26 / 04 / 2024

Fener-Balat-Ayvansaray yenileme alanı ilan edildi!

Fener-Balat-Ayvansaray yenileme alanı ilan edildi!

Evlerinin yenileme projesi kapsamında yıkılacağından, Tarlabaşı ve Sulukule'de yaşanan sürecin burada da tekrarlanmasından endişe duyan Balat sakinleri semtlerine sahip çıkmak için dernek kurdular



Fener, Balat, Ayvansaray'da yaşayan bazı mülk sahipleri, kendilerine Fatih Belediye Başkanlığı tarafından geçen ay gönderilen tebligatla evlerinin bulunduğu bölgenin 2006 yılında "Yenileme Alanı" ilan edildiğini ve bu kapsamda yıkılarak otel, kültür merkezi, kafe, restaurantlara dönüştürüleceğini öğrendiler. Yenileme projesinin 2007 yılında Çalık Grubu'na ihale edildiğini öne süren ve evlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalan semt sakinleri UNESCO'nun bölgede örnek proje olarak hibe kredi ile restore ettirdiği 13 evin bile proje kapsamında yıkılacak olmasına tepki gösteriyorlar.

Evlerinin yenileme projesi kapsamında yıkılacağından, Tarlabaşı ve Sulukule'de yaşanan sürecin burada da tekrarlanmasından endişe duyan Balat sakinleri semtlerine sahip çıkmak için dernek kurdular.

BELEDİYE TAPULARIN PEŞİNDE
Henüz resmi statü kazanmayan derneğin kurucularından tasarımcı İrfan Pulcu, Fener Rum Patrikhanesi'nden Ayvansaray'a kadar uzanan ön bölgedeki 2 parselin, Vodina Caddesi'nin yenileme alanı ilan edildiğini anlatarak "2006 yılında Bakanlar Kurulu'nun aldığı acil kamulaştırma kararı bizim bölgemizi de kapsıyormuş. Tarlabaşı'nda alınan karardan 20 gün sonra Fener-Balat-Ayvansaray bölgesi de yenileme alanı ilan edilmiş haberimiz yok" diye konuştu. Belediyenin bölgede restorasyon değil yenileme yapacağını anlatan Pulcu, proje kapsamına giren alanın yüzde 53'ünün konut olarak kalacağını yüzde 48'inin ise işlevinin değişeceğini söyledi. Pulcu "Belediyeden bize ya evinizi ada bazında kendiniz yenileyeceksiniz ya da bize satacaksınız dediler. İnşaatlar başlamadan önce tapularımızı almak istiyorlar" diye konuştu.

TRAMVAY YAPILACAK,DENİZ DOLDURULACAK

Belediyenin projesini halka açıklamamasını eleştiren Pulcu, " Ön bölgede tramvay olacakmış. Deniz doldurularak yol yapılacakmış. Öğrenebildiklerimiz bunlar" dedi. Derneğin kurucu üyelerinden Çiğdem Şahin de "Yapmak istedikleri dışarıdan binayı koruyup içeriden yıkarak blok alanlar yaratarak inşaat yapmak" diye konuştu.
Vatan


Geri Dön