26 / 04 / 2024

Fikirtepe’nin kentsel dokusu ve ızgara planı!

Fikirtepe’nin kentsel dokusu ve ızgara planı!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi içinde dikkate alınan Fikirtepe kentsel dokusu nedir? Fikirtepe sosyal dokusu nasıldır? Fikirtepe ızgara planı nedir? Fikirtepe kamu alanları nerelerdedir? İşte cevaplar…



Fikirtepe’nin kentsel dokusu ve ızgara planı!


Fikirtepe kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi’ne göre Fikirtepe kentsel dokusu ve ızgara planı şöyle; 


Fikirtepe’nin kentsel dokusu!


Kadıköy ilçesinde 4 farklı kentsel doku tipolojisi bulunmaktadır. Fikirtepe, kentsel dokusu; bitişik nizam 2-3 katlı yapı tipolojisi ile Kadıköy’ün parsel bazında 4-5 katlı ayrık, bahçeli apartman tipolojili kentsel dokusundan farklılık ortaya koymaktadır.


Zaman zaman caddeler arasında geçişlerin dik yokuşlar ile sağlandığı mahallenin E-5 ve Minibüs Caddesi gibi iki önemli karayoluna yakın yerde konumlanmış olması, mahalleye önemli bir mevki kazandırmıştır.



Fikirtepe’nin sosyal dokusu!


Fikirtepe’de bugünkü mahalle yerleşiminin izleri 1950’lerde atılmaya başlanmıştır. Büyük bir çoğunluğu yıllar önce Anadolu’nun çeşitli kentlerinden göç eden orta ve orta alt gelir gruplarının yaşadığı Fikirtepe’de güçlü bir sosyal yapı bulunmaktadır.


Fikirtepe, Anadolu yaşam biçiminin ve zenginliğinin mekana ve yaşama yansımış önemli yerlerinden biridir. Orta alt ve alt gelir grubunun çoğunlukla yaşadığı Fikirtepe’de geniş aile yapısı, çocuk ve genç nüfusun fazla olması ev ve sokak yaşamının çeşitliliğini ortaya koymaktadır. Mahallede, aile, akraba, hemşehrilik bağları halen çok güçlüdür.



Fikirtepe ızgara planı!



Fikirtepe’nin kentsel dokusu ve ızgara planı!


Küçük parsellerden oluşan 2-3 katlı yapı blokları ve dar sokaklardan oluşan Fikirtepe düzensiz bir ızgara plan karekterine sahiptir. 


Ortalama ada büyüklüğü 35x150 m’dir. Son yıllarda ızgara plan ve yapılaşma git gide genişlemiştir. Ortalama kat yüksekliği 2 ila 3’tür. Proje alanının güneyinde modern yerleşim alanları yer almaktadır.


Bu alanlar yüksek katlı apartman blokları halinde inşa edilmiş olup yaklaşık 5 ila 6 katlı yapılardan oluşmaktadır.



Fikirtepe’de güçlü odaklar, zayıf bağlantılar!


Fikirtepe, kuzeyde, E5 üzerinde iki ulaşım kavşağı ile 2 metro durağı ile en önemli ulaşım odaklarına sahiptir.

Ancak, bu güçlü odaklardan proje alanına ve oradan da Kadıköy’e ulaşabilirlik gerek topografik durum, gerekse dar sokaklar nedeniyle zayıftır.


Güçlü bağlantıların sağlanması için entegre bir ulaşım planına gereksinim vardır.



Fikirtepe’de kamusal alanlar!


E-5 ile Fikirtepe arasında bulunan Medeniyet Üniversitesi ve güneydeki Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kentsel ölçekteki iki önemli kamusal alan olarak ön plana çıkmaktadır. Bu kamusal alanların birleştirilmesi amacıyla, kuzey – güney yönünde bağlantılar önerilmiştir.


Fikirtepe’nin kentsel dokusu ve ızgara planı!



Fikirtepe’de yer alan mevcut kamusal alanların konumları dikkate alınarak, yeni bir donatı alanı dağılımı belirlenmiştir.


Kadıköy’de yaşayan nüfusa oranla açık alanların azlığı dikkat edilmesi gerekilen noktalardan biridir.


Fikirtepe gelişim alanı için açık alanlar ağının kurgulanması ve bu alanların birbirine entegre edilmesi önemli temel ilkelerden biridir. Yeni tasarlanacak açık alanların mevcut açık alanlarla olan bağlantısının kurgulanması sağlanmalıdır.


Fikirtepe’de bugün yer alan donatı alanları;


İlköğretim Tesisi 3 adet 1,01 ha

Sosyo-kültürel Tesis 4 adet 0,14 ha

Sağlık Tesisi 2 adet 0,12 ha

Dini Tesis 10 adet 0,56 ha

Spor Tesisleri 2 adet 1,27 ha

Kentsel Altyapı 1 adet 0,44 ha

Toplam:         22 adet 3,54 ha


Kaynak: Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aralık 2013


Geri Dön