24 / 04 / 2024

FED: Konuttaki düzelme toparlanmaya güç veriyor

FED: Konuttaki düzelme toparlanmaya güç veriyor

FED, konut ve imalat sektöründeki düzelmelerin, ABD ekonomisinin toparlanmasının ilk safhalarına güç verdiğini bildirdi



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çeşitli bölgelerden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı
"Bej Kitap" adlı raporda, son altı haftada ülke çapında ekonomide birçok sektörde koşulların ya istikrara kavuştuğu ya da bir miktar da olsa düzeldiği belirtildi.

Ekonomide, 1930 yılından bu yana en kötü resesyonda düzelmenin başladığı, Fed'in araştırma yaptığı 12 bölgeden sadece ikisinde ekonomideki faaliyetlerin zayıf olduğu kaydedilen raporda, ilk kez konut satın alacaklara verilen 8 bin dolarlık kredinin konut sektörünü desteklediği, fabrikaların üretimi artırdığı ifade edildi.

Konut ve imalat sektörünün düzelmeye katkıda bulunmayı sürdürdüğü, buna karşın düzelmede en zayıf bağlantının ticari gayrimenkul sektörü olduğu, 12 bölgede bu sektörde koşulların "ya zayıf ya da kötüleştiği" bildirilen raporda, ekonomik faaliyetin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarının zayıf kalmayı sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Fiyat ya da ücret baskılarının çok az ya da hiç olmadığı, banka kredilerine talebin zayıf ya da az olduğu ve birçok bölgede kredi kalitesinin daha fazla aşındığı belirtilen raporda, ekonomi her ne kadar ivme kazansa bile
henüz bankacılık ve istihdamdaki zayıflığın üstesinden gelmediği vurgulandı. Çalışma Bakanlığına göre, geçen ay 23 eyalette işsizlik oranı yükseldi.

ABD'de Eylül ayında 26 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,8'e tırmanan işsizlik oranının, bu yıl yüzde 10'a ve gelecek yıl ortasında da yüzde 10,5'e ulaşması bekleniyor. Birçok ekonomist, ekonominin üçüncü çeyrekte en az yüzde 3 büyüyeceğini ve şimdi büyümeye devam ettiğini söylüyorlar. ABD ekonomisinin üçüncü çeyrek
sonuçları gelecek hafta açıklanacak. Yılda sekiz kez hazırlanan Bej Kitap, faiz oranlarının belirlenmesine
yardımcı olmada kullanılıyor. FED, yüzde 0-0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını değerlendirmek üzere
3-4 Kasım'da toplanacak.
AA


Geri Dön