29 / 03 / 2024

Fikirtepe'deki sembol bina kentsel dönüşüme kötü örnek oldu!

Fikirtepe'deki sembol bina kentsel dönüşüme kötü örnek oldu!

Kentsel dönüşüm sembolü olan Fikirtepe'deki bina ve aşırı talepler, sistemi tıkadı. Şirketler, "Vatandaş 1'e 3 istiyor. Ortak paydada buluşalım" diyor.



Büyük kentlerde daha büyük problem olan sağlıksız ve dayanıksız binaların yenilenmesi için çözüm olarak getirilen 'kentsel dönüşüm' aşırı talepler yüzünden sorun yaşıyor. İstanbul Fikirtepe'de, evini yıkmak istemeyen bir vatandaşın 'yıktırmam' diye direttiği, projenin ortasında kalan bina bazı kişilere örnek oldu. Bazı bina ve konut sahipleri, yeni projenin kilit noktasında bulunan evlerini yıktırmak için l'e 3 talepte bulunmaya başladı. 


Projelerinin büyük kısmım kentsel dönüşüm alanlarında gerçekleştiren Demir İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkam Hamit Demir, "Kentsel dönüşüm 2012'deki ivmeyi kaybetti. Kat ve arsa malikleri uzlaşmaya açık olmalı. Evini yenilemek isteyen vatandaş, müteahhit firmadan 3 ev istiyor. 


Sağlıklı bir yapı için ortak paydada buluşulmalı, belediyeler de sistem için devrede olmalı" dedi. Bir belediyede kentsel dönüşüm başlatmak için 2 yıldır uğraştıklarını, 'bir arpa boyu yol' alamadıklarını söyleyen Demir, "Biz diyoruz ki, karar için 3'te 2 çoğunluk yeterli olsun. Belediye bu konuda destek olmalı" dedi. 


Sektördeki hareketliliği, bazı kesimlerin 'konutta balon' iddialarıyla değerlendirdiğini hatırlatan Hamit Demir, "Türkiye'de hiçbir şekilde konut balonu yok. 

Amerika'da krize sebep olan sistem çok sıkıntılıydı. 600 bin dolar kredi çütabiliyordu insanlara. Bizde bunun ortalaması 60 bin lira seviyesinde. Bu da risk değil. Dikkat edilmesi gereken firmalar. Sonradan konut sektörüne girip, sürekli proje üreten, satıp bitirmeyen firmalar konutzedelerin oluşmasma yol açtı. Konut alıcısı dikkat etmeli" dedi.


Nurhak


Geri Dön