belirten CHP'li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, hazırladığı yazılı önergeyle mezarlığın akıbetini İBB Başkanı Kadir Topbaş'a sordu.


İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, tescilli eserlerden oluşan alanın çöplük halinde olduğunu ve alanın bir kısmının  otopark olarak kullanıldığını kaydetti. Sağ, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “1984 ve sonraki yıllarda bazı kişilerin tescilli tarihî eser olan alanının arkasındaki boşluktaki mezarların bilinçli olarak gece yerlerinden söküldüğü yönünde şikâyetler alıyoruz. Bölgeden çıkan kemikler de çuvallara doldurularak bilinmeyen bir yere götürülerek alandaki mezarlar bilerek yok edilmiştir. Şu an o alanın mezarlık olduğu kimse tarafından bilinmemektedir.”


Yazılı önergesinde, bölgedeki mezara en son defin işleminin ne zaman yapıldığını soran Hüseyin Sağ, “Kemalpaşa Şehzadebaşı Caddesi'ndeki Şehzade Camii hizasındaki alanda birçok işyeri faaliyet gösteriyor. Mağazaların bulunduğu ve arkasındaki alan tescilli eserlerden oluşuyor. Anılan alana en son defin işlemi ne zaman yapılmıştır? Bugüne kadar yapılan defin sayısı kaçtır?” dedi.


Soru önergesi, İBB Meclisi'nin şubat ayı toplantısında CHP'li üyelerin imzası ile Meclis Başkanlığı'na sunuldu ve oybirliği ile başkanlık makamına havale edildi.



Mustafa ARSLAN/Zaman


Geri Dön