19 / 04 / 2024

Fi Yapı Garip Adası'nı 35 milyon dolara satın aldı!

Fi Yapı Garip Adası'nı 35 milyon dolara satın aldı!

Yunanlıların alamadığı adayı Fi Yapı 35 milyon dolara satın aldı!



İzmir Dikili'deki Garip Adası'nı satın alan Fi-Yapı, burada Fi-Island adını vereceği bir turizm tesisi kuracak
İzmir Dikili'de Ali Dartar ve ailesine ait olan Garip Adası'nı masraflar dahil 35 milyon dolara satın alan Fi yapı, buraya Fi-Island adını vereceği bir turizm tesisi kuracak. Fi-Yapı, yaklaşık 358 bin metrekare alanlı adada 1.000 odalı tatil köyünü iki yılda tamamlamayı planlıyor. Fi-Yapı yaklaşık 5 milyar dolar beklediği ada projesini 28 Nisan 2010 Çarşamba günü düzenleyeceği basın toplantısı ile açıklayacak.

Yaklaşık 358 bin bin metrekare alanlı ada hakkında daha önce açıklamalar yapan Fi-Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan daha önce yaptı açıklamalarda, “En kısa zaman içinde imzaları atıyoruz. Ege'nin en güzel adalarından birisinin sahibi olacağız. Adanın adını düzenleyeceğimiz toplantıyla açıklayacağım” demişti. Ada için uzun zamandan beri görüşmelerin ettiğini ve artık sonuçlanma noktasına geldiklerini İnan şunları söylemişti:

“Almanların Yunanistan'a adalarını satmasını önermesi bizi harekete geçirdi. Kendi kendimize ‘neden bir adada proje geliştirmiyoruz' diye sorduk. Satılık adaları araştırdık. İyi bir alternatif bulduk. Anlaşmayı sağladık. Dünyanın en güzel turizm tesislerinden birini inşa edeceğiz. Projenin adı Fi-Island. İnşaatına bu yaz başlamayı ve en geç 2 yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Adanın imarı var. 1.000 odalı bir tatil köyü yapacağız. Türkiye'de ilk kez bir adada tatil köyü yapımı gerçekleştirmiş olacağız. Birkaç yıl işletmesini yaptıktan sonra iyi bir alıcı bulursak satacağız. Yoksa ilerde gayrimenkul yatırım ortaklığı kurduğumuzda portföyümüze koyarız. Ege'de satılık çok ada var. Umduğumuzu bulursak satın almak için yeni adalara bakarız.”
Yeni adada yapılaşma bulunmuyor
Fi Yapı'nın 35 milyon dolara satın aldığı Garip Ada'sı  İzmir  Dikili'ye 15 km uzaklıkta. Garip Adası'na Fi-İsland ismiyle bir turistik tesis kurmayı planlayan şirket, ada üzerine 5 yıldızlı otel ve villalar inşa edecek. Garip Ada'nın satışında daha önce Yunanlıların da ismi geçiyordu. Hiçbir inşaatın olmadığı adanın yüzeyi genel olarak düz ve pürüzsüz. Yer yer çam ve zeytin ağaçları ile kaplı olan adanın güney sahili boyunca uzanan yaklaşık 500 m uzunluğundaki kum bandının genişliği 100-200 m olarak uzanıyor. Adada sıcak su kaynakları da bulunuyor. Fi yapı burada termal tesis de yapabilir.
Garip adası Dikili'nin doğasına hayran kalan iş adamı Yüksel Dartar tarafından 1973'te satın alındı. Gülüm Süt'ü kuran, İzmir ve çevresinin sevilen bir iş adamı olan Yüksel Dartar'ın 2000 yılında vefatıyla Garip Adası çocuklarına intikal etti. Adanın malikleri olarak Yüksel Dartar'ın oğulları Alaattin, Ali ve İhsan Dartar'ın ismi geçiyor.


Geri Dön