19 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kamulaştırma bedeli ödemesini 5 yıla yayarız!

Fikirtepe'de kamulaştırma bedeli ödemesini 5 yıla yayarız!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, Fikirtepe kentsel dönüşümde hak sahibini, müteahhiti, müşavir ve yapı denetim firmalarını uyardı. Gürgen, "Kamulaştırma bedelini ödemeyi gerekirse 5 yıla yayarız" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, Erşat Müşavirlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Er ile Fikirtepe kentsel dönüşüm sorunlarının konuşulduğu sohbet toplantısında önemli açıklamalar yaptı. 


Erşat Müşavirlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Er tarafından kamuoyu ile paylaşılan görüşmede Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Gürgen, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun uyarınca 2/3 çoğunluğun sağlandığı ancak tam olarak anlaşmaların tamamlanamadığı söylerken; projelerin önünü açmak ve vatandaş mağduriyetini gidermek adına riskli alanda alınmış olan Acele Kamulaştırma Olur’una istinaden Bakanlıkça yürürlüğe konulmuş uygulamalara dair de açıklamalarda bulundu. 


Gürgen, şunları söyledi;


Acele kamulaştırma neden yavaş ilerliyor?


- "Acele Kamulaştırma adı üzerinde acil olan bir ihtiyacın karşılanmasına yönelik alınmış olan bir karar. Bakanlıkça yapılan incelemelerde proje yatırımcıları tarafından eksik evraklarla kamulaştırma talebinde bulunuldu, bir bölümünde ise proje adasına ilişkin etüd proje taslağı, avan proje taslağı, SPK Lisanslı Değerleme Şirketi Değerleme raporu, hakediş vb. inşaat faaliyetlerini içeren dokümanların hazırlanmadığını tespit ettik. Acele kamulaştırma işlemleri tamamlandığında ise inşaata başlama süresinin 1 yıla yakın zamanı bulması halinde, acil olan kamulaştırma işlemleri yapılması için tercih olarak Kanun'un riskli alanlarda da öngörmüş olduğu pay satışını da devreye aldık. 


Kamulaştırma işlemleri bu anlamda projeye yönelik prosedürlerini gerçekten hazırlamış olarak sunan proje adalarında ivedilikle gerçekleştirilecek. Diğer proje adalarına yönelik ise bu işlemlerin tamamlanmasının akabinde kamulaştırma işlemleri yürütülecek.


Bir firma bile ön alım hakkına başvurmadı!


- Ön alım hakkını kamuoyuna duyurduğumuz, 3 aylık süre zarfında yatırımcı firmalardan bu konuya yönelik bir tane dahi ön alım hakkı ile ilgili bir başvuru olmadı. Başvurusu dahi olmayan bir uygulamayı nasıl ve neden yürürlüğe almalı?


Ön alım hakkı uygulamasında riskli alan ilanından sonra yapılmış olan tüm tapu devirlerinde Genel Müdürlüğe bilgi vermek bir zorunluluk. Bakanlık uygun gördüğü takdirde bu satışta taraf olabilir ve taşınmazı kendi uhdesine satın alabileceği gibi bildirimsiz satışlarda da bu satışı bozarak tapuyu rayiç bedeli satış yapana ödemek şartı ile kendi bünyesine alabildiği bir uygulamadır.


Uygulamanın amacı ise ufak metrekarelerde satışlar yaparak yapı adası bütünlüğünü bozmaya çalışan art niyetli kişilerin önüne geçmektir.


Kamulaştırma neden yavaş ilerliyor?


- Kamulaştırmada esas olan uzlaşma sonrası imza atmayan ve yapı adası bütünlüğü önünde engel olarak gözüken parsellerin ve hakların kamulaşmasına yönelik devreye alınması olması gerekirken uzlaşma sonrası müteahhitlerin bir kısmında imza uğraşı yerine kamulaştırma beklentisini görmüş olmamızdır.

Oysa temel amaç Bakanlık'ça anlaşma bütünlüğünün sağlanması ve imza oranlarının uzlaşma çalışmalarının artırılmasına yöneliktir.


Kamulaştırma bedelini ödemeyi 5 yıla yayma hakkımızı kullanırız!


- Kamulaştırma işlemleri yukarıda bahsettiğimiz konu ve işleyiş seklinde devam ediyor ve uğraşlarımıza rağmen sözleşme olmayan yerlerde kanunun bize verdiği yetkiye dayanarak kamulaştırma bedellerini ödemeyi 5 yıla yayma hakkımız var. Konu bedeli değil aslında, uzlaşma olması... Her şeye rağmen uzlaşma yoksa kamulaştırma olacaktır ve kanuni hakkımız olan bedeli ödemeyi 5 yıla yayma hakkımızı da bazı büyük metrekareli alanlarda kullanmaktan çekinmeyeceğiz.


Malik tapuları!


- Kat irtifakları ruhsat sonrası kuruluyor fakat bu kat irtifak dağılımı zaten SPK onaylı değerleme firmaları tarafından yapılmakta, bu raporların hazır olması şartını getirdik ki vatandaş mağdur olmasın...


Ruhsat sürecindeki hatalar, yapı denetim ve müşavirlik firmalarından sorulacak!


- Ruhsat müracaatlarında statik, elektrik ve makina projelerinde çok aksaklıklar olduğunu görüyoruz. Şimdi projeler bize gelmeden önce Yapı Denetim Firmaları tarafından incelenip bize geliyor... Fakat nasıl bir inceleme ise sürekli bir hata dizini ile karşılaşıyoruz... Bize gelen projelerde aleni hatalarda artık Yapı Denetim Firmalarını da Müşavir firmalarını da sorgulayacağız"...


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön