19 / 04 / 2024

Fed faiz oranlarını değiştirmedi!

Fed faiz oranlarını değiştirmedi!

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranını son dönemdeki olumsuz küresel ekonomik ve finansal gelişmeler nedeniyle değiştirmedi.



ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranını son dönemdeki olumsuz küresel ekonomik ve finansal gelişmeler nedeniyle değiştirmedi. Fed, ayrıca bu yıla ilişkin faiz artış beklentisini aşağı yönlü revize etti.


Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük mart toplantısı sona erdi.


Toplantının ardından yayınlanan karar metninde, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 1'e karşı 9 oyla aldığı belirtildi.


''Küresel gelişmeler risk teşkil ediyor''


FOMC karar metninde küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk teşkil etmeye devam ettiği, bu nedenle federal fonlama oranının yüzde 0,25-0,50 aralığında kalması kararı alındığı belirtildi.


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;

Ekonomistler, ABD’deki zayıf talep ve küresel ekonomiye ilişkin karamsarlık nedeniyle faiz artırımı beklemiyordu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada global ekonomideki gelişmelerin risk yaratmaya devam ettiğini belirten FED, bu yıl için öngördüğü faiz artışını 4’ten 2’ye indirdi. Fed ayrıca ABD’nin 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 2.4’ten yüzde 2.2’ye çekti. 


Türkiye’de dün gün boyunca piyasaların gözü Fed toplantısındaydı. Toplantıda faiz yönünde bir adım beklenmese de yatırımcılar faiz artırımının ne zaman yapılacağına dair yeni bir işaret beklentisi içinde hareket etti. Toplantısı öncesi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel dolar/TL 2.93 seviyesine yaklaştı. Fed toplantısı öncesi 2.9222 civarında olan dolar/TL Fed kararı sonrasında ise 2.8928’e kadar geriledi. borsa İstanbul ise Fed kararı öncesi yüzde 0.43 artıda kapanmıştı. Fed, geçen yıl aralık ayındaki toplantıda 2006 yılından beri ilk faiz artışına giderek, politika faizini yüzde 0 - 0.25 aralığından yüzde 0.25  0.50 aralığına yükseltmişti. 


Milliyet 


Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Fed, politika faizini beklendiği gibi yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tuttu. Fed beklentiler doğrultusunda faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Federal fonlama oranı yüzde 0.25 ile 0.50 arasında bulunuyor.

Fed, Aralık ayında faiz oranlarında yüzde 0.25'lik artışa gitmişti.


Star


Geri Dön