28 / 03 / 2024

Fikret İnan: Ekonomik konutta kirlilik oluştu

Fikret İnan: Ekonomik konutta kirlilik oluştu

Fikret İnan ekonomik fiyatlı konut konseptinde, 'ben daha ucuzunu yaparım' diyenler yüzünden 'kirlilik' oluştuğunu iddia etti



İstanbul'da Esenyurt-Beylikdüzü  bölgesi ve Tuzla-Aydınlı'da hayata geçirdiği 'ekonomik fiyata nitelikli konut' projeleriyle dikkat çeken Fiyapı'mn Yönetim Kurulu Başkam Fikret İnan, 2011 yılmda yeni proje geliştirmeyi düşünmediğini açıklamasına rağmen talepler üzerine İstanbul Esenyurt'ta, 1044 konutluk Fi-life'ı satışa çıkardı. Fikret İnan, "Elimizde 1+1 daire stokları tükenmişti, talep gelince Fi-Life'ı satışa çıkardım. 1 ayda tüm daireleri satmayı düşünüyordum, ama 600'ü geçtik. Allah'ın gücüne gitmesin, bu rakam çok iyi. Fakat bu konseptte doygunluk olduğunu düşünüyorum" dedi.

Körükleyen taraf olmam

 'Ekonomik fiyata nitelikli konut' konseptine 'piyasa iyileşene ve talep artana kadar' ara verme karan aldığım söyleyen Fikret İnan, "Bu konseptten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim. Fakat ara veriyorum. Şu an işin biraz tadı kaçtı" dedi. Ekonomik fiyatlı konut konseptinde, 'ben daha ucuzunu yaparım' diyenler yüzünden 'kirlilik' oluştuğunu iddia eden Fikret İnan, "Bunu körükleyen taraf olmak istemiyorum. Bu yıl ve önümüzdeki yıl merkezi semtlerde proje arsası arayışımız devam edecek" diye konuştu.

Fiyat kirliliği 1 yıla biter

 Lüks konut, rezidans ve home-office projeleri geliştirmek üzere arsa baktığım ve 4-5 arsa sahibiyle görüştüğünü ifade eden Fikret inan, "Fiyat kirfiliğinin 1 yıl içinde gideceğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıl ilkbaharda Türkiye'nin konjonktürel durumuna ve talebe de bakıp yeni proje çıkıp çıkmayacağıma karar vereceğim" dedi. Fikret inan, Silivri ve Riva'da da villa projeleri geliştirmek için iki arsa sahibiyle görüştüğünü, Riva'nın kat karşılığı arsa olduğunu belirtti.

15 günde 548 daire mutlu etmedi

 Fikret İnan, şunları  dile getirdi: "Rezidans veya home-ofnce projesi Mecidiyeköy, Ataşehir gibi bölgelerde 4-5 arsa için görüştüm. Ekonomik fiyatlı konut konseptine ise ihtiyaç olduğuna inanmıyorsam, belki 201 l'de bile dönmem. Fakat sabit fikirli de değilim; yanlışta inat etmem. Bugün yanlış olan, 3-4 ay sonra çok doğru olabilir. Sonbaharda talep görürsem, 3 proje birden de açıklayabilirim. Son projemiz Fi-Life'ta 15 günde 500 daire satma hedefini açıklamıştım. İçimden 'Hepsim satarım' diyordum. 15 günde 548 daire sattım. Fakat 7 ay önceki proje Fi-Side'da 3 günde 709 daire sattım. Orada şu an 2 bin konutu bulduk. O eski piyasa olsa 15 günde 548 değil, 1044 daireyi satardım. Yine de 44 bin liradan saüşa çıkan    . daireler 1 ayda 59 bin liraya çıktı, yüzde 25-30 kazandırdık. 15 günde 548 daire korkunç bir satış rakamı fakat beni mutlu etmedi. Demek ki bir doygunluk veya kafalarda soru işareti var. Bunu doğru okumak lazım."

FIYAPI'nın tüm projeleri için bir iş planları olduğunu ifade eden Fikret İnan, bütün projelerde iş planlarının önünde olduklarım, çoğunu erken teslim edeceklerini açıkladı:

Tuzla-2: Aralık 2009'da satışa çıktık. Temmuz'un 18'inde kabası bitecek, seneye 3'üncü ayda teslim ederiz. Tuzla-3: Bu martta satışa çıktık. 12 ayda teslim sözü verdik. İnşaatına 1 ay önce başladık. 5 blokta temel atıldı, 3 blokta kaba inşaat bitiyor. Beylikdüzü Fi-Tower: 30 Eylül 2011'de bitirmeyi taahhüt ettik. Bu sene yüzde 40'ı anahtar teslimi bitecek, ancak 1 seneye yakın o daireleri boş tutup,  teslim edeceğiz.

Fiyaka Esenşehir: l'inci etabı  teslim ettik. 2'inci ve 3'üncü etapta inşaat sürüyor. İkinci etabı 30 Kasım'da teslim edeceğiz, 3'üncü etap için Mayıs 2011 sözü vermiştik.

Fi-Side: Kasım 2009'da satışa çıktık. 30 Mayıs 2012'de teslim sözü verdik. İlk temeli 1 ay evvel attık. 24 ayda 3 bin 200 daireyi otoparkları, ticari alanları ile bitireceğiz. 3200 daire, 100 bin metrekare otopark, korkunç bir iş.

Fi-Iife: 15 ayda, Fi-Side'dan daha önce teslim edilecek. Çünkü Fi-Side, Fi-Iife'ın 4-5 kaü. Fi-Iife'ı neden erken teslim ediyoruz, elimizde boşta tünel kalıbımız var.

30 Haziran'da günde 45 daire üretecek noktaya geleceğiz

FİYAPI'nın halen devam eden ve toplam yatırım değeri 1.5 milyar TL'yi bulan projelerinde 8 bin konut üretildiğini, bunların 5 binden fazlasının satıldığını ifade eden Fikret İnan, 'tünel kalıp' sisteminin avantajları sayesinde hızlı üretim yaptıklarım söyledi. Fikret İnan, "30 Haziran itibariyle, her gün sabaHeyin kalktınız, akşamleyin yattınız. O arada, yani bir günde biz 45 tane dairenin kaba inşaatım bitirmiş olacağız. Tünel kalıp sistemi böyle bir avantaj sunuyor" dedi. Bu kadar hızlı konut üretmenin ciddi organizasyon gerektirdiğini bildiren Fikret İnan, şöyle devam etti: "Halen 3 bin 200 konutluk Fi-Side projemizde 5 tünel kaup var. Toplamda 13 tünel kalıbımız var. Tünel kalıp sayısı 10'u geçen, bildiğim kadarıyla 2 firma var. Biri biziz. Bizim 13 kalıbın değeri, 10 milyon TL'nin üzerinde. 1 kalıp, yaklaşık 1 milyon TL Biz, insanlara boş arsayı gösteriyoruz, 15 ay soma 1000 daireli nitelikli bir projeyi tamamıyla teslim ediyoruz. 2 bin kişiye iş kapısı açıyoruz."
Ali Öztürk/Hürriyet


Geri Dön