25 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm hızlandı!

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm hızlandı!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz bugünkü yazısında Başaran Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran'la Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendi. İşte o yazısı.



Hem hak sahiplerinin, hem de müteahhitlerin canını yakan Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi, kamulaştırmanın devreye girmesiyle hızlanmaya başlamış...  Ne kadar hızlı ilerleyeceği de müteahhitlerin ya da İstanbul Belediyesi'nin iştiraki KİPTAŞ'ın finansman gücüne bağlı... 


2011 yılında başlayan ve 30 binin üzerinde konutun yenilenmesini öngören Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi; Tarlabaşı, Sur ya da Antalya'da olduğu gibi belediyeler eliyle değil de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. 


Hüseyin Başaran, Fikirtepe'de toplam 5 adaya yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımın aşamalı olarak devreye alındığını söylüyor. İnşaat sektörüne Fikirtepe'de süren Mina Tovvers gayrimenkul projesi ile giren işadamı; yılda 70 milyon dolarlık fındık ihracatı yapan aile şirketi Başaran Gıda'nın da 3'üncü kuşak temsilcisi... 


Başaran ile Fikirtepe'deki satış ofisinde buluştuk. Kapıya diktiği 920 yaşındaki anıt zeytin ağacı ve palmiye ağaçları, Fikirtepe'nin yenilenecek yüzü hakkında bir fikir veriyor. Başaran'ın; havacılık, yatçılık, turizm, finans alanlarında da yatırımları var. Göktürk'te de yılbaşında başlayacağı 2 ayrı konut inşaatına 400 milyon dolar yatırım yapacağını söyleyen işadamının parasını son 2.5 yıldır Fikirtepe yiyor. Bugüne kadar 20 milyon TL'si kira olmak üzere toplam 170 milyon lira harcamış. 


Fikirtepe'deki paylaşım modeline göre; müteahhit yüzde 46, hak sahibi yüzde 54 alıyor. Başaran, "3 bin hak sahibinden imza alıyoruz. Semtte kiralar 4 bin liraya kadar çıktı. Bakan (Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki) '2017 yılının sonuna kadar burada çözülmedik iş kalmayacak' dedi." 

Trabzon'da ve Bodrum'da turizm yatırımı yapan işadamı, "Bitez'de Dedeman'dan satın aldığımız otele 25 villa ilave ettik. 40 milyon Euro yatırımla açtığımız Trabzon otelimizde işler çok iyi gidiyor. İkisi de Ramada markası altında işletiliyor. Ortadoğu'dan çok müşterimiz oluyor" diyor. "Yumurtaları farklı sepete koymak" önermesi en çok kriz dönemlerinde işe yarıyor.


Habertürk 


Geri Dön