19 / 04 / 2024

Fikirtepe'de dönüşüm fırsatçısına kötü haber!

Fikirtepe'de dönüşüm fırsatçısına kötü haber!

Kentsel dönüşümün öncü bölgesi İstanbul Fikirtepe'de aksayan süreç çözülmek üzere. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı süreci tıkayanlar için, ada bazında 2/3 çoğunluk yasasını devreye sokmaya hazırlanıyor



Kentsel dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe'de son viraja girildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dönüşümün önünü tıkayan 'inatçı' malikler için tarihi bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Bakanlık yüksek kazanç peşinde koşan fırsatçıların beklentisini boşa çıkaracak bir çalışmaya imza atacak. Sadece riskli binalarda uygulanan 2/3 çoğunluk yasası gereği pay satışları, artık riskli alanlardaki yapı adalarında da uygulanmaya başlayacak. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, anlaşmaya yanaşmayan maliklerin hisseleri, ada içindeki diğer maliklerin ve müteahhit firmanın da katılacağı bir açık artırma ihalesiyle satışa çıkarılacak. Böylece hem tespit edilen değere hem de sisteme itiraz hakkı ortadan kaldırılacak. Süreç, 15 günlük tebligat sonrasında bir günde ihalenin yapılmasıyla sonlandırılacak. 


ÇÖZÜM İÇİN EN İYİ ADIM 

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'deki kentsel dönüşümün ilerlemesi için atılacak her olumlu adıma sonuna kadar destek vereceklerini söyledi. "Riskli bina bazında aranan 2/3 çoğunluğunun ada bazında aranmasına yönelik adım, çözüm için atılmış doğru bir adımdır" diyen Durbakayım, şöyle konuştu: "Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise dönüşümün önünde duranların haklarının da korunması gerektiğidir. Risk tanımını ada bazında yaydıktan sonra, arsaları yasa kapsamında dönüşüme dahil edilen insanların hakları kendilerine kuruşu kuruşuna verilmelidir. Diğer taraftan bu tip adımların daha etkili ve sık olarak atılması gerektiğinin altını çizmekte fayda görüyorum. Çünkü kentsel dönüşüm nedeniyle Fikirtepe'de uygulamaya konulan yeni imar planı 5 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Eğer bu süre bitmeden sorunlar çözümlenmezse, içinden çıkılmaz bir durum ortaya çıkabilir. Fikirtepe Kadıköy'ün ortasında bir açık yara gibi duruyor. Bu yaranın iyileştirilmesi için yapılan her türlü operasyonun destekçisiyiz." 


Ercüment Oruç FİDEM Başkanı: Fikirtepe halkının bunu bekleyebilecek durumu kalmadı artık. Şu anda yüzde 90 imza aşaması tamamlandı. Yüzde 10'luk art niyetli kesim yüzünden, geride kalan insanlar mağdur oluyor. İnsanlar evlerine giremiyor. Acele kamulaştırma çıktı. İlk kamulaştırmanın üzerinden 4 ay geçti. Daha ne kadar mağdur olacak bu insanlar? Ne olacaksa bir an önce olmalı. 


BÖLGE DÖNÜŞÜMDE EN İYİ ŞOV ALANI

 Uğur Dumankaya Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı 

3-4 proje birden yürütüyoruz. Bu tarz sıkıntılarla çok karşılaşıyoruz. Hak sahiplerini mağdur etmeden yapılacak düzenlemelerin arkasındayız. Fikirtepe devletin kendini dönüşüm açısından göstereceği en iyi şov alanı. Yeni düzenlemelerle birlikte bir an önce dönüşümünü tamamlayacak. 


GEÇ KALINMIŞ DOĞRU BİR DÜZENLEME

 Ali Nuhoğlu Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı 

Bence geç kalınmış ve çok doğru bir düzenleme. Fikirtepe artık yaşanabilir bir yer olmaktan çıktı. Güvenlik sorunları var. İnsanlar evlerine gidemiyor. Tam bir kaos ortamı. İyi niyetli hak sahiplerinde bir sıkıntı yok. Bu şekilde art niyetliler de anlaşmaya varacak. Süreç hızlı bir şekilde çözülecek. 



Seda Tabak / Sabah







Geri Dön