26 / 04 / 2024

Fethi Ahmet Paşa'nın Çilingoz'daki arazisi bedelsiz mi kamulaştırıldı?

Fethi Ahmet Paşa'nın Çilingoz'daki arazisi bedelsiz mi kamulaştırıldı?

Osmanlı dönemi devlet adamı Fethi Ahmet Paşa'nın hissedarları, 'Bedelsiz devletleştirildi' diyerek Çatalca'daki dev arazinin iadesi için hukuk mücadelesi başlattı. Fethi Ahmet Paşa'nın Çilingoz'daki arazisi bedelsiz mi devletleştirildi?



Osmanlı dönemi devlet adamı Fethi Ahmet Paşa'nın hissedarları, 'Bedelsiz devletleştirildi' diyerek Çatalca'daki dev arazinin iadesi için hukuk mücadelesi başlattı.


16 mirasçı arasında işadamı da var prenses de.


BU dava çok konuşulur... Çatalca Çilingoz'da bulunan meşhur çiftlik dahil olmak üzere 63 milyon 411 metrekarelik arazi İsmet İnönü döneminde karşılığı ödenmeden devletleştirilmişti.


Arazinin, Osmanlı Devleti'nde 19'uncu yüzyılda yaşamış asker ve devlet adamı Fethi Ahmet Paşa’ya ait olduğunu öne süren hissedarları ise yıllar sonra alanın kendilerine iadesi için dava açtı.


Mirasçılar arasında ise tanınmış isimler bulunuyor.


Çocukluğu Kuzguncuk'taki Fethi Ahmet Paşa Yalısı'nda geçen Rüya Mocan Nebioğlu, Hindistan’ın Haydarabat Eyaleti prensi Mükerrem JAH ile evli olan Prenses Esra Birgen JAH, Bodrum'daki Catamaran Club'ün sahibi Mehmet Birgen'le birlikte 16 hissedar davanın tarafları arasında.


Çatalca Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam eden dava, Cumhuriyet tarihin devletleştirme uygulamasına karşı açılmış en büyük dava olarak niteleniyor.


Mahkemeye sunulan deliller arasında tapu kayıtları ilk sırada yer alırken davayla ilgili AKŞAM'a bilgi veren Avukat Ali Elbeyoğlu şöyle konuştu: Arazinin tapusu maliye adına geçiriliyor ama devletleştirme bedeli ödenmiyor.Müvekkillerimle tapuyla sahibi oldukları araziyi ya özel orman olarak taraflara iadesini yani orman vasfıyla kullanılmasını ya da bedelinin ödenmesini talep ettik' dedi.

Ahmet Fethi Paşa, Rodoslu Hafız Ahmet Ağa'nın oğlu olduğu için Rodosizade, Sultan II. Mahmut'un kızı Atiye Sultan evlendiği için de 'Damad' olarak bilinir.


İstanbul'da paşanın adıyla anılan birçok yer bulunuyor.


Akşam



Geri Dön