25 / 04 / 2024

Fikirtepe dönüşümünde acele kamulaştırma yöntemi!

Fikirtepe dönüşümünde acele kamulaştırma yöntemi!

Fikirtepe'de kentsel dönüşümü hızlandırmak için maliklerle büyük oranda anlaşma sağlandı. Uzlaşılan adalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "acele kamulaştırma" yöntemi uygulanıyor..



Kentsel dönüşümüm simgesi haline gelen Fikirtepe'de 57 adanın 12'sinde maliklerle yüzde 100 anlaşma sağlandı, 32'sinde de anlaşılan mal sahibi oranı 3'te 2 çoğunluğa ulaştı. Konuyla ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Yaşar Güvenç, "Bu 32 adanın 21'inde de müteahhitlerle anlaşan mal sahibi oranı, yüzde 90'ın üzerinde" dedi. Kentsel dönüşüme hız kazandırmak için 3'te 2 oranında anlaşma sağlanan adalarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılmasına karar verilen "acele kamulaştırma" kuralının uygulandığını kaydeden Güvenç, 134 hektarlık Fikirtepe'de 1/1000'lik imar planlarının onaylandığını, bu imar planına göre 57 ada oluştuğunu, bu adalardaki maliklerin de müteahhitlerle anlaştığını anlattı. 


ACİL KAMULAŞTIRMA 

Güvenç, bazı müteahhit firmaların adadaki maliklerle yüzde 100 anlaştığını, projelerini onaylatıp kendilerinden ruhsat aldığını söyledi. Bazı firmaların ise 3'te 2 çoğunluğa kadar anlaştığını, kalan 30 projenin ise önünün tıkandığını kaydetti. Güvenç, bu durumdaki firmaların projeye başlayamadığını ifade etti. Fikirtepe'de bu yüzden binaların bir kısmı yıkılırken bir kısmının metruk durumda olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, şöyle devam etti: "Dolayısıyla karşılaşılan sıkıntıları bizim çözmemiz gerekiyor. Bakanlığımız 'acele kamulaştırma' yapalım diye olur verdi. 3'te 2 çoğunluğu sağlayan adalarda anlaşma sağlayamayan diğer 3'te 1 oranındaki mülk sahiplerinin yerini acele kamulaştırmayla almaya çalışıyoruz. Böylece projenin önünü açıyoruz" dedi. 


KOMİSYON DEĞER BİÇİYOR

Yaşar Güvenç, takdir komisyonlarının, mal sahibinin yerinin kıymet takdirini yaptığını kaydetti. Güvenç, Muhakemat Müdürlüğü aracılığıyla avukatların dava açtığını ve bilirkişi atayan mahkemenin davayı kısa sürede sonuçlandırdığını dile getirdi. 


Sabah


Geri Dön