24 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm için özel çözüm!

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm için özel çözüm!

Dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe’de bakanlıktan sonra direksiyona özel sektör geçmeye hazırlanıyor. Teknik Yapı Başkanı Durbakayım, “Sorunlu projeleri bakanlık devraldı. Bölgedeki sorunlu adalara biz de talibiz” dedi.



Kentsel dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe'de sorunlu adalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müdahalesinden sonra özel sektör de atağa geçti. Bölgede 5 adayı dönüştürmek için kolları sıvayan Teknik Yapı, kamunun müdahalesinin yanında özel sektör olarak sorunlu adalardaki projeleri bitirmeye aday olduğu açıkladı.  Kiptaş  ve İller Bankası vasıtasıyla bakanlığın Fikirtepe'de iflas eden firmaların adalarındaki dönüşüme müdahalesini değerlendiren Nazmi Durbakayım, Teknik Yapı'nın aralarında anlaşıp gelenlerin projelerini bitirebileceğini söyledi. Durbakayım, "Fikirtepe'de sorun yaşayan şirketlerin projelerini bakanlık devraldı. Kiptaş ve İller Bankası ile bölgede 3 proje yapacak. Biz ve birkaç güçlü firma Fikirtepe için elini taşın altına koymaya hazır. Bir yapı adasında hak sahiplerinin yüzde 80'i anlaşıp bizi isterse dönüştürmeye talibiz. Fikirtepe'de ne kadar alan varsa hepsine bile talip olabiliriz" dedi.


Yamalı bohça gibi başladı

Toplam 18 milyar dolar yatırım değerine sahip Fikirtepe'de 35 bin konut ve 2 bin 500 ticari alan için inşaat çalışması yürütülüyor. Projeler tamamlandığında bölgede 160 bin kişinin yaşaması hedefleniyor. 57 ada bulunan Fikirtepe'de 35 adada dönüşümün sürdüğünü, 15 civarında adada ise sorun yaşandığını kaydeden Durbakayım, "Fikirtepe biraz yamalı bohça gibi başladı fakat sonu iyi olacak" diye konuştu. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, Fikirtepe'de 2-2.5 senenin kaybedildiğini, bunun sebebinin de kendi hacmini düşünmeden Fikirtepe'ye giren firmalar olduğunu söyledi.


Çantacılar ayıklandı

Durbakayım, "Bir nevi 'çantacı' diye tabir ettiğimiz birçok firma birçok adaya girdi. 3 kişiyle 5 kişiyle belirli sözleşmeler yaptılar. Bu adalar benim dediler. Diğer prensipli firmalar buraya girmedi sonuçta uzamasının sebebi de bu oldu. Şimdi ayıklanma yapılıyor orada" değerlendirmesini yaptı. Bölgede fiyatların Ataşehir'i geçeceğini söyleyen Durbakayım, "Ataşehir metrekare satış fiyatı 9-12 bin lira. Fikirtepe'de ise 8 bin 500 lira" dedi.


Kâr değil 'ar' yılı

Nazmi Durbakayım, 2016'nın kâr yılı değil 'ar' yılı olduğunu söyledi. Durbakayım, inşaat şirketleri için hedefin, ne kadar kâr edileceği değil, projenin sağlıklı bitmesi olduğunu söyledi. Durbakayım, özellikle markalı konut üreten müteahhitlerin Anadolu'ya açılmasının isabetli olabileceğini belirterek, "Orada yüzde 15-20 düşük arsa maliyeti sayesinde metrekaresi 4-5 bin liraya konut satabiliyoruz. Anadolu'da bu anlamda ciddi potansiyel taşıyan şehirlerimiz var" diye konuştu.


2017 satış hedefi 1.5 milyon

Durbakayım, peşinatın yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürülmesi ve KDV gibi düzenlemelerin 2016'da sektörü canlı tutan diğer noktalar olduğunu belirterek, "Kasım itibarıyla ülke genelindeki konut satışları 2015'in aynı dönemine göre yüzde 4.5 artarak 1 milyon 200 bine yaklaştı. Aralık da açıklanınca yeni rekorun geleceğini düşünüyorum" dedi. Durbakayım, "Faizlerin daha alt seviyelere düşmesi ile 2017'de konut satış rakamı 1.5 milyon olur. Özellikle alt ve orta gelir grubuna yönelik satışların 2017'de artacağını düşünüyorum. Çünkü evi olmayan ciddi bir kesim var" diye konuştu.


Sabah / Seda Tabak


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Kentsel dönüşümün simge alanlarından Fikirtepe'de sorunlu yerlerin dönüşümü, Bakanlığın devreye girmesiyle hızlandı.


Bölgede toplam 5 adada proje geliştiren Teknik Yapı da, "Aksayan projeleri yapabiliriz" açıklaması yaptı.


Türkiye’nin ilk büyük ve planlı kentsel dönüşüm projesinin sürdüğü Fikirtepe'de inşaat çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorunlu adalara müdahalesi sonrası hızlanırken, bölgede 5 adada dönüşüm yapan Teknik Yapı, özel sektör olarak sorunlu adalardaki projeleri bitirmeye aday olduklarını açıkladı. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bölgede 5 adada çalıştıklarını ve bittiğinde 4 bine yakın konut üreteceklerini söyledi. 57 ada bulunan Fikirtepe'de 35 adada dönüşümün sürdüğünü, 15 civarında adada ise sorun yaşandığını kaydeden Durbakayım, bölgede bakanlığın 'direksiyonu' eline almak istediğini anlattı. Durbakayım, “Fikirtepe biraz yamalı bohça gibi başladı ama sonu iyi oluyor” diye konuştu. 


YIL BİTMEDEN BAŞLAR

Kiptaş ve İller Bankası vasıtasıyla Bakanlığın Fikirtepe'de iflas eden firmaların adalarındaki dönüşüme müdahalesini değerlendiren Nazmi Durbakayım, Teknik Yapı'nın aralarında anlaşıp gelenlerin projelerini bitirebileceğini söyledi. Hedeflerinin Fikirtepe'de ne kadar atıl kalmış parsel varsa onları yılın sonuna kalmadan başlamasını sağlamak olduğunu ifade eden Durbakayım, “Fikirtepe'de kalan ne kadar yer varsa yapmaya hazır. Diyoruz ki eğer kamuyu tercih ediyorlarsa tercih edebilirler. Biz özel sektör olarak da bunu rahatlıkla yapabiliriz" dedi. 


2.5 YIL KAYBETTİk

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, Fikirtepe'de 2-2,5 senenin kaybedildiğini, bunun sebebinin de hacmini düşünmeden Fikirtepe'ye giren firmalar olduğunu söyledi. Durbakayım, “Bir nevi 'çantacı' diye tabir ettiğimiz birçok firma 3-5 kişiyle belirli sözleşmeler yaptı. Bu adalar benim dediler. Diğer prensipli firmalar buraya girmedi sonuçta uzamasının sebebi de bu oldu. Şimdi ayıklanma yapılıyor orada" değerlendirmesini yaptı.


160 bin kişi yaşayacak

Toplam 18 milyar dolar yatırım değerine sahip Fikirtepe'de 35 bin konut ve 2 bin 500 ticari alan için inşaat çalışması yürütülüyor. Projeler tamamlandığında bölgede 160 bin kişinin yaşaması hedefleniyor.


2016 kâr değil 'ar' yılıydı 2017'de 1.5 milyon konut satılır

Nazmi Durbakayım, 2016'nın kâr yılı değil 'ar' yılı olduğunu söyledi. Son birkaç yılın 'ar' yılı olduğunu ifade eden Durbakayım, inşaat şirketleri için hedefin, ne kadar kâr edeceği değil, projenin sağlıklı bitmesi olduğunu söyledi. Durbakayım, markayı korumak ve devam ettirmek için bu fedakarlıkların yapılması gerektiğini kaydetti. Nazmi Durbakayım, 2017'de yabancıya satışı artıracak vatandaşlık, oturum gibi hakların verilmesi ve konut sertifikasıyla 1.5 milyon konut satışının yakalanabileceğini söyledi. 


4.5 milyar TL'lik 12 proje

Nazmi Durbakayım, 2017'de toplam büyüklüğü 4.5 milyar civarında 12 proje yapmayı planladıklarını belirterek, "Söz konusu projelerin 10 tanesiyle sözleşmeler imzalandı, kalan ikisi ise imza aşamasında. Bu projelerin 1’i Maltepe, 2’si Kartal, 3’ü Kadıköy Bağdat Caddesi, 5’i Fikirtepe, 1’i Etiler’de yer alıyor" dedi.  


Akşam


Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;

Kentsel dönüşümün simge alanlarından Fikirtepe’de sorunlu alanlarda dönüşümü hızlandırmak için özel sektör de devreye giriyor. Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bölgede 15 sorunlu ada var. Bakanlık 3 proje için çalışmalara başladı. Bölge halkı isterse bölgedeki tüm işleri yapmaya talibiz” dedi.


İSTANBUL’da kentsel dönüşümün en çok tartışıldığı yer Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesi oldu. 4 yılı aşkın süredir devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı, tamamlanan projelerde teslimler başladı. Bölgede aksayan dönüşüm sürecine Çevre ve Şehricilik Bakanlığı’nın müdahale ettiğini belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, özel sektör olarak sorunlu adalardaki projeleri bitirmeye talip olduklarını açıkladı. Bölgede 4 bine yakın konut ürettiklerini belirten Nazmi Durbakayım, “Fikirtepe’de sorun yaşayan şirketlerin projelerini bakanlık devraldı. Kiptaş ve İller Bankası ile bölgede 3 proje yapacak. 61 yapı adası olan Fikirtepe’de 15 yapı adası sorunlu ve çözüm bekliyor. Biz ve birkaç güçlü firma Fikirtepe için elini taşın altına koymaya hazırız. Bir yapı adasında hak sahiplerinin yüzde 80’i anlaşıp bizi isterse dönüştürmeye talibiz. Vatandaş isterse kamuyu seçer, isterse bizi. Fikirtepe’de ne kadar alan varsa hepsine de talip olabiliriz. Bir firma imza toplamadıysa, ya da imza oranı yüzde 20’yi seçmediyse o alanla ilgileniriz” dedi. Yıl ortasına kadar Fikirtepe’de tüm alanlarda inşaatın başlayacağını söyleyen Durbakayım, “Fikirtepe biraz yamalı bohça gibi başladı ama sonu iyi oluyor. Bölge adeta deneme tahtası oldu. Bu bölgede alınan derslerle dönüşümün yol haritası çizilecek” dedi.


ÇANTACI FİRMA AYIKLANIYOR

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, Fikirtepe’de 2-2.5 senenin kaybedildiğini, bunun sebebinin de kendi hacmini düşünmeden Fikirtepe’ye giren firmalar olduğunu söyledi. Durbakayım, “Çantacı diye tabir ettiğimiz firmalar 3 kişiyle 5 kişiyle belirli sözleşmeler yaptılar ve ‘Bu adalar benim’ dediler. Sürecin uzamasının sebebi bu oldu. Şimdi ayıklanma yapılıyor. Geç de olsa sonuç iyi olacak. Fikirtepe’de fiyatlar Ataşehir’i de geçecek. Ataşehir metrekare satış fiyatı 9-12 bin lira. Fikirtepe’de şu anda ortalama metrekare fiyatı 8 bin 500 lira” dedi.


TEKNİK Yapı’nın şu anda devam eden 3 bin konutluk projeleri bulunduğunu belirten Nazmi Durbakayım, “Fikirtepe’de, 5 yapı adasında çalışıyoruz. Kartal’da 1000’den fazla konutu kapsayan 2 proje ve Maltepe’de 1 proje inşa edeceğiz. Bağdat Caddesi’nde 2 projemiz 2017’de devreye girecek. Etiler’de Uçaksavar Sitesi’nin dönüşümü için çalışmalar devam ediyor. 2017’de devrede olacak projelerin değeri 4.5 milyar lirayı bulacak” dedi.


KÂR DEĞİL ‘AR’ YILI

Nazmi Durbakayım, son bir kaç yıldır sektörde kâr marjının yüzde 10’ların altına indiğini söyledi. Markalı konut üreticilerini öncelikle hedefinin projeleri sağlıklı şekilde tamamlamak olduğunu belirten Durbakayım, “Bir kaç yıldır ‘kâr yılı değil, ar yılı’ diyerek seneye başlıyoruz. İş yapmaya devam etmek ve markayı yaşatmak için bazı projeler zarar da etse konut üretmeye devam etmek zorundayız” dedi.


Hürriyet 


Geri Dön