28 / 03 / 2024

Ferko İnşaat İstanbul'da 4 yeni projeye başlayacak!

Ferko İnşaat İstanbul'da 4 yeni projeye başlayacak!

Gökçe Meriçten, 2015'te yatırımlara hız vereceklerini belirterek, "İstanbul'da 4-5 proje için arazilerimiz hazır. Projelerden ilki Cendere Yolu'nda bir karma proje olacak. Diğer iki proje de Göktürk civarında" diye konuştu...



FERKO İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, 2014'te Ferko Signature ve İlgaz Mountain Otel projelerine başlayan Ferko'nun, bu dönemde aynı zamanda yeni projeler için arazi alımları da gerçekleştirdiğini, İstanbul'da başlayacakları 4-5 yeni proje için arazilerinin hazır olduğunu söyledi. Meriçten, "Bu projelerden biri Cendere Yolu'ndaki ofis, ticari alan ve otelden oluşacak. Diğer iki projemiz ise Göktürk tarafında biri ticari birini ise konut olarak planlıyoruz" diye devam etti. 


-Ferko 2014 yılını nasıl geçirdi. Hangi projelere başladı? 

2014 yılı hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz oldukça verimli bir yıl oldu. Bu yılı bizim için özel kılan ise Levent Büyükdere Caddesi'nde başladığunız Ferko Signature ofis projemiz... Mayıs ayında iansmanını yaptığımız projeye gösterilen ilgi beklediğimizin üzerinde gerçekleşmesinden dolayı mutluyuz. Bu yıl ayrıca Kastamonu İlgaz'da var olan İlgaz Mountain Resort'u devralarak yanına ayrıca İlgaz Mountain Otel projemizin inşasına başladık.


-2015'te devam edecek ve yeni başlayacak projelerinizle ilgili bilgi verir misiniz? 

25'inci yılımızı geride bırakmaya hazırlanırken, İstanbul'da 4-5 proje için arazi alımlarımızı da gerçekleştirdik. Bu projelerden biri Cendere Yolu'ndaki ofis, ticari alan ve otelden oluşacak. Diğer iki projemiz ise Göktürk tarafında biri ticari birini ise konut olarak planlıyoruz 


¦-Önümüzdeki yıl sektörü etkileyecek konu başlıktan neler olacak? 

Türkiye gayrimenkul sektörü fiyat balonu araştırmasına göre; fiyat-kira ve fiyat-gelir oranlarına bakıldığında Türkiye'de balon göstergesi olabilecek keskin bir değişim yok. Ayrıca Kentsel Dönüşüm Yasası'yla artan taleplerin 2015'te devam edeceğini düşünüyorum. Gayrimenkul sektörünün daha da gelişmesi için her segmentten tüketiciye ulaşmak büyük önem taşıyor. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde markalı konut projelerinin yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz. Alım gücüne göre çeşitlenmiş markalı konut projeleri de, gayrimenkul sektörünün büyümesinde önemli rol oynayacak. İstanbul özelinde ise iş ve sosyal yaşamın önemli lokasyonlarının her zaman revaçta olacağını öngörüyoruz. 


-Sizce 2015 yılında konut ve ofis trendleri nasıl olacak? 

İstanbul'da Maslak ile başlayan ofis yatırımları Ataşehir, Kâğıthane ve Kavacık'tan sonra ulaşımın kolay olduğu tüm semtlerde devam ediyor. Bu alandaki yatırımlar 2015'te de zirve yapacak. Ofis hizmetlerinden, beklentilerin artmasıyla inşaat şirketleri standardı yüksek A sınıfı ofis yatırımlarına yöneldi. Bu tip ofislerde teknolojik altyapı öne çıkıyor. Yeni ulaşım alternatiflerinin ortaya çıkmasından dolayı E-5 bandında doğu-batı istikametine doğru genişlemesi ofis yatırımlarına olan ilgide önemli artışlarla devam edecek. Konut ayağında ise son yıllarda oldukça revaçta olan karma projeler daha da ön plana çıkacak. Buna ilaveten trafik sorunu nedeniyle metro ve toplu taşımaya yakın bölgeler mülk sahibi olmak isteyenler için tercih nedeni olmaya devam edecek. 


-2015'te sektörde büyüme bekliyor musunuz, ne kadar? 

2013 yılında yüzde 7 büyüyen inşaat sektöründe büyüme 2014'te yavaşladı. Ekonomik büyümedeki yavaşlama gayrimenkulü de etkiledi. 2014'ün son çeyreğinde artan yabancı yatırımlar sektörde toparlanmayı sağladı. Bu yıl Türkiye için belirlenen yüzde 4 büyüme hedefi doğrultusunda, 2014'te 1.7 trilyon TL olan milli gelirin, 2015'te 1.9 trilyon TL'ye yükseleceği varsayımına dayanarak sektörde büyümenin buna paralel olacağı kanısındayız. 


-2015'te konut fiyatlarında nasıl bir değişim bekliyorsunuz? 

2015 yılı itibariyle yeni yapılacak projelerdeki konut fiyatları yüzde 18 KDV'den dolayı ve yüzde 7 de maliyet artışlarından dolayı minimum yüzde 25 daha pahalı olacağını söyleyebiliriz. 


-2015'te İstanbul'da yıldızı patlayacak bölgeler olacak mı? 

2014 yılında olduğu gibi 2015'te de kentsel dönüşüm, havaalanı ve 3. köprü projelerinin belli bölgeleri parlatacağını söyleyebiliriz. Ayrıca altyapı ve ulaşım projeleriyle de farklı bölgeler ön plana çıkacak. Bu projelerle birlikte özellikle Göktürk, Kemerburgaz,Kâğıthane, Eyüp, Haliç çevresi parlayacak. 


Akşam ek


Geri Dön