25 / 04 / 2024

Fek yazısı geçerlilik süresi!

Fek yazısı geçerlilik süresi!

İpotek fek yazısı;bir kimsenin gayrimenkulü üzerinde bulunan borcun tamamını ödemesi halinde; ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya deniyor. Peki,fek yazısı geçerlilik süresi ne kadardır?




İpotek, olan ve olması muhtemel krediler için ilgili veya herhangi bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi durumuna deniyor. İpotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı ayni bir hak olarak ifade ediliyor.Fek yazısı, taşınmaz mal üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılması için hazırlanan resmi yazıya deniyor. Borçlu borcunun tamamını ödediği takdirde taşınmaz üzerinde ki ipotek kaldırılabiliyor. 




İpotek fek yazısı örneği..


T.C.

ANKARA

........... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ



Dosya No: ……… /…………



TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE

.............………(Şehir)

İLGİ: a) …./…./…..  tarih ve ….. sayılı yazımız.

         b) ……../………tarih ve ….. yevmiye sayılı cevabi yazınız.



ALACAKLI : 

VEKİLİ

BORÇLU


İlgi (a) sayılı yazımız gereğince, ilgi (b) sayılı cevabi yazınızda belirtilen taşınmazlar kaydına konulan haczin işbu dosyamızdan geçerli olmak üzere KALDIRILMASINA karar verilmiştir.

Karar gereğince işlem yapılarak ilgi (b) sayılı yevmiyeniz ile konulan hacizlerin fekki gereği rica olunur. 


NOT: ...................................



İcra Müdür Yrd. 

...............




Fek yazısı geçerlilik süresi..

Kredi borcu biten tüketici, evi üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor. Tapu Dairesince yapılan bu işleme İpoteğin Fek Edilmesi deniyor. İpoteğin Fek edilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka, tüketiciden ücret talep ediliyor. Tapuda gerekli işlemler yapılır ve ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi, tapu kütüğüne de kaydediliyor. Tüm bu işlemler bittikten sonra konut üzerindeki tüm haklar artık tüketici üzerine devredilmiş oluyor. 



Fek yazısı ücreti; yapılan hukuksal işlemler dolayısı ile banka krediyi kullanan kişiden; yapılan işlemlerin masrafına karşılık olarak talep edebiliyor. Ücretin miktarı ise, bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Fek yazısı nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön