26 / 04 / 2024

Fikirtepe yürüyüşüne iki dernekten veto!

Fikirtepe yürüyüşüne iki dernekten veto!

Fikirtepe'de FİDEM tarafından organize edilen 1 Şubat 2015 Pazar günü yapılacak protesto yürüyüşüne bölgedeki diğer iki dernek karşı çıktı. Peki o dernekler hangileri? Fikirtepe'deki üç kentsel dönüşüm derneğinden ikisi bu yürüyüşe neden katılmıyor?



Fikirtepe yürüyüşüne iki dernekten veto!


Fikirtepe Dumlupınar Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Derneği (FİDEM) tarafından organize edilen 'Fikirtepe yürüyüşü'ne semtteki Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'nden sonra Fikirtepe Derneği de karşı çıktı. 


Kadıköy'deki Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde inşaat firmalarıyla anlaşan 21 ada temsilcisi, kentsel dönüşüme ilginin yetersizliği ve kamulaştırma sürecindeki yavaşlığı protesto etmek için Mandıra Caddesi boyunca yürüyüş ve basın açıklaması yapma kararı almıştı.


Fikirtepe kentsel dönüşüm için sokağa çıkıyor! Haberimiz için tıklayın!


İlk itiraz Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'nden!


FİDEM'de gerçekleşen toplantının ardından alınan karara ilk itiraz, Yasin Bektaş'ın başkanı olduğu Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'nden geldi. Dernek, vatandaşların ve üyelerinin talepleri doğrultusunda dernek avukatlarından İsmail Can ve Mete Can' ın da katılarak vatandaşların sorularına yanıt verdiği bir istişare toplantısı düzenledi. 


Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği üyeleri ve toplantıya katılan diğer Fikirtepeli vatandaşlar, Fikirtepe yürüyüşünü düzenleyen FİDEM'i 'yürüyüş içeriğindeki tek taraflılık' ve 'toplumu kutuplaştırıcı söylem ve toplumu ayrıştıran hedefleri' olduğu iddiasıyla yürüyüşe katılmama yönünde görüş belirtti. 


Dernek, yürüyüşe alternatif olarak Fikirtepeliler'i 3 Şubat 2015 Salı Günü Saat 18:30'da Merdivenköy Mahallesi Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek toplantıya davet etti. 


Fikirtepe Derneği de yürüyüşe karşı!


Sabır Karakoçoğlu ve Alaattin Demirel tarafından kurulan Fikirtepe Derneği de bugün bir açıklama yaparak yürüyüşe katılmayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, "Fikirtepe kentsel dönüşümde haklarını savunarak mücadele eden hak sahipleri üzerinde bir bakıma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle kamulaştırma baskısı oluşturulması için düzenlenen yürüyüşü çözümün bir parçası olarak görmüyoruz!" denildi. 


Fikirtepe Derneği'nin açıklamasında çözüm önerileri ise şöyle sıralandı; 


"Fikirtepe’de anlaşma yapmaya çalışan pek çok firmanın daha önce hiç emsal proje yapmadığı ve mali durumlarının yetersiz olduğu, bazı firmaların imzaları alıp bunları başka firmalara devrettiği/sattığı gözönüne alındığında ortadadır. Ayrıca yapılan sözleşmeler tek taraflı, adil olmayan ve hiçbir güvence vermeyen niteliktedir. Bölgede imza atan ve atmayanlar karşı karşıya getirilmeye çalışılmaktadır. Buradan çıkış ancak;


Bakanlığın devreye girmesi ve firmalar kadar imza atmayan vatandaşlarında görüşlerine de kulak vermesi,

Bakanlık tarafından hangi firmanın bu işi yapabilecek güçte olduğunu, kimin hiçbir gücü olmadığı halde bu işten çıkar sağlamaya çalıştığının tespit edilmesi, Fikirtepe’nin 'çantacı' diye tabir edilen firmalardan temizlenmesi,


Sözleşmelerde asgari adil şartların tarafsız bir şekilde firma ve hak sahipleri lehine sağlanması konusunda hakem rolü üstlenilmesi, daha önce imzalanan sözleşmelerin de asgari adil seviyelere çekilmesinin desteklenmesi,


Sürecin tamamlanana kadar her iki taraf açısından da adil bir şekilde yürütüldüğünün gözlemlenmesi ve bakanlık tarafından bizzat ya da atayacağı konunun uzmanı tarafsız gözlemciler tarafından detaylı raporlanması ve kamuoyu ile paylaşılması ile mümkün olabilir."


Geri Dön