26 / 04 / 2024

Fettah Tamince: Türk işadamları 20 yıl önde!

Fettah Tamince: Türk işadamları 20 yıl önde!

Yurt dışında ve Türkiye’de dev projelere imza atan Rixos’un patronu Fettah Tamince, Türk işadamlarının komşu ülkelere 20 yıl fark attığını söyledi. Tamince “Bunu bilirsek, önümüze kimse çıkamaz&r



Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Türkiye’nin, girişimcileri sayesinde komşularına ve çevresindeki ülkelere 15-20 yıl fark atığını belirterek “Potansiyelin farkına varılırsa kimse bizi tutamaz, tutmaz da. Siyasetin güçlü olduğu, vizyon sahibi ülkeniz varsa size kimse yanlış yapamıyor. Türkiye siyasi istikrar sayesinde artık bu konumda” dedi. Tamince,  İzmir  Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) davetlisi olarak deneyimlerini paylaştı. 

OYUN ALANI DÜNYA

Dernek Başkanı İlknur Denizli, Tamince’nin başarı öyküsünün çok farklı olduğunu ifade ederek, 13 yaşına kadar babasının yanında ticareti öğrenmiş olan Tamince’nin daha sonra büyük denizin kurallarını öğrenerek hayatta kalmayı başarmış bir isim olduğunu vurguladı. İZSİAD üyelerinin de büyük çoğunluğunun dişiyle, tırnağıyla başarıya ulaşmış olduğuna dikkat çeken Denizli “Tamince, kendisine bütün dünyayı oyun alanı seçmiş bir insan” dedi. Tamince de, ortaokul yıllarında köylerde kumaş satarak iş hayatının başladığını söyledi. Daha sonra Antalya’da dayılarının yanında tezgahtarlık yaptığını, turizmle iş yaşamına devam ettiğini belirterek, şu anda koca bir köye dönüşen dünyada çalışmaya devam ettiğini kaydetti. Dünyanın çok hızlı geliştiğine dikkat çeken Tamince “Türkiye’nin son 10-15 yıldaki performansı  ile geldiği nokta umutlandırıyor. Bugün hızlı gelişen ülkelerin doğal kaynakları var ama Türkiye’nin de gözü kara müteşebbisleri var. Bizim gelişen pazarlarda Avrupalılar’dan önce varolmamız gerekiyor. Buralardaki pazar payımızı artırmamız gerekiyor. O zaman bizi hiç kimse tutamaz. Ben bu ülkelerde bu avantajı yaşıyorum. Gün geçtikçe işimi büyütüyorum” dedi. • ARDA YAVUZ İZMİR

Siyaset güçlüyse kimse yanlış yapamaz

Tamince, güçlü siyaset ve istikrar varsa ülkelerin ve rakiplerin yanlış yapamadığını belirterek “Türkiye siyasi istikrar sayesinde artık bu konumda” diye konuştu.

Türkiye umut veriyor

Türkiye’nin 10- 15 yıllık performansına bakınca bu tablonun kendisini umutlandırdığını kaydeden  Tamince “En büyük servetimiz KOBİ’lerimiz. Bu avantajı rekabette olumlu bir noktaya taşımamız gerekiyor. Komşulara baktığımızda onlardan üstün özelliklere sahibiz. Bizim buralarda Çin, Hindistan gibi ülkelerin önünde olmamız, payımızı artırmamız gerekiyor” dedi.

Van’da ihtiyaç varsa otel yaparız

Fettah Tamince, konuşmasında soruları da yanıtladı. Tamince, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk turizm yatırımcısının Doğu’ya yeterince yatırım yapmadığı yönündeki konuşmasının hatırlatılması üzerine “‘Sayın Başbakanımız, ‘Niye yatırım yapmıyorsunuz’ diye kızdı. Van’da çeşitli sosyal yatırımlarımız var. Otele ihtiyaç varsa yaparız. Tabii bir iki otel yapılmasından ziyade, Van turizm merkezi yapılmalı. Doğru vizyonu ortaya koyup altyapıyı götürdüğünüz zaman yatırımcı gelecektir” yanıtını verdi.

İzmirliler’e Libya’yı hedef gösterdi

Libya’da iş yaptığını ve oradakilerin yüzde 70’inin İzmir’i, İstanbul’dan daha iyi tanıdığını belirten Tamince, “Çünkü eskiden buraya feribot seferleri varmış. 140 milyar dolar Merkez Bankası rezervi var. Uçakla 1.5 saat, gemiyle de 24 saat sürsün ve her şeye ihtiyaç var. İzmir ne yapmalıya gelince; serasını, zeytinini, turizmini İzmir yapmalı. Bu insanların çoğu Türk kökenli. Türkiye’ye ve İzmir’e sevdaları var. Pilot ülke olarak seçip oranın üzerine gitmeliyiz” dedi. “İzmir’de güneş, balık, hava güzel” diyen Tamince “Ben buraya Kazakistan’dan geldim. İş yapacağım heyecanım var. Bir ülkede başarılı olmak için kılı kırk yarmak gerekir. Bir devlet adamıyla 10 dakikalık görüşme için iki gün çalışıyorum. Çünkü o 10 dakikada ya seni kabul edecek ya da ‘boşa vakit harcadım’ diyecek. Bence ticaretin yüzde 51’i ilişki yönetiminden geçiyor” diyer konuştu.
Star

Basında yer alan diğer haberler:

Van'da yatırımlarımız var ihtiyaç ise otel de yaparız

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ÎZSÎAD) düzenlediği toplantıya konuk olan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettan Tamince, Başbakan Erdoğan'ın otelcilere Anadolu'ya yatırım tepkisi hakkında yöneltiren "Çaldıran doğumlusunuz, Van'a yatırım yapmayı düşünüyor musunuz' sorusuna, "Sayın Başbakanımız, 'Niye yatırım yapmıyorsunuz' diye kızdı. Van'da çeşitli sosyal yatırımlarımız var. Otele ihtiyaç varsa yaparız. Tabii biriki otel yapılmasından ziyade, Van turizm merkezi yapılmak. Doğru vizyonu ortaya koyup altyapıyı götürdüğünüz zaman yatırımcı gelecektir" yanıtını verdi. Türkiye'nin turizmdeki başarısının küçümsenemez olduğunu belirten Tamince, "Turist sayısı artıyor ama geür azalıyor. Bu, turizm çeşitliliği ile çözülebilir" diye konuştu.

İzmir'in, Türkiye'de turizmi başlatan illerden olmasına rağmen Antalya kadar gelişmediğini ifade eden Tamince, "İzmir kendisine bir vizyon belirlemeli. Bana, 'Neden İzmir'e otel yapmıyorsun' diyorlar. Otellerin ne kadar kazandığını biliyorum burada, niye yatırım yapayım önce vizyon koymalı, 52 haftayı doğru yönetmeli. O zaman herkes İzmir'e yönelir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 'gözü kara' müteşebbislerinin bulunduğunu dile getiren Tamince, sözlerine şöyle devam etti:

'GÜN GEÇTİKÇE İŞİMİ BÜYÜTÜYORUM'

"Bizim gelişen pazarlarda ABD'den ve Avrupalılardan önce var olmamız gerekiyor. Buralardaki pazar payımızı artırmamız gerekiyor. O zaman bizi hiç kimse tutamaz. Ben bu ülkelerde bu avantajı yaşıyorum. Gün geçtikçe işimi büyütüyorum."

İzmirli işadamlarıyla girişimcilik konusunda görüşlerini de paylaşan Tamince, İzmir'e yatırıma da sıcak baktığını kaydetti. Yatırım çekmek isteyen kentin yatırımcı gelmesi için her türlü ortamı değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Tamince, Libya pazarını da hedef olarak gösterdi. Tamince, "Libya'nın 150 milyar dolar merkez bankası rezervi var. Sadece 30 milyar dolar dış ticaret fazlası var. Libya gemiyle 24 saat, uçakla ise 1.5 saat mesafede. Libya'da her alanda iş yapma imkânı var. Hazır yemekten seraya, zeytinden turizme kadar iş yapılabilir. Bu ülkeye mutlaka gidilmeli. Bunun dışında da pilot ülke olarak seçtiğimiz pazarlara mutlaka gitmeliyiz. Aksi halde 2-3 trilyon dolarlık bir ülke haline gelemeyiz" şeklinde konuştu.
Habertürk

 


Geri Dön