19 / 04 / 2024

Fikirtepe'de vatandaşın haberi olmadan arsa satışı yapılıyor!

Fikirtepe'de vatandaşın haberi olmadan arsa satışı yapılıyor!

Re’sen tevhit yani tapu birleştirme işlemlerine başlanan mahallede, müteahhitlerin belirlediği temsilciler tarafından vatandaşın haberi bile olmadan arsalarına el konulup satışa çıkarılıyor.



DANIŞTAY NOKTAYI KOYDU


2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen Fikirtepe Mahallesi’nde açılan dava sonucu 2015 yılında karar iptal edildi. Danıştay, yapıların can ve mal kaybına yol açma riskini kanıtlayacak yeterli bilgi olmadığına, riskli alan kararının gözleme dayalı olarak alındığına dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı temyiz etti ancak 28 Aralık 2015’te Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu iptal kararını onadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da mahalledeki kamulaştırma işlemlerini durdurdu. Ancak bu kez de re’sen tevhit uygulaması ile halk mağdur oldu.


Riskli alan kararına dava açan hak sahiplerinden avukat Hürriyet Azak, bakanlığın bağımsız parselleri birleştirip tek bir yapı adası haline getirip hak sahiplerine sormadan tapuları birleştirmeye başladığını söyledi.


TEMSİLCİLER BÖLGEDEN DEĞİL


Azak, “Ada tek bir parsel haline gelince üçte iki çoğunluk bir araya gelip yıkım kararı alıyor ve proje bu şekilde başlıyor. Ama bu çoğunluğu hak sahipleri değil temsilciler oluşturuyor. Yasalara göre işlemlerin daha hızlı olması için halktan temsilciler belirlenebiliyor. Yasa işletilerek temsilciler belirlendi. Ancak buradaki temsilciler Fikirtepe halkından değil müteahhitlerin kendi adamları” dedi.


Fikirtepe’de 500 kişinin yetkisinin 5 temsilcide olduğunu belirten Azak, temsilcilerin vekaletleri alıp vatandaşın arsalarını haberi bile olmadan satışa çıkarmaya başladığını vurguladı. Azak Fikirtepe’de mülkiyet hakkına ağır bir saldırı olduğuna dikkat çekerek re’sen tevhit işlemlerinin iptali için de davalar açılmaya başlandığını söyledi.


TAZMİNAT DAVALARI YOLDA


AVUKAT Hürriyet Azak, kentsel dönüşüm sürecinde Fikirtepe’nin yüzde 60’ının el değiştirdiğini mahalle halkının sürgün edildiğini anlattı. Azak, “Evlerimiz metruk yapılara dönüştü. Vatandaş ne evinde oturabiliyor ne de kiraya verebiliyor. Büyük bir gelir kaybı yaşadık 5 yıl içinde. Vatandaşlar son 4 yıllık kira gelirlerini almak için müteahhitlere tazminat davası açmaya hazırlanıyor” diye konuştu.



Sözcü


Geri Dön