05 / 05 / 2024

Fehmi Demirten: Baret takmayan inşaat işçilerine ceza kesilmeli!

Fehmi Demirten: Baret takmayan inşaat işçilerine ceza kesilmeli!

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği ( DEİM ) Başkanı Fehmi Demirten, emniyet kemeri takmayan sürücüye ceza kesildiği gibi baret takmayan işçiye de ceza kesilmesi gerektiğini söyledi...




Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, emniyet kemeri takmayan sürücüye ceza kesildiği gibi baret takmayan işçiye de ceza kesilmesi gerektiğini söyledi.


Dünyada en fazla iş kazalarının yaşandığı ülkelerden birisi olan Türkiye’de özellikle inşaatlarda meydana gelen iş kazalarının dikkat çektiği ve bütün önlemlerin alınmasına rağmen, işçilerin koruyucu malzemeleri takmamalarının ölümleri getirdiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, emniyet kemeri takmayan sürücüye ceza kesildiği gibi baret takmayan işçiye de ceza kesilmesi gerektiğini söyledi.


Hukuk kurallarına uymama lüksüne kimsenin sahip olmadığını ifade eden Demirten, işyeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri hakkında çıkarılan yönetmeliğin, iş hayatına ciddi tedbirler getirdiğini ifade etti. Yönetmeliğin bir berberden bakkal dükkanına, mermer atölyesinden inşaat şantiyesine veya maden ocağına kadar her türlü ticari faaliyeti çeşitli tehlikelere göre sınıflandırdığını belirten Demirten, şöyle konuştu: "İnşaatçı kesim olarak çok tehlikeli sınıftayız. Siz işyerinizde bir kaza meydana geldiği zaman bu kazadan dolayı o işyerinin sorumluları ve işveren hakimin önüne gittiği zaman ilk bakılacak olan, artık bu uygulama başladığından beri bu işyerinin kendi tehlike sınıfına uygun olarak risk analizi yaptırılmış mı? O işyerinde o faaliyet yürütülürken, o iş yapılırken oradaki çalışanlar, çalıştıranlar, oraya gelip giden müşteriler açısından ne gibi can güvenliği tehlikeleri var? Bu tehlikelerin bertaraf edilmesi için hangi önlemlerin alınması lazım? Bu önlemleri kim, ne kadar vakit içinde alacak? Bu risk analizleri tek tek dökülüyor."


"MALZEME KULLANMAYAN İŞÇİYE CEZA KESİLMELİ"


Toplam kaliteyi artırmanın ancak bütün katılımcıların desteğiyle olacağını dile getiren Demirten, sözlerini şöyle sürdürdü:


"İşle ilgili kurumların buna destek vermesi lazım. Bizim inşaat sektöründe bu kurumlar kimdir? Yapı denetim kuruluşları, belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, tüm bu kurumlar, yani o inşaatla ilgisi olan tüm bu kurumların da oradaki personelin iş güvenliğiyle ilgili kullanmaları yönünde birer baskı unsuru olması lazım. Emniyet kemeri, çok ciddi bir şekilde can kurtarıyor. Devlet, ‘Ben bunu sizin iradenize bırakmıyorum, bunu denetliyorum. Eğer ben trafik denetimlerimde sizin bu emniyet kemerlerinizi takmadığınızı görürsem ceza yazarım’ dedi ve yazmaya başladı. Personel bilsin ki, 'Kişisel koruyucu malzemeleri kullanmazsam tıpkı trafik polisi gibi ceza yazılır'. Belediye zabıtası, örneğin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli, ani baskınlarla şantiyeye gelecek ve beni eğer baretsiz görüyorsa vatandaşlık numaramı not alacak ve bana bir ceza tahakkuk ettirecek. Bu ama bir yevmiye olur ama iki yevmiye olur, beş yevmiye olur on yevmiye olur. Takmıyorlar, en büyük sıkıntı orada."


"KAFAM KAŞINIYOR’ DİYE ÖLÜMÜ GÖZE ALIYORLAR"


Birçok işyerinde kişisel koruyucular dağıtılıp eğitim verilmesine rağmen personelin bunu uygulamak istemediğini anlatan Demirten, sözlerini şöyle tamamladı: "İşçi, ‘Ben baret taktığım zaman kafam kaşınıyor’ diyor. Yani kafasına 12'lik bir çivinin ya da 15-20 kilo ağırlığında bir demir panonun düşmesini önemsemiyor, kaşınmasını önemsiyor. Biz şantiyeciler, müteahhitler olarak baret takmaya başladık. Gördük ki ilk gün evet kafanız bunu yadırgıyor, kaşınıyor ya da bir ağırlık hissediyorsunuz ama ikinci gün inanın o baret vücudun bir parçası olmaya başlıyor."



Milliyet


Geri Dön