29 / 03 / 2024

Fi Yapı'nın asansör kazasında hayatını kaybeden 3 işçi toprağa verildi!

Fi Yapı'nın asansör kazasında hayatını kaybeden 3 işçi toprağa verildi!

İSTANBUL Esenyurt'ta inşaat asansörünün 24'üncü katta devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 3 işçi, bugün memleketleri Ağrı'nın Diyadin ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi.



Geçtiğimiz Pazartesi günü meydana gelen kazada hayatını kaybeden 3 arkadaşın cenazesi bugün otobüsle Diyadin'e getirildi. Yasin Bakır (19) ve Osman Yardımcı'nın (17) cenazaleri İsa Ağa Mahallesi'ne, Şükrü Yaşar'ın (18) cenazesi ise Fatih mahallesindeki evlerine götürülerek helallik alındı. Cenazelerin getirilişi esnasında ölenlerin yakınları sinir krizi geçirdi. Omuzlarda taşınan 3 arkadaşin cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından Diyadin ilçe mezarlığında yan yana kazılan mezarlara defnedildi. 

 

LİSELİ ŞÜKRÜ, TATİLDE YGS KİTABI ALABİLMEK İÇİN ÇALIŞMAYA GİTTİ

 

Yaşamını yitirinlerden Şükrü Yaşar'ın lise son sınıf öğrencisi olduğu, YGS sınavına kayıt yaptırdığı ve yaklaşık 1.5 ay sonra yapılacak olan sınavlara hazırlandığı belirtildi. Yaşar'ın ölümünden 3 gün önce tatilini çalışarak geçirmek ve sınav kaynak kitap alabilmek için İstanbul'a çalışmaya gittiği açıklandı. Yasin Bakır'ın da nişan yapabilmek için İstanbul'a gittiği öğrenildi. Yasin Bakır'ın amcasının oğlu Erdal Bakır olayda ihmal olduğunu öne sürerek, suçluların bulunmasını istedi. Bakır, "Sonu olmayan hep aynı filimle karşı karşıyayız. Bugün yine 3 fidanımızı toprağa verdik. Bir tanesi benim amcamın oğlu. Genede hiç fark etmez hepsi bizim insanımızdır yeter artık gençlerimiz ölmesin. Ciddi anlamda bir ihmal var diyorlar ki 'Aşırı yük yüklenmiş' zaten yeterince güvenlik önlemi alınsaydı fazla yük yüklendiğinde alarm çalar ve asansör çalışmazdı. Ölenlerin senaryoları da hep aynı biri nişanlanmak için biri eğitim için diğeri de ailesine katkıda bulunmak için gitmiş. Batı'da baktığın zaman çocuklar 15 tatilde başka ülkelere gezmeye giderken bizimkiler 1800 kilometrelik yolu aşıp kitap alabilmek için ta İstanbul'a gidiyor" dedi 


Birlikte çalışmaya giden ve olay anında orada olan görgü tanığı Cüneyt Bakır ise şunları söyledi: "Bende orada çalışıyordum. Defalarca yetkililere, 'asansörlere bakın, asansörler sıkıntılı' diye ulardık. Şimdi diyorlar ki, 'aşırı yük yüklenmiş' önceden de bu asansör düşmüştü. Asansörler hiç bakım olmadan çalıştırıldı. Biz de ekmek parası için çalışıyorduk. Arkadaşlarımızın öldüğü gün de bırakmadılar yanlarına gidelim."


Bugün




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul Esenyurt'taki inşaatta önceki gün yük asansörü 24.kattan zemine düşmüştü. Asansörlerdeki işçiler Osman Yardımcı (17) Yasin Bakı (19) ve Şükrü Yaşar (21) ölmüştü. Çalışma Bakanlığı inşaatı iş güvenliği olmadığı için geçen yıl mühürlenmiş. Ama inşaatta kaçak çalışma devam etmiş. Uzmanlar ''Asansör civata koptuğu ve fren sistemi devreye girmediği için düştü. Malzeme yenilenseydi düşmezdi. Bunun da bedeli 50 bin lira. Şirket bu rakamı fazla bulmuş'' dedi. 


Posta


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Asansör kazasında hayatını kaybeden 3 arkadaşın cenazeleri toprağa verildi. Şükrü Yaşar'ın lise sonda okuduğu ve YGS'ye kaynak kitap alabilmek için tatilde çalıştığı ortaya çıktı.


İSTANBUL Esenyurt'ta bir inşaatta asansörün 24'üncü kattan çakılması sonucu hayatlarını kaybeden Yasin Bakır (19) ve Osman Yardımcının (17) ile Şükrü Yaşar'ın (18) cenazeleri Diyadin ilçe mezarlığında yan yana mezarlara defnedildi. Yaşamını yitirinlerden Şükrü Yaşarın lise son sınıf öğrencisi olduğu, YGS sınavına kayıt yaptırdığı ve yaklaşık 1.5 ay sonra yapılacak olan sınavlara hazırlandığı belirtildi. Yaşar'ın ölümünden 3 gün önce tatilini çalışarak geçirmek ve sınav kaynak kitap alabilmek için İstanbul'a çalışmaya gittiği açıklandı. Yasin Bakır'ın da nişan yapabilmek için İstanbul'a gittiği öğrenildi. 


Yanına bile gidemedim Yasin Bakır'ın amcasının oğlu Erdal Bakır olayda ihmal olduğunu öne sürerek, suçluların bulunmasını istedi. Bakır, "Ölenlerin senaryoları da hep aynı biri nişanlanmak için biri eğitim için diğeri de ailesine katkıda bulunmak için gitmiş. Batı'da baktığın zaman çocuklar 15 tatilde başka ülkelere gezmeye giderken bizimkiler 1800 kilometrelik yolu aşıp kitap alabilmek için ta İstanbul'a gidiyor" dedi. Birlikte çalışmaya giden ve olay anında orada olan görgü tanığı Cüneyt Bakır ise şunları söyledi, "Bende orada çalışıyordum. Defalarca yetkililere, 'asansörlere bakın, asansörler sıkıntılı' diye uyardık. Asansörler hiç bakım olmadan çalıştırıldı. Biz de ekmek parası için çalışıyorduk. Arkadaşlarımızın öldüğü gün de bırakmadılar yanlarına gidelim." Osman Yardımcı , Şükrü Yaşar ve Yasin Bakır yan yana kazılan mezarlara defnedildi. 


Vatan


Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Esenyurt’ta inşaat asansörünün 24’üncü kattan çakılması sonucu can veren 3 işçi, dün memleketleri Ağrı’nın Diyadin ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenazelerin getirilişi esnasında ölenlerin yakınları sinir krizi geçirdi. Omuzlarda taşınan 3 işçinin cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından Diyadin ilçe mezarlığında yan yana kazılan mezarlara defnedildi. 


Yaşamını yitirenlerden Şükrü Yaşar’ın lise son sınıf öğrencisi olduğu, YGS sınavına kayıt yaptırdığı ve yaklaşık 1.5 ay sonra yapılacak olan sınavlara hazırlandığı belirtildi. Yaşar’ın ölümünden 3 gün önce tatilini çalışarak geçirmek ve sınav kaynak kitap alabilmek için İstanbul’a çalışmaya gittiği açıklandı. Yasin Bakır’ın da nişan yapabilmek için İstanbul’a gittiği öğrenildi. Yasin Bakır’ın amcasının oğlu Erdal Bakır olayda ihmal olduğunu belirterek, suçluların bulunmasını istedi. Bakır, “Ölenlerin senaryoları da hep aynı biri nişanlanmak için, biri eğitim için, diğeri de ailesine katkıda bulunmak için gitmiş. Batıda baktığın zaman çocuklar 15 tatilde başka ülkelere gezmeye giderken bizimkiler 1800 kilometrelik yolu aşıp kitap alabilmek için ta İstanbul’a gidiyor” dedi  


Birlikte çalışmaya giden ve olay anında orada olan görgü tanığı Cüneyt Bakır ise şunları söyledi: “Ben de orada çalışıyordum. Defalarca yetkilileri, ‘Asansörlere bakın, asansörler sıkıntılı’ diye uyardık. Şimdi diyorlar ki, ‘Aşırı yük yüklenmiş’ önceden de bu asansör düşmüştü. Asansörler hiç bakım olmadan çalıştırıldı. Biz de ekmek parası için çalışıyorduk. Arkadaşlarımızın öldüğü gün de bırakmadılar yanlarına gidelim.” 


ÖLÜMLERİN NEDENİ AŞIRI YÜK DEĞİL


Bu arada Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili Zafer Güzey, Esenyurt’taki asansör kazası ile ilgili incelemelerini paylaştı. Ölümlerin aşırı yüklenmeden olduğu iddialarına tepki gösteren Güzey, bu iddianın suçu işçilere atmak için gündeme getirildiğini söyledi. Güzey, “Hiçbir asansör aşırı yüklenmesi sebebi ile düşmez. Bunu öncelikle konuşmamız, bu dili kullanmamız gerekiyor. Aşırı yüklenen asansör çalışmaz. Asansöre fazla insan bindiğinde, asansör kendini kilitler” dedi. Ölümlerin asansörlere bakım yapılmaması nedeniyle yaşandığını belirten Güzey, şöyle devam etti: “Asıl sorumlular dışarıda, oradaki çalışmaya izin veren, çalışmanın emrini veren ya da çalışmaya göz yuman, hangi kelimeyi kullanırsanız kullanın yönetimdir.” 


İNŞAAT KAÇAK İŞÇİ SİGORTASIZ


İnşaat İşçileri Birliği yaptığı açıklamayla, ESenyurt’ta ölen işçilerin sosyal güvencesi olmadığını, kayyumun da inşaatı kaçak çalıştırdığını bildirdi. 3 işçinin asansörün bakımı yapılmadığı icin can verdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Olay yeri ve şantiyeyi incelediğimizde gerek bizim kendi gördüklerimiz gerekse inceleme heyetinin söylemeleri aslında kazanın geliyorum dediğidir. Şantiyede çalışan işçi arkadaşlar içeride 18 yaşından küçüklerin ve sosyal güvencesiz işçilerin de bulunduğunu söyledi. Fi Yapı şantiyesini devralan kayyum; hiçbir önlem almadan inşaatın kaçak olarak yapımına başlamıştır. Ölen 3 arkadaşın sosyal güvencesiz ve 1 arkadaşın da 18 yaşından küçük olduğunu öğrendik” dendi. 


Evrensel


Geri Dön