24 / 04 / 2024

Fikret İnan, engelliler için ücretsiz kolej kuruyor

Fikret İnan, engelliler için ücretsiz kolej kuruyor

Fi Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, engelli çocukların özel eğitim alacağı kolej kuruyor



Yaptığı konut projeleri ile tanınan Fi Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan engelliler için Türkiye'de bir ilk olacak okul projesini yaşama geçiriyor. İnan, "Bu okulda Türkiye'nin en iyi müzisyenlerini, mühendislerini, bilim adamlarını yetiştireceğiz. Olanak sağlandığı takdirde nasıl başarılı olacaklarını gösterecekler" diyor.

Ücretsiz eğitim

Okulun ilk öğrencileri gelecek yıl derse başlayacak. İşitme, görme ve zihinsel engelli çocuklara hizmet verecek okulda her engelli grubu için 80 kişilik kontenjan var. Okul öncesi eğitimde kontenjan 16. Eğitim İngilizce ve ücretsiz olacak.

"Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasının ana sponsoru olduklarını hatırlatan İnan, geçtiğimiz temmuz ayında Esenyurt'ta belediyenin bağışladığı arsa üzerinde 30 derslikli Fikret İnan Engelliler Koleji'nin temelini attıklarını söylüyor. İnan, en yenilikçi, en iyi metotların bu okuldaki eğitimde uygulanacağını vurguluyor.

Hedef birkaç okul

İnan, İstanbul'da birkaç okul daha açmayı planladığını dile getiriyor: "Türkiye'de engelli sayısı 8.5 milyon. Çoğu yeterli eğitimden uzak. Ailelerin bir çoğu çocuğunu utandığı için dışarıya çıkarmıyor. Önce ailelerdeki ve toplumdaki engelliye karşı önyargıyı kırmamız gerek. Okulumuz bu alanda okul kurmak isteyenler için de bir konsept olacak" diyor. İnan'ın verdiği bilgilere göre okulda görme, zihinsel, işitme engelli öğrenciler öğrenim görecek. Kolejde engelli çocuklar kendilerine göre dizayn edilmiş ortamlarda eğitim alacak.

Fen, bilgisayar, coğrafya laboratuarları tamemen çocuklara uygun olacak. Resim, müzik, oyun atölyeleri, çok amaçlı salonlar olacak. Her biri ayrı katlarda eğitim görecek öğrenciler ayrı girişler ile birbirleri ile karışmadan özel kolidorları kullanarak kendi sınıflarına ulaşacak. Ancak hepsinin ortak kullanımına uygun etkinlik, teneffüs alanları olacak.

Okulda 0-6 yaş engelli öğrencilerin öğrenim göreceği bir anaokulu da olacak. Öncelik bölgede oturan ailelerin çocuklarına tanınacak.

Kimler başvuracak?

"Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasında da Beyazay Derneği ile birlikte hareket ettiklerini anlatan İnan, "Biz mimarlarımızı onlara verdik. Çünkü bu konuda onların bilgisi çok fazla. Onların önerileriyle okul projesi çizildi. Eğitim programının oluşturulmasında da onlar katkı sağlıyor. ancak ben okulun yönetiminde olacağım. Çünkü okulun yaşaması ve ihtiyaçlarının karşılanması benim için çok önemli. Bu benim sorumluluk projem" diyor. Kolejdeki eğitimden faydalanmak isteyenler 0212 444 60 00 Mutlu Engelli Hattı, Türkiye Beyazay Derneği Genel Merkezi ve Şuebeleri ile www.egitimherengeliasar.org web sitesi aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
Gazete Habertürk


Geri Dön