26 / 04 / 2024

Fesih Bingöl'den Sanayi Çarşısı açıklaması!

Fesih Bingöl'den Sanayi Çarşısı açıklaması!

Sanayi Çarşısı'nda 'planın içi boş' tartışmalarını değerlendiren Bingöl: "Konut, ticaret ve yeşil alanların planda gösterildiğini farz edelim. Mülk sahibi, Belediyeye "Benim yerim ticaret alanı, şunu vermediğiniz zaman kabul etmiyorum" diyebilir." dedi.



Sanayi Çarşısı'nda 'planın içi boş' tartışmalarını değerlendiren Bingöl: Konut, ticaret ve yeşil alanların planda gösterildiğini farz edelim. Mülk sahibi, Belediyeye "Benim yerim ticaret alanı, şunu vermediğiniz zaman kabul etmiyorum" diyebilir.


Bazılarının yeri de yeşil alana ya da yola denk gelecek. Onlara da "Sizin yeriniz yeşil alana isabet etmiş, siz ne talep ederseniz edin ben bunu vereceğim" denebilir. O yüzden meseleye bütün olarak bakmalı. Söz konusu alan içi boş olarak planlanmalı.


Plan yapılacak yerde yaşayanlar var. Bu iş kolay değil. Uygulama yapacak kurumun eli güçlü olmalı. Burada kimse mağdur olmayacak. Tüm mülk sahipleri kazanacak. AK Parti'nin çekinceleri plan notlarıyla giderilebilir.


ES TV'de Sadi Seda'nın sorularını yanıtlayan Bingöl, "Sanayi Çarşısı için hazırlanan 1/5000'lik plan olması gereken zeminde tartışılmadığı ve ehil kişiler fikir beyan etmediği için kısır siyasi çekişmelere kurban oluyor" dedi. Bingöl, şöyle devam etti: "İmar planını, plan notları ve raporuyla birlikte değerlendirmek lazım. Bir bütün olarak düşünülmeli. Konu şu an farklı bir zeminde tartışılıyor. Odunpazarı Belediyesi'nin hazırladığı planları 'içi boş' diye tarif etmek doğru değil. Plan notlarıyla birlikte değerlendirmek gerekir. Burası bir çöküntü alanı. Mutlaka rehabilite edilmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Çarşısı'nı 2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan etti.  2013 yılında Büyükşehir tarafından onaylanmak şartıyla 1/5000'lik ve 1/1000'lik planların yapımı için Odunpazarı'na yetki verildi. Biraz daha geri gidersek 2002'de bölgenin 1/5000'lik imar planı yapıldı. Üzerinden 14 yıl geçmiş."


Plan, plan notlarıyla anlamlı

Bingöl, şunları kaydetti: "Boş bir alanda ya da yeni yerleşim alanlarında 1/5000'lik imar plan yapmak kolaydır. Ama yerleşik düzende, yapılaşma olan yerlerde kentsel dönüşüm yaptığınız zaman farklı bir metotla yapmanız lazım. Çünkü burada yaşayanlar var. Alan boş değil... Özel proje alanı deniyor ama yanında plan notları var. Plan notları mülk sahiplerinin ve Eskişehirlinin talebini karşılayacak düzeyde mi? İşte bu tartışılmadı. Aslında bence önemli olan bu. Bu işin anayasası plan notlarıdır. Plan, plan notlarıyla bir anlam ifade ediyor. Bu hiç tartışılmadı. 2013 yılında bazı bölgeler afet riskli alan ilan edildi. Orada yaşayan insanların rızasını kazanarak, onlarla birlikte çözüm üretmeden netice alamazsınız. Dolayısıyla bu iş kolay değil.  Boş alanı imar yapmak kolay ama insanların yaşadığı alanı planlamak kolay değil."


Kurumun eli güçlü olmalı

Alan hakkında da bilgi veren Bingöl, "Yaklaşık 63 hektarlık (633 dönüm) bir alan. Burada 1200'ün üzerinde esnaf var. Yaklaşık 110 daire sahibi insan var. İki görüş var. Bir görüş diyor ki; eğer biz burayı planlayacaksak elimizin güçlü olması lazım. Diğer görüş 'Bu alanın nasıl kullanılacağıyla ilgili elimizde veri yoksa, istismar edilebilir, kötü bir şey yapılabilir' diyor. Her iki görüşün haklı olduğu noktalar da var eksik  olduğu noktalar da... Hak sahiplerinin haklarının korunması ilk öncelik bu. Plan notlarının şehircilik anlayışına uygun olarak testisi de çok önemli. Uygulama yapacak kurumun elinin güçlü olması gerekir. Bu güçlülük haksızlık yapmak için değil haksızlığı ortadan kaldırmak içindir" diye konuştu.

 

Alan içi boş planlanmalı

AK Parti kanadının 'planın içi boş' eleştirilerine de yanıt veren Bingöl, şöyle konuştu: "Bir an şöyle varsayalım... Oradaki mülk sahipleriyle uzlaşmak lazım mı, lazım. Siz bu insanları davet ettiniz. O kişinin yeri ticaret alanına isabet ediyor. Uzlaşmanız gerekli, siz bir teklif veriyorsunuz... O kişi 'benim yerim ticaret alanı, bana şu şartlarda şunu vermediğiniz zaman ben kabul etmiyorum' diyecek. Bazılarının yeri sosyal doku alanlarına, yeşil alanlara ya da belediye hizmet alanlarına yani kamuya ayrılan alanlara denk gelecek. Onlar da geldi masaya... O zaman da 'Sizin yeriniz yeşil alana isabet etmiş, sen ne talep edersen et ben bunu vereceğim' gibi bir durum ortaya çıkabilir. O yüzden meseleye bütün olarak bakmalı. Söz konusu alan içi boş olarak planlanmalı."


Herkes kazanacak

"AK Partililerin çekinceleri plan notlarıyla giderilebilir" diyen Bingöl, "Burada kimse mağdur olmayacak. Tüm mülk sahipleri kazanacak, şehrimiz kazanacak. Bu iş Ankara'da, Bursa'da, Kayseri'de yapılmış. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Siyasi kaygılarla hareket edilmemeli. öncelikle mülk sahiplerinin varlık değeri titiz bir çalışmayla belirlenmeli. Mülk sahiplerine yeni projede hak ettiği verilmeli. Emek'te bir arsa sahibi 2 birim kazanıyorsa Sanayi Çarşısı'ndaki mülk sahipleri en az 4-5 birim kazanacak" dedi.


Tartışma konusu olmayacak kadar basit

Bingöl, 'yoğunluk artıyor' eleştirileri için "2002'de bu alanla ilgili onaylanan 1/5000'lik planda 12 bin 246 kişinin yaşaması planlanıyor. Şimdi 15 bin... Bu tartışma konusu olmayacak kadar basit bir konudur. Yani 12 bin 500, 15 bin olsa ne olur. Hektara 237 kişi düşüyor. İtiraz edenlerin itiraz noktalarının doğru bir noktada olmadığını ifade ediyorum. Bu alanın hemen yanında Karayolları Lojmanları var... Hektar başına 380 kişi düşünülüyor. 237 kişiye itiraz edenler 380 kişiye bir şey demiyorsunuz? Bu tezattır. Bazı eleştirileri de doğru buluyorum. Belediye için ayrılan 21 bin metrekarelik alan fazla. Bunu tartışalım, rakamları tartışalım" dedi.


Eskişehir Anadolu


Geri Dön