25 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kamulaştırma süreci devam ediyor mu?

Fikirtepe'de kamulaştırma süreci devam ediyor mu?

Fikirtepe'de idare mahkemeleri tarafından Danıştaya Temyiz hakkı bulunmak üzere iptal edilen Plan Notları sıcaklığını korurken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşların haklı taleplerini geri çeviriyor.



Fikirtepe'de idare mahkemeleri tarafından Danıştaya Temyiz hakkı bulunmak üzere iptal edilen Plan Notları sıcaklığını korurken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşların haklı taleplerini; serbest piyasa var, ticari firmalara müdahale edemeyiz diyerek geri çevirmekte. Bakanlık, ticari firmalara bu görüş doğrultusunda her hangi bir müdahalede bulunmaktan kaçınırken, vatandaşların talebi olan haklı taleplerin ticari firmalarca yerine getirilmemesine rağmen vatandaşların tapulu mülklerini aynı ticari firmaların talepleri doğrultusunda lehlerine olacak şekilde acele olarak kamulaştırma girişimlerini sürdürmekte.


Şubat 2015 te yapılan Kamulaştırma süreci henüz neticelenmedi


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Türkiye'de ilk Kentsel dönüşüm ve acele kamulaştırması olarak Fikirtepe'de gündeme gelen ama neredeyse fiyasko olarak tarihe geçecek bir girişim olarak hafızalarda tazeliğini korumaktadır. Vartaş adasında yapıldığı söylenen acele kamulaştırma girişimi henüz net olarak neticendirilememiş ve tapu tescil davası devam etmektedir. Bu durumun neticelenmemiş olması, firma ve vatandaşlar nezdinde ciddi kayıplara ve mağduriyetliklere sebebiyet vermektedir.


BAKANLIK ACELE KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR MU?


 Bu kamulaştırma girişiminin üzerinden geçen yaklaşık 6-7 aylık zaman dilimine rağmen henüz tam olarak neticelenip tapu tescili bile gerçekleştirilememiş olması, Fikirtepe'de imza toplayan ama iş yapmayan bazı çantacı firmaların ve fırsatçı vatandaşların da ekmeğine yağ sürmdüğü ve kamulaştırmaya başvurdukları bahanesi ile kalan imzaları almaktan imtina ettikleri görülmekte.


Bunun haricinde Özellikle Bakanlığın bazı medya organlarında da yayınlanan bahse konu haberine göre, 3 gün önce Fikirtepe platform firmaları ile yaptığı bir toplantıda gündeme gelen ve kamulaştırma yapmaktan ziyade 2/3 çoğunluğa satış yöntemi iddiasıyla ilgili kararı ile çeliştiği görülmekte. Kaldık ki Bakanlığın daha önceden başlattığı ilk kamulaştırma ile ilgili durum herhangi bir netlik kazanmamıştır. Gelişmeleri değerlendiren bazı uzmanlar yaşanan son durumla beraber, Bakanlıkta kafa karışıklığının olduğu ve uygulamada Fikirtepe'de yeni zaman kayıplarına sebep olacak aynı yöntemlerin denenmesi şeklinde yaorumlamaktalar.


BÜROKRATLARIN FİRMALARA KAMULAŞTIRMA YAPMA SÖZLERİ VE YAŞANAN ZAMAN KAYBI FİKİRTEPE'DE SÜRECİ TIKAMAKTA


Sonuç olarak firmalar ile vatandaşların anlaşarak işlerini çözmelerinin ve Fikirtpe'de işlerin hızlanmasının önünde en büyük engel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarının firmalara verdikleri sözlerle, acele kamulaştırmayı kesinlikle yapacakları vaatlerinde bulunması yatmakta. Çünkü kanunlar karşısında vatandaşların da hukuka başvurması sonrası oluşan zaman kaybı sürecin uzamasından başka hiç bir işe yaramamaktadır.


Bakanlığın süreci ağırlaştırıp uzatması ile ilgili örnek verecek olursak; Başaran, Dumankaya ve Şua inşaatların daha önceden başvurduğu kamulaştırma süreci ile ilgili mahkemenin verdiği uzun dava süreleri ve belirsizliklerden dolayı vatandaşların daha fazla mağdur olmamaları için kalan son imza sahibi vatandaşlarla oturup karşılıklı rıza sonucu el sıkışarak anlaşmalarını gösterebiliriz ...


BAKANLIK MAHKEME KARARLARINI UYGULAMIYOR MU?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukukçularının 24.07.2015 tarihinde verdiği dilekçeye 28.07.2015 tarihinde jet hızla cevabı üzerine 03.08.2015 tarihinde Eğitim Mah. Sönmez Sok. x Kapı nolu 3081 Ada X parselde bulunan F.A. evine bilirkişiler gelerek acele kamulaştırma bedel tespiti için keşif ve tespit yaptılar..


Ellerine mahkeme kararı ulaşarak, evlerine keşfe gelinen isminin açıklanmasını istemeyen bazı vatandaşlar yaptıkları açıklamada,  Bakanlık bürokratlarının sundukları bazı belge ve talepler karşısında kendilerinin haklı görülerek, kamulaştırma ile ilgili sürecin durdurulduğunun belirtildiğini ancak, bakanlığın verdiği söze rağmen acele kamulaştırma sürecini işletmeye devam ettirdiğini ve bunun da kamuoyunun yanıltılması anlamına geleceğini belirttiler. Vatandaşlar, Danıştay'da Fikirtepe afet riskli alan uygulamasının iptaline ilişkin davanın işlediğini ve bununla ilgili kararın da çok yakın bir zamanda kendi lehlerine çıkmasını beklediklerinintileri belirterek , herşeye rağmen mahkeme yoluyla haklarını aramaya devam edeceklerini söylediler..


Özellikle İstanbul Birinci İdare Mahkemesinin Fikirtepe Plan Notları hakkında verdiği iptal ve imar planlarında düzeltme talebi danıştaya itiraz süreciyle beraber devam etmektedir. Konuyla ilgili  değerlendirmede bulunan aynı uzmanlar, Henüz, bu kararla ilgili süreç netleşmemiş ve  yapılan seçimin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen yeni hükümetin kurulması bile beklenmeden yangıdan mal kaçırırcasına ultra acelecilikle kamulaştırma girişimleri vatandaşların hak kaybıyla beraber zaman kaybı yaşamalarına dolayısıyla, Fikirtepe'de iş yapan firmalarla, iyi niyetli vatandaşların mağduriyetliklerinin artmasına sebep olacağı açıktır, dediler. 


Fikirtepe Haber


Geri Dön