24 / 04 / 2024

Fethi Hinginar: Türkiye'de 5 milyon obez bina var!

Fethi Hinginar: Türkiye'de 5 milyon obez bina var!

Türkiye'de deprem riski taşıyan 7 milyon bina var. Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Sağlıksız yapılan bir bina ne kadar ağır olursa, o kadar yüksek oranda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır." dedi.



Türkiye'de deprem riski taşıyan 7 milyon bina bulunuyor. Bu sayının 5 milyon kadarı statik projelendirmedeki yanlışlardan kaynaklanıyor. Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, "Taşıyıcı kiriş ve kolon sistemine uygun duvar malzemesi kullanılmadığından milyonlarca bina ağırlık sorunu yaşıyor. 10 katlı bir binada, 3 cm'lik duvar sıvasının kullanılması 300 tonluk bir ağırlık yaratabiliyor" dedi. 


Ekstra 40 ton yük 

En büyük sorunun iyi statik hesap yapılamamasından kaynaklandığını ifade eden Hinginar, şunları söyledi: "Deprem anında bir binanın ağırlığının yüzde 40'ı kadar bir yük, yandan ekstra bir güç. Örneğin 100 tonluk bir yapıya, deprem esnasında 40 tonluk bir yan basınç gelir. Sağlıksız yapılan bir bina ne kadar ağır olursa, o kadar yüksek oranda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalır."


Fethi Hinginar Türk Ytong'un 2018'de 55'inci yılını kutlayacağını da belirterek "O yılı yeni fabrika yatırımı ile karşılayacağız. 50 milyon euro (200 milyon TL) yatırımla Gebze Kimya Organize Sanayi Bölgesi'nde 200 kişinin çalışacağı gazbeton fabrikası kurulacak" dedi. Şirket geçen yıl da 30 milyon euro'luk tesis kurmuştu. Türk Ytong ayrıca yanmaz ısı yalıtım ürünü Multipor'u bu yıl Türkiye'de de üretmeye başladı. 


Posta



Geri Dön