19 / 03 / 2024

Fikirtepe'de kira desteği tamam sırada teminat ve güvence var!

Fikirtepe'de kira desteği tamam sırada teminat ve güvence var!

Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği' nin 20.01.2015 Tarihinde yaptığı başvuru ve dava açma girişimi sonucu Hükümet yeni torba yasa içerisine eklediği bir madde ile Fikirtepeye'de kira yardımı yapılabilmesinin yolunu açtı...



 

Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği' nin 20.01.2015 Tarihinde yaptığı başvuru ve dava açma girişimi sonucu Hükümet yeni torba yasa içerisine eklediği bir madde ile Fikirtepeye'de kira yardımı yapılabilmesinin yolunu açtı.

 

Kira desteği tamam şimdi sıra teminat ve güvencede

 

Yasin Bektaş yaptığı açıklamada bu eylemin bir son değil başlangıç olduğunu girişimleri sonucu verilmesi için hükümetin girşimleri ile kira yardımı tamam. Şimdi sırada  teminat ve güvence ile beraber adil sözleşme ve bağımsız bölümlerin paylaşımı olduğunu bu taleplerini de kabul ettirene kadar başta Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere T.B.M.M. önü gibi değişik seçenekli eylemlere devam edeceklerini söyledi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü önünde Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Öncülüğünde Fikirtepedeki bir çok adadan 100 kişilik  Fikirtepeli Mağdurlar grubunun katılımı ile eylem yapıldı. Basın bildirisi okunup talep dilekçeleri kayıtlara geçirildi....

 

Eylem sırasında Dernek Başkanı Yasin Bektaş ve halktan 5 kişilik bir heyetin çağrılması sonucu yetkililere sorunlar ve talepler hem sözlü hem de yazılı olarak iletildi. Yetkililer iletilen ve anlatılan problemler ve talepler ile ilgili notlar tuttular.

 

Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Dernek Başkanı Yasin Bektaş'ın Ç.Ş.Bakanlık İstanbul il binası önünde yaptığı basın açıklaması ise şöyle ... 

 

 

 

En son bakanlığın yaptığı kamulaştırma açıklamasında dahi bu konular gündeme dahi alınmayarak pansuman tedbir ve söylemlerle geçiştirilmeye çalışıldığı görülmektedir.

 

Bu eksikliklerin giderilmemesi insanlarda imza atan atmayan ayrımı yapılmaksızın ciddi tedirginlik ve güvensizlik oluşturmaktadır.

 

Fikirtepeli Ne İster ?

 

Teminat ve Güvence ...

Fikirtepe'de mevcut hiç bir firma yapacağı inşaat dahil kiralara bile teminat vermemekte. Firmaların mali yönden zayıflığının yanında her hangi bir teminat ve güvence verilmemesi vatandaşların geleceği adına endişe duymalarına sebep olmakta. Devlet firmalar eli ile veya direkt kendisi bu konut teminat verip insanların rahat ve huzurlu bir şekilde projelerin başlanılıp bitirileceğinden emin olmasını sağlamalıdır. Ayrıca vatandaşın sözleşmenin ifası konusunda güçlük yaşayan firmalardan Borçlar Kanunu uyarınca teminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili hukuki süreçler başlatılacaktır.

 

Çantacı firmalar

 

Her türlü maddi imkanı olan veya olmayan firmaların 3 yıla yakın zamandır imzaları bitirmiş veya son imzalara kalmış olmasına rağmen hiç bir faaliyette bulunmaması başta olmak üzere vatandaşlardan aldıkları imza bahanesi ile adaları pazarlayarak haksız menfaat elde etmesi vatandaşların zaman kaybı yaşamasının yanında sosyal ve ekonomik çöküşünde de büyük rol oynamaktadır.

 

Adil Sözleşme

 

Fikirtepe'de geneli firmalar tarafından yapılan ve vatandaşın aleyhine maddeler içerdiği halde imzalaması yönünde vatandaşlara dayatılan sakat sözleşmeler imzalansa bile bu tarz sözleşmeler insanların tüm emeklerini kaybetmelerine sebep olma potansiyeline sahipler.

Devletin firmaları ve vatandaşları adil ve eşit bir şekilde koruyacağı tek bir sözleşme ve teknik şartname metni hazırlanmalıdır. Devlet hazırlayacağı prototip sözleşme metni ile kevgire dönen plan notlarının sürekli değişmesi ile kaybedilen haklar dahil mevcut şartlara göre insanların haklarını güncellenen sözleşme metni ile koruma altına almalıdır.

 

Kamu yararı söz konusu olduğu için Bakanlığın “uzlaştırıcı” sıfatından çok “düzenleyici” sıfatıyla rol alarak sözleşmelerde kamuyu korumak adına müdahele bulunması, hukuken kabul edilebilir sözleşmelerin ortaya çıkmasını sağlamalıdır.

 

 

Proje başlangıç ve bitiş süresi ve fesih sebepleri nin sözleşmelerde net olarak ifade edilmesi

 

Sözleşme aşamasında, sözleşme içeriğinde projelerin imzaların başlamasından itibaren, sözleşmelerin tamamlanması, projenin başlaması ve bitiş tarihlerinide net bir şekilde belirten açıklamalarında yazılması ve bu sayede belirsizliklerin ortadan kaldırılarak zamansal mağduriyetliklere son verilmesi gerekmektedir.

 

Borçlar Kanunu’ndaki fesih sebeplerinin haricinde sözleşmenin fesih sebeplerinin açık ve net olarak belirtilmesi gerekmektedir. Örneğin emsalle ilgili hükümlerin taraflara feish hakkı verip vermediği sözleşmelerde açığa kavuşturulmalıdır.

 

Kira desteği

 

Devlet'in bütün kentsel dönüşüm alanlarında sağladığı kira destek paylarının Fikirtepe'de verilmediği veya firmalara verileceği söylentileri mevcuttur. Kanun tarafından vatandaşa yapılması öngörülen bu yardımın yapılmaması hukuka aykırıdır. Bu konudaki hukuki süreçler işletilmeye başlanacaktır.

 

Fikirtepeli vatandaşlar olarak tüm yurttaşlara firmaların verdiği kira payına ek olarak devletin sağladığı ve sunduğu kira desteğinin bizlere de verilmesini ve bu noktada eşitliğin sağlanmasını istiyoruz.

 

Ruhsat değil sözleşme aşamasında bağımsız bölümlerin net-brüt paylaşımı

 

Türkiye'nin her yerinde ve proje teklifi esnasında tüm paylaşımlar, verilen teklifler içerisinde yapılması düşünülen projelerin avanları ile beraber mevcut iken, Fikirtepe'de insanlar maalesef sözleşme imzalamalarının üzerinden 3-4 yıl geçmiş olmasına rağmen hala ne alacaklarını bilmeden adil olmayan paylaşımlar ve şerefiye kayıpları da içeren sözleşmelere imza atmış bulunmaktalar veya imza attırılmak zorunda bırakılıyor.

 

Gerçekten iş yapmak isteyen firmalar yapmayı düşündükleri proje seçeneklerini sözleşme ile beraber vatandaşın seçimine sunmalıdır. Vatandaşların alacakları net- brüt bağımsız bölümlerin her türlü şerefiyelendirilmesi de yapılmış olarak vatandaşların bilinçli ve huzurlu bir şekilde imza atmaları sağlanmalıdır.

 

Piyasa emsal değerleri ve kayıpların önlenmesi

 

Vatandaşın lehine en üst komşu Emsal oranlar baz alınarak mevcut kayıplara karşı vatandaşlara dayatma yapmak yerine malının değerinin ve ederinin verilmesinin sağlanmasını istiyoruz.

 

Firmaların çeşitli oyun ve aldatmalar ile vatandaşlara ciddi değer kaybı yaşatan şerefiyelendirme oyunlarının önüne geçilmesini istiyoruz.

 

Fikirtepe Plan Notları

 

Fikirtepe'de uygulanan metraja göre emsal artırımı ( Kademeli İmar) ' nın firmaların istek, talep ve beklentilerine göre değil , adil ve yapıcı bir bir şekilde uygulanarak devam ettirilmesini istiyoruz.

 

Kararlılık ...

 

Bu basın toplantısı ve eylemimiz, bu kararlar firmalardan ziyade vatandaşların lehine ama firmaları da koruyucu bir şekilde tamamı uygulanana kadar , zamanını ve yerini bizim belirleyeceğimiz belirli aralıklarla düzenli olarak yapılacaktır.

 

                                                                                      

Fikirtepe Haber

 

 

 


Geri Dön