25 / 04 / 2024

Ferdi İskan nedir?

Ferdi İskan nedir?

Bina inşaatının tamamlanmasını takiben yapılması gerekenlerin başında Ferdi İskan belgesini almak geliyor. Ferdi İskan nedir? diyorsanız tıklayın...




Konutunuzu aldığınız binanın inşaatı tamamlandı. Ancak yapılacaklar listesi inşaatın tamamlanmasıyla bitmiyor. Söz konusu konutunuzun Ferdi İskan belgesini almanız gerekiyor. Ferdi İskan belgesinin önemi büyük. Öyle ki, konutunuza elektrik, su veya telefon aboneliklerini yaptırabilmeniz için Ferdi İskan belgesini almanız şart. 


Peki Ferdi İskan nedir? diye merak ediyorsanız açıklayalım. Ferdi İskan diğer adıyla da Bağımsız Bölüm Kullanma İzni Belgesi'nin mevzuattaki tanımı şu şekilde; “Bağımsız bölüm sahiplerinin müracaatı ile her bağımsız bölüm için ayrı ayrı düzenlenen ruhsat niteliğindeki izin belgesidir”. 


Söz konusu mevzuat Ferdi İskan belgesinin ne zaman ve nasıl alınması gerektiğinin açıklamasını ise şöyle yapıyor; “Bağımsız bölümün bulunduğu binanın inşaatının tamamen bitmesi durumunda tamamı için ya da kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımların kullanılabilmesi için gereken Yapı Kullanma İzin Belgesi tanzim edildikten sonra yapı sahibinin veya bağımsız bölüm sahiplerinin müracaatı ile alınabilir”. 


Metrekare sayısına göre masraf.. 

Görüldüğü üzere Ferdi İskan belgesini almadan konutunuzu kullanamıyorsunuz. Bu belgeyi temin ederken cebinizden çıkacak masraflar da oluyor ve bu masrafları genellikle bağımsız bölüm sahibi karşılıyor. Ancak Ferdi İskan almak için ödenecek tutarlar belediyeden belediyeye farklılık gösteriyor. Burada altının çizilmesi gereken husus ise; ödenecek tutarın metrekare sayısına göre olacağı. Yani metrekare büyüdükçe Ferdi İskan belgesi için yapılacak masraf da ona göre artıyor. 

Yanı sıra elektrik ve su sayaçları için de bir ücret ödenmesi gerekiyor. 


Ferdi İskan ile İskan Belgesi arasındaki fark ne? 

Ferdi İskan Belgesi, söz konusu bağımsız bölümün bulunduğu binanın, Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan Belgesi) var ise alınabiliyor. Yapı Kullanma İzin Belgesi diğer adıyla İskan Belgesi, bağımsız bölümün yer aldığı komple bina ile ilgili genel bir izin. Diğer bir ifadeyle binanın yerel makamlarca onaylı bir şekilde inşaa edildiğinin kanıtı denilebilir. Yapı Kullanma İzin Belgesi masrafları ise genellikle müteahhit firma tarafından karşılanıyor. 


Belediyeye verilecek belgeler..

Ferdi İskan nedir? sorusunun yanıtını verdikten sonra bu belgeyi almak için belediyeye başvururken gerekli belgeleri de sıralayalım; 


-Ferdi İskan belgesinin alınacağı bağımsız bölümün sontarihli tapu veya tapu kayır sureti, 


-Belediye Gelirler Müdürlüğü'nden söz konusu bağımsız bölüme ait borcu olmadığına sair “Borcu Yoktur Belgesi”, 


-Ad, Parsel ve bağımsız bölüm numarasını içeren Yapı Kullanma İzni talep eden bağımsız bölüm sahibi tarafından imzalı dilekçe, 


-İlgili vergi dairesinden alınan bağımsız bölüme ait ilişik kesme belgesi. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön