18 / 04 / 2024

Fethiye Karaköy'de koruma amaçlı imar planı kararı!

Fethiye Karaköy'de koruma amaçlı imar planı kararı!

Muğla Fethiye'nin Hayalet Şehri diye bilinen Karaköy'de imar sıkıntısı aşılıyor. Bölge için koruma amaçlı imar planı uygulanmasına karar verildi.



Muğla'nın Fethiye İlçesi’nde Hayalat Şehir olarak bilinen Karaköy'de imar sorunu aşılıyor.  Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, bölge için koruma amaçlı imar planı uygulanmasına karar verildiğini açıkladı. 


Mimari yapısı, dar sokakları ve tarihi kiliseleriyle ülke turizminde önemli merkezler arasında bulunan Kayaköy'de en büyük sorun olan imar planı değişiyor. 


Kaymakam Ekrem Çalık, Kayaköy’de en önemli sorunun imar planı olduğunusöyledi. Çalık, “2017 programında Kayaköy’ün koruma amaçlı imar planı uygulanmasına karar verildiği bilgisini aldık. İmar planı yapıldıktan sonra çalışmaların önü açılacaktır” diye konuştu.


Kiliseler ile ilgili çalışma içinde olduklarını söyleyen Çalık, Çalık, “Kiliselerin müstakilen restore edilip halkın hizmetine sunulması gerektiği belirtildi. Kiliselerin kapalı olmasının nedeni, yıkılma ve çökme tehlikesi. Can güvenliğini tehdit ediyordu. Bu konuda da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili genel müdürlükleri arasında proje hazırlanması için görüşmelerin devam ettiği, projelendirileceği ve restore edileceği bilgisini aldık” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 3 yıl önce Kayaköy’ün imara açılmasıyla ilgili ihale sürecini başlatmıştı. Bakanlık, tepkiler üzerine bu kararından vazgeçmişti. Bakanlık yetkilileri, Kayaköy’ün imara açılmasının söz konusu olmadığını ifade ederek, “Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kültür varlığı bulunan yörelerin korunmasına yönelik yaptığı ‘koruma amaçlı imar planı’, Kayaköy’e de uygulanacak. Bu, Kayaköy’ün imara açılacağı anlamına gelmez” dedi.


TMMOB Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candamn, koruma amaçlı imar planı ve normal imar planı arasındaki farkı şöyle söyledi. “Koruma amaçlı imar planı demek, tescilli kültür varlıkları bulunan alanlarda yapılacak iş ve işlemlere dair plandır. Asıl hedefi koruma üzerine şekillenmiştir. ‘Yeni bir yapı yapacağız’ yaklaşımı ile değil. Dolayısıyla bu Kültür Bakanlığı tarafından onaylanır. Koruma amaçlı imar planının ana ekseni, oradaki alanın, eserin korunmasına yönelik ana kararların verildiği plandır. Koruma amaçlı imar planında ‘O alanın tamamı korunacaktır, herhangi bir yeni yapılaşma yapılmayacaktır’ dersiniz. Genel olarak orayı imara açıp yüksek yoğunluklu yapı izni verilmesi mümkün değil. İmar planı yapıldıktan sonra koruma kurulu onaylıyor.”




Habertürk


Geri Dön