18 / 04 / 2024

Fikirtepe'de konut fiyatları artacak!

Fikirtepe'de konut fiyatları artacak!

2015'in rekorla kapandığını söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım büyümenin bu yıl da süreceğini düşünüyor. Tarafa konuşan Durbakayım, Fikirtepe'de fiyatların çok daha yükseleceğini söyledi.



2015'in rekorla kapandığını söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım büyümenin bu yıl da süreceğini düşünüyor. Tarafa konuşan Durbakayım, Fikirtepe'de fiyatların çok daha yükseleceğini söyledi.



2015'i yılım nasıl değerlendiriyorsunuz ve 2016'dan beklentileriniz nedir? 


2015 seçim yılı oldu, önceki yılda mütekabiliyet yasasıyla birlikte sağlanan imkanlara rağmen elimizdeki satılabilecek nitelikteki konutlar hazır değildi. Yani yabancıya sunulacak konut stoğumuz yoktu. Buna rağmen 2015 rekor kırdı ve 1 milyon 215 bin adet konut satışıyla bir önceki yılın satış rakamlarının da üzerinde çıktı. 2016'ya ise temiz bir başlangıç yaptık. Eksikliklerimiz giderildi yabancıya arz edilen doğru mallar hazırlanmış ve talepler toplanmış durumda. Afet yasası da gittikçe hızlanıyor. Eksiklikleri tamamlanıyor. Tabi satışların artmasındaki en büyük etken nüfusumuzun 80 milyona ulaşması. Aileler artık tekil aile haline geldi. Bir aileye bir daire yetmiyor artık. Herkes iş yaptığı yerde daire almak istiyor. Konutlar metrekare olarak küçüldü ve fiyatlan biraz daha makul seviyeye geldi. Sonuç olarak konut sektörünün 2016'nın yıldızı olacağını göreceğiz ve zaten veriler de bunu gösteriyor. 


Teknik Yapı bu konut arzına hazır mı?


Biz uygun fiyatlı arazinin temin edilmesi, uygun rakamlarla konutun üretilmesi ve tüketiciye en iyi fiyatla satmayı amaçlıyoruz. İstanbul'da malesef bir arsa kısıtlı. Hem bulunmuyor hem de çok yüksek rakamlar konuşuluyor. Biz Anadolu'ya açılmaya karar verdik ve ilk olarak Denizli'de bir proje hayata geçirmeyi planladık. Gelecek aylarda lansmanını yapacağız. 


Denizli'yi tercihinin sebebi nedir? 


Bizim olaya bakış açımız biraz farklı. Eskiden alışveriş için insanlar Anadolu'dan İstanbul'a gelirdi ve alışveriş burada yapılırdı. Somasında burada satış yapan mağazalar Anadolu'da da mağazalar açmaya başladı. Biz de 'Teknik Yapı Dostu' diye adlandırdığımız müşteri kitlemize baktığımız zaman çok sayıda müşterimizin Anadolu'dan gelip buradan daire aldığını gördük. Burada otelde kalacağına evinde yaşar hale geldi. Aynı zamanda "memuriyet bittikten sonra İstanbul'da yaşanm" diyorlar. "Onlar buradan yer alırken biz yaşadıkları bölgeye niye hizmet götürmeyelim" diye düşündük ve bir bölge seçmemiz gerekti. Biz Ataşehir'de ilk UpHill Court'u yaparken bu bölgeyi seçtiğimizde yadırganmışü, Bağdat Caddesi'nden sonra bu bölgeye insanlar nasıl gelecek diye eleştirilmiştik. Akın akın insanlar buraya geldiler. Somasında Kartal, Uğur Mumcu ve Tuzla'da 5 bin konut ürettik. Bunlann tümü bize cesaret verdi. Demek ki analizilerimiz doğruymuş. 


EVORA İSTANBUL, 1'E 3 VERDİ 


Evora İstanbul tüketiciye % 200'den fazla kazandırdı, bunun altında ne yatıyor? 


Projenin büyük olması, Tuzla gibi eski bir sayfiye bölgesine olan inancımız, Marmara Denizi'ne hakim bir lokasyonda olması bizim için önemli etkenlerdi. Biz biraz farklı baktık ve öngörülerimizin tümü çıktı. Bugün tek etapta 5000 konutu tek başına 36 ayda yapan başta şirket yok. Biz yaptık bitirdik ve sattık. Burada 40 yıllık deneyimimiz önemli. 15 -17 bin kişinin İstanbul'da tatil köyü havasında yaşaması da çok keyifli tabii ki. Bundan dört yıl önce bir iddiada bulunmuştuk ve "Evora İstanbul, Tuzla'nın Tacı olacak" demiştik... Şimdi bu taç tamamlandı ve Tuzla'da tüm ihtişamıyla parlamaya başladı. Toplam 4.979 daire ve 100 ticari üniteden oluşan bu küçük şehirde yaşam başladı. İlk başladığımızda yaklaşık 1 milyar lira değerindeki bu eser, şimdi yaklaşık 3 milyar liralık bir değere ulaştı. Böyle büyük bir projeyi tek başına, öngörülen sürede ve beklentinin üzerinde kalite hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Evora İstanbul'da kreşinden okuluna, marketinden, kuaförüne, sucusundan perdecisine kadar temel yaşam ihtiyaçlannın kendi içinde karşılanıyor. Denizli'de de bunun aynısını yapıyoruz. Yine Emlak Konut'un arazisinde projeyi geliştireceğiz. Birlikte yarattığımız sinerjiyle zannediyorum çok kısa bir sürede bitirip teslim edeceğiz. 


FİKİRTEPE'DE FİYATLAR AKASYA ACIBADEMİN ÜZERİNE ÇIKAR 


Kentsel dönüşümde Teknik Yapı aktif rol alıyor. Fikirtepe'de ne durumdasınız? 


Fikirtepe'de 5 adada varız. İlk iki adası Concord A ve Concord B. Concord A'da satışlar tamamlandı. Yıl sonunda teslim ediyoruz. Binaların % 85 inşaatı bitti. Prim yapması gayet doğal. Başlangıç fiyatı ile bitiş fiyatı her zaman farklı olur. Ancak Fikirtepe'de olay farklı. Halihazırda fiyatlar olması gereken yerde değil. Çok daha yükselecek. Çünkü Fikirtepe Kadıköy'ün merkezi. Bilmeyenler şaşırabilir. Kadıköy M.Ö. 4000 yılında Kalkedon olarak Fikirtepe'de kurulmuştur. Fikirtepe 1 miyon 300 bin metrekare arazisiyle birlikte yaşamaya başladığında hem finans merkezi hem de ticaret ve alışveriş merkezi olarak değerlenecek. Yaya olarak denize ve metro duraklarına ulaşım ve hatta Haydarpaşa tren güzergahına ulaşım anlamında böyle bir lokasyon İstanbul'da başka bir yerde yok. Kentsel dönüşüm olarak da Fikirtepe önemli bir model. Hak sahipleri en doğru şekilde değerlendiriliyor ve yüzde oranlan da en doğru seviyelerde. Fikirpete'nin kentsel dönüşümden dolayı mağdur olduk deme şansı yok. 


Fikirtepe'de fiyatların ne kadar yükselir? 


Fikirtepe'nin karşısındaki Akasya Acıbadem'i baz almamız doğru olur. 

Fikirtepe, denize, Bağdat Caddesi'ne, demiryoluna ve minübüs hatlanna Akasya Acıbadem'den daha yakın. Dolayısıyla bence Fikirtepe'deki fiyatlar Akasya'daki fiyatlann bir tık üzerinde olacaktır. 


Konut Kredisi faizinde beklentiniz nedir? 


İnşaat firmalannın konut projeleri kendi özkaynağıyla bitirebilecek güçte olmalan lazım. İnşaat sektörü diğer sektörlere nazaran daha iyi durumda. Konut kredilerinde batık kredi oranı en düşük seviye inşaat sektöründe. Diğer sektörlerde % 6 civarında seyreden batık kredi oranları inşaat sektöründe % 3 civannda. Psikolojik sınır olan % ı'in altında bir rakam bekliyoruz. Biz üreticiler olarak katkı payı vererek bu rakamı daha aşağıya çekiyoruz ama burada esas olan Mortgage kredilerinin devreye girmesi. İkinci el piyasalannın oluşmasıyla birlikte faiz oranlannın % 60 - 70 seviyelerine inmesi. 


Gençler nasıl konut sahibi olabilirler? 


Hayata yeni başlayan gençlere içir akla 135 metre kare 3 oda 1 salon gelir. Aile varlıklıysa sorun yok ama iyi değilse borçlanılarak ev alınır. Gençler de borcun altında yıllarca ezilirler. Oysa ki yeni evliler için 1 oda, 1 salon ve mutfak yeterli. Küçük evde olmanın bir zaran yok. Evlendiğimde evim 54 metre kareydi. Büyük şehirlerde yaşamak zor. Bütün Türkiye'de daha uygun yerlerde daha yaşanılası yerler var. İlla da büyük şehirde bu trafikte yaşamak zorunda değiliz. Gençler tüm bunlan düşünüp ona göre emlak yatınmı yapmalılar. 



Teknik Yapı Denizli'de 1.500 konut inşa edecek 


Anadolu'nun sanayi üslerinden biri olan Denizli'nin aynı zamanda kültürel ve termal kaynaklarıyla da önemli bir turizm merkezi olduğunu belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bu kapsamda projeyi hem yaşam amaçlı hem de yatırım amaçlı bir konseptte sunacaklarını belirtti. Proje 1500 konuttan oluşacak. Altısı konut, ikisi ticaret, ikisi park ve ikisi eğitim adasından oluşan toplam 12 adadan oluşan arazi üzerinde yükselecek. Rezidans dairelerin ağırlıkta olacağı proje, home ofis, park alışveriş caddesinin de içinde kendi kendine yetecek bir yerleşim ünitesi oluşturacak. Projede geniş balkonları, büyük oturum alanlarına sahip ı+1, 2+1,3+1 ve 4+1 tipi rezidans daireler yer alacak. 



Taraf


Geri Dön