19 / 04 / 2024

Fethiye'de Mavi Kart Atıksu Otomasyon Sistemi açıldı!

Fethiye'de Mavi Kart Atıksu Otomasyon Sistemi açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, ülkenin üç tarafını çevreleyen denizlerin hem rekreasyonel hem de ticari pek çok amaca hizmet ettiğini, sosyo ekonomik açıdan da çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi...



Kıyı bölgelerinde artan nüfus, sanayileşme, aşırı avlanma ve denizcilik faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan deniz kirliliği ve deniz ekosistemlerinin tahribatının Türkiye'nin önemli sorunları arasında yer aldığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, "Bakanlık olarak en önemli doğal kaynaklarımızdan birisi olan denizlerimizin yönetiminde temel aldığımız en önemli ilke koruma ve kullanma dengesi. Elbette hepimizin ortak değeri olan denizlerimizi ülkenin kalkınması için en doğru şekilde kullanacağız ama bunu yaparken denizlerimizi tahrip etmeden, çocuklarımıza ve gelecek nesillere emanet edeceğiz" dedi.   


Birpınar, karasularda faaliyet gösteren gemilerden kaynaklanan atıkların toplanması ve bertarafının deniz kirliliğinin önlenmesi için önemli olduğunu, bakanlığın bu atıkların yönetimi konusunda önemli adımlar attığını ifade etti.  


Bugün itibarıyla 233 limanda atık kabul tesisleri aracılığıyla atık alım hizmeti verildiğine dikkati çeken Birpınar, gemilerden alınan atıkların online olarak izlenmesini sağlayan Gemi Atık Takip Sistemi (GATS) ve Mavi Kart sistemi ile bertarafına kadar sürecin bakanlık tarafından izlendiğini vurguladı.


 Birpınar, hedeflerinin arıtılmadan bir damla suyun dereye ve denize deşarj edilmemesi olduğuna işaret ederek, "Hedeflerimiz doğrultusunda yapılan çalışmalarla bugün itibarıyla hizmet verilen nüfusun toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 72'ye ulaşmıştır. 2023 yılı hedefimiz atık suları arıtılmayan bir belediye dahi olmamasıdır" diye konuştu.


- "Mavi bayrakta dünyada 3'üncü sıradayız"


Mavi bayrak alan plaj sayısının 383'e, marina sayısının ise 21'e çıktığını anlatan Birpınar, Türkiye'nin mavi bayrak sırlamasında dünyada 3'üncü sırada olduğunu kaydetti. Birpınar, mavi kart uygulaması ile yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibinin ve denetimin sağlanması için web tabanlı online sistem oluşturulduğunu ifade etti.  


Mavi kart atık takip sisteminin 2011'de Muğla'da, geçen yıl temmuz ayında ise Antalya'da başlatıldığını bildiren Birpınar, uygulamayı gelecek yıl tüm kıyı illerine yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.


Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar ise uygulamayı yakından takip edeceklerini, deniz kirliliği ve kıyılardaki mevzuata uygun olmayan konularda da taviz vermeyeceklerini dile getirdi.


Uygulama neticesinde kimsenin canının yanmasını istemediklerini belirten Başar, "Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Arkadaşlarımızın tedbirlerini zaman geçirmeden sisteme uyumlu hale getirmelerini istiyoruz. Çalışmalarından dolayı bakanlık yetkililerine, Deniz Ticaret Odamıza, kaymakamlığa ve belediyeye teşekkür ediyorum" dedi.  


TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural da 8 bin 335 kilometre kıyısı olan Türkiye'de yapılan her türlü çevre ve altyapı hizmetinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.


Deniz Ticaret Odasının kendisini bu konuya adayarak ortaya çıkardığı tesisler ile Fethiye Belediyesinin gayretleriyle yaptığı kuşaklama sistemleri sonucunda Fethiye'nin imrenilecek bir tesise kavuştuğunu vurgulayan Özkural, mavi kart uygulamasının Fethiye gibi güzel coğrafyaya sahip ilçenin turizmini de geliştireceğini söyledi.


Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığınde görevli çevre mühendisi Cem Yavuz, katılımcılara Mavi Kart Atıksu Otomasyon Sistemi hakkında bilgi verdi. 


Törene Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Halim Mete, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ve Liman Başkanı Mustafa Bankaoğlu da katıldı. 


AA


Geri Dön