27 / 04 / 2024

Fek yazısı nasıl alınır?

Fek yazısı nasıl alınır?

Bankadan aldığınız kredide kredinin teminatı olarak gösterdiğiniz konut üzerine konulan ipoteğin kaldırılması için hazırlanan resmi yazıya “İpotek Fek Yazısı” deniyor. Peki,fek yazısı nasıl alınır?




Fek yazısı nasıl alınır?

Fek yazısı, bir kimsenin gayrimenkulü üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazı olarak açıklanıyor. İpoteği koyan bankadan ipotek FEK yazısı alınarak ilgili tapu sicil müdürlüğüne bu yazının işleme konulmasıyla taşınmaz üzerindeki ipotek kaldırılmış oluyor.


İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesine deniyor. Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etmek imkanına sahip olabiliyor. Borçlu bankaya borcunun tamamını ödediği takdirde Fek yazısı alabiliyor.


FEK yazısı alabilmek için gerekli belgeler :

1.İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.

2.Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.

3.Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.

4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.



İpotek fek yazısının masrafı nasıl ödenmez?

Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı’na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor.



İpotek fek yazısı kaç günde alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön