29 / 03 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin temel kriterleri!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin temel kriterleri!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi nasıl hayata geçecek? Fikirtepe kentsel dönüşüm çalışmalarının temel kriterleri nelerdir? Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi nasıl tasarlandı? Fikirtepe’de emsal kaç? Fikirtepe nasıl bir kent haline gelecek? İşte cevaplar…



Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin temel kriterleri!


Fikirtepe kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi’ne göre Fikirtepe projesinin temel kriterleri şöyle;


Fikirtepe İmar Planı, 4 emsal yapılaşma koşulu ile, 4 milyon metrekare inşaat alanı kapasitesine sahip olan, yaklaşık 140 bin kişinin yaşadığı, 60 bin kişinin çalıştığı yeni bir kente dönüşecektir. Kentsel tasarım projesinde ise bu yoğun yapılaşmaya karşın 3 Yaşamsal Dokunuş; Damar, Düğüm, Doku yaklaşımı benimsenmiştir.


Can Damarı: Fikirtepe’nin yeni merkezi, alanın en üst kodunda yaratılan ve konum olarak en erişilebilir noktadaki can damarıdır.


Düğüm; Kamusal Mekanlar: Fikirtepe’nin fiziksel ve sosyal topografyasının özelliği dikkate alınarak mahalle ölçeğinde ve sokak ve meydan, çarşı ve park gibi geleneksel mahalle kriterleri dikkate alınarak erişilebilir yaşam odakları yani kamusal mekanlar tasarlanmalıdır.


Yenilenen Dokular: Mevcut yapı adalarının birkaçının birleşmesi sonucunda yeniden oluşan yapı adalarının ortaya çıkardığı yeni kentsel düzendir. Yeni doku, mevcut izlerin yeni çizgilere dönüştüğü yeni yapı tipolojisini ortaya koymaktadır.



Fikirtepe projesinde 4 temel kriter!


Proje hedefi Fikirtepe’de yeni, canlı ve yaşanabilir bir yerleşim alanı kurgulamaktır. Bu hedefe ulaşmak için göz önünde bulundurulması gereken temel ilkeler şu şekilde sıralanabilir;


1. Yaşayan Sokaklar: Ulaşım ağının canlı dolaşım kurgusunda 8-10 katlı yapılar arasında hareket eden iyi tasarlanmış yaya yolu, taşıt yolu ve yeşil alan kullanımlarından meydana gelmesi.


2. Karma Kullanım: 7/24 kullanıma hitap eden karma kullanım alanı gelişimi. Konut alanları odak olarak belirlenirken, ticari, ofis ve iş alanlarından meydana gelen karma kullanımların geliştirilmesi.


3. Ulaşım Çeşitliliği: Toplu taşın hatlarıyla entegrasyon. Fikirtepe’ninfarklı toplu taşın ve ulaşım  modlarını kullanan gelişmiş bir ulaşım ağına ihtiyacı vardır. Toplu taşına erişilebilirliğin artırılması yüksek yoğunluklu yapılaşma alanlarının tasarlanmasına ve uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Yaya yollarının varlığı yaşam kalitesinin artırılması için gereklidir.


4. Açık Alanlar: Kadıköy’ün açık alan yetersizliğinin Fikirtepe’de yaratılacak yeni yerleşim alanıyla karşılanması beklenmektedir. Bütüncül açık alan tasarımı ve planlaması sayesinde Fikirtepe çevresel kurguya kolayca eklemlenebilecektir.


Geri Dön