20 / 04 / 2024

Fikirtepe'de harekete geçmeyen firma kara listeye alınacak!

Fikirtepe'de harekete geçmeyen firma kara listeye alınacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ve İstanbul İl Müdürü Yaşar Güvenç'in yönettiği ikinci Fikirtepe zirvesinden Fikirtepeliler'i umutlandıracak kararlar çıktı. İşte Fikirtepe'de kuralların yeniden yazıldığı o toplantının sonuçları...



Fikirtepe kentsel dönüşüm süreci kapsamında yaşanan sorunlar, dün (29 Kasım 2014 Cumartesi) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nün Beşiktaş Balmumcu'daki binasında Fikirtepe müteahhitleriyle yapılan toplantıda karara bağlandı.


Fikirtepe zirvesinde sunulan son durum raporu için tıklayın!


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Müsteşar Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı  Mücahit Demirtaş ve İl Müdürü Yaşar Güvenç'in davetlisi olarak katılan Fikirtepe müteahhitleri yapı ruhsatı, kamulaştırma ve yapı adalarındaki firmalar arası mücadele gibi sorunlarını yetkililere aktardılar. 


Fikirtepe'de banka garantisi için ilk adım atıldı! Detaylar için tıklayın!


10 Mayıs 2014'te düzenlenen Fikirtepe zirvesinin ikincisi niteliğindeki toplantıda ruhsat müracatlarında yaşanan sorunlar, avan projelerdeki uygunsuzluklar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki gecikmeler, bir yapı adasında iki veya daha çok firmanın sözleşme yapmış olması, yüzde 100 anlaşma sağlayıp hala beklemekte olan firmalar, firmaların finansal durumları ve işleyiş düzgünlüğü için müşavir firmalardan destek alınması gibi konular masaya yatırıldı.


Fikirtepe de harekete geçmeyen firma kara listeye alınacak!


Müsteşar Öztürk, müteahhitleri sıkıştırıyor: Neden geç kalıyorsunuz?


Firmalarla karşılıklı olarak soru cevap şeklinde ilerleyen ve sorunların enine boyuna tartışıldığı 

toplantıda Müsteşar Öztürk, inşaat firmalarına neden geciktiklerini sorarken kentsel dönüşümle ilgili çok önemli bir açıklamada bulundu. 


Kentsel dönüşüm yasasında AYM'nin iptal ettiği hükümlere revizyon!


Öztürk, Anayasa Mahkemesi'nin 6306 sayılı yasada iptal ettiği 'acele kamulaştırma' ile ilgili hükümlerle ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yeniden yasa çalışması yaptığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduklarını, önümüzdeki hafta sonucun çıkacağını açıkladı.


Zirveden çıkan sonuçlar!


- Kamulaştırma başvurusu yapmadan önce firmanın avan projeleri onaya hazır olmak zorunda. 


- Yapı ruhsatı başvurusu yapmadan önce projede kat irtifakı kurulacak, hak sahibi hangi dairenin sahibi olduğunu bilecek. 


- Aynı yapı adasında iki ya da daha fazla firma varsa mutlaka kısa sürede kendi aralarında anlaşacaklar. Tıkandıkları noktada Bakanlık devreye girecek. 


- Girdikleri yapı adasında yüzde 100 imzasını bitiren firmalar, Ocak 2015'e kadar girişimde bulunması gerekiyor. Aksi taktirde Bakanlığın kara listesine alınacaklar. 


- Tahliye edilen binaların yıkımında Bakanlık ve İBB, ortak çalışmayla yıkım sürecini hızlandıracak. 


- Firmaların mali durumlarıyla ilgili hızlı bir çalışma başlatıldı. Müsteşar Öztürk'ün açıklamınasına göre Fikirtepe'de 'çantacı' diye tabir edilen aracı firmalara izin verilmeyecek. 


- Denetlemeler sıklaştırılacak, yakın zamanda Fkirtepe'de temel atma törenleri yeniden başlayacak. 


FİDEM Başkanı Oruç: Sabırsızlıkla bekliyoruz!


Müsteşar Öztürk'ün yönettiği zirveden çıkan kararların Fikirtepe hak sahiplerini umutlandırdığını belirten Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merpenköy (FİDEM) Derneği Başkanı Ercüment Oruç, "Bu toplantıda alınan kararların halkımız ve firmalarımız adına hayırlara vesile olmasını dilerken artık yüzlerimizin güldüğü çocuklarımızın yeşil alanlarda koşup oynadığı bir Fikirtepe'yi sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön