19 / 04 / 2024

Ferağ nedir?

Ferağ nedir?

Ferağ nedir? sorusu taşınır veya taşınmaz herhangi bir mal üzerindeki sahiplik hakkının başka birine devredilmesi olarak cevap buluyor. Ferağ verme işlemi mal sahibi olan kişinin tapu sicil müdürlüğüne gitmesi ile yapılıyor...




Ferağ nedir?


Arapça kökenli bir sözcük olan 'Ferağ' kelimesi vazgeçme, çekilme, el çekme ve terk etme anlamına geliyor. Taşınır veya taşınmaz herhangi bir mal üzerindeki sahiplik hakkının başka birine devredilmesi olarak tanımlanıyor. 


Ferağ verme ne demektir?


Gayrimenkul sektöründe tapu işlemlerinde sıkça kullanılan Ferağ terimi, gayrimenkul malikinin mülkiyet hakkını devretmek veya üzerinde başkası lehine bir hak kurmak amacıyla tapu sicil müdürlüğüne gidip, düzenlenen resmi senedi imzalayarak başkası lehine tescilini istemesi eylemidir. Bu eyleme ise ferağ takriri deniyor.


Ferağ Takriri nedir?


Bu işlem hak sahibi kişinin tapu sicil müdürlüğüne gidip bir başka kişiye hak sahibi olduğu malı devretmesini sağlayan resmi senedi imzalaması ile yapılıyor. Bu işleme ferağ takriri deniyor.


Ferağ İcbar Davası nedir?


Tapu sicil müdürlüklerine satış vaadi sözleşmesi yapan tarafların 5 yıl içinde mülkiyeti resmi senet ile nakletmeleri gerekiyor. Taşınmaz malikinin bu işlemden kaçması ve alacaklının bu mahkemeye başvurarak taşınmazın adına nakledilmesi durumunda açılabilir.


İvazsız Ferağ ne demektir?


Taşınmaz malın elden çıkarılması sırasında herhangi maddî bir bedel söylenmeden veya bedelsiz olacağı açıkça belirtilerek yapılan ferağ işlemine deniyor.


İvazlı Ferağ ne demektir?


Taşınmaz malın elden çıkarılması sırasında para ya da mal yapılan ferağ işlemine deniyor.


Kanuni telif hakkının ferağı ne demektir?


Söz konusu yasal hakların aktarımına kanuni telif hakkının ferağı deniyor.


Kat karşılığı Ferağ vermek nedir?


Arsa sahibinin tapuda ferağ vermesi sözleşme gereği kat karşılığı dahi olsa mülkiyet yükleniciye geçiyor. 


Vefaen Ferağ ne demektir?


Bir taşınmaz hak sahibinden alıcısına geçmişse ve ferağ işlemi sonucu borçlu alıcısına alacağını ödemiş ise yeni hak sahibi eski hak sahibine malını devredebilir. Bu işleme de Vefaen Ferağ deniyor.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



 


Geri Dön