25 / 04 / 2024

Fikret İnan Engelliler Koleji'nin temeli atıldı!

Fikret İnan Engelliler Koleji'nin temeli atıldı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye Beyazay Derneğince "Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası" kapsamında yaptırılacak olan "Fikret İnan Engelliler Koleji"nin temelini attı



Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Milli Eğitim Bakanlığı ve özürlülerden sorumlu Devlet Bakanlığının desteğiyle Fiyapı'nın ana sponsorluğunda başlatılan kampanya çerçevesinde yaptırılacak okulun temeli Esenyur'ta düzenlenen törenle atıldı. Hayrünnisa Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği
Başkanı Lokman Ayva, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan ile birlikte butona bastı.

Törende konuşan Hayrünnisa Gül, "Hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah arkası gelir ve diğer hayırseverlere de örnek olur. Hep beraber diğerlerini de açarız" dedi.

Lokman Ayva da Türkiye'de özürlülerin de kolejli olacağını belirterek, çocukların burada iyi yetişmiş öğretmenler ve gelişmiş materyallerle eğitimlerini sürdürme imkanı bulacağını söyledi.

Görme engellilere kabartma dünya haritalarıyla, yerküre ile ilgili son bilgilerin ve fen bilgisinin öğretileceğini, bilgisayar kullanmanın yanı sıra yoğun bir yabancı dil eğitimi verileceğini anlatan Ayva, işitme engellilerin de
çeşitli mesleki becerilerin yanı sıra akademik düzeyde bir eğitim alacaklarını kaydetti.

Ayva, zihinsel engelli çocuklar için de burada özel eğitim programları uygulanacağını ve o zaman çocukların neler yapabileceklerini göstereceklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Burada çok daha iyileri yetişecek. İyi bir zemin lazım ki iyi şeyler olabilsin. İyi toprak, iyi su, iyi hava olursa çok güzel bitki yetişir. Burada da geleceğin çok güzel ürünlerini yetiştirecek bir ortam olacak. Çocuklarımızı
yetiştireceğiz. Şunu hayal ediyoruz. Buradan büyük adamlar yetişecek. Özürlülerin de büyük adamları olacak. Nobel ödülü alan çocuklar olacak. Avrupa'da yönetmenlik ödülü alan çocuklar olacak. Türkiye'de önemli bilim adamları yetişecek. Bu anlamda dünyaya da güzel hediyelerimiz olacak."

AVRUPA STANDARTLARINDA EĞİTİM
Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan da Türkiye Beyazay Derneği'nin ana sponsoru oldukları için sıra dışı bir proje yapmak istediklerini ve bütün engellilerin bir arada olduğu bir okulun olmadığını öğrendiklerinde kolej mantığında böyle bir okulu yapma fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

Bunun üzerine okulun temelini bugün attıklarını ve önümüzdeki eğitim ve öğretim döneminde de hizmete açmayı planladıklarını belirten İnan, okul için 3 milyon TL ayırdıklarını, ancak rakamın artabileceğini kaydetti.

İnan, okulda işitme, görme ve zihinsel engelli çocukların eğitim görme imkanı bulacağını belirterek, "Avrupa standartlarında bir okul inşa edeceğiz. Her katta ayrı engelli grubu okuyacak" dedi. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da engellilere sahip çıkmaya çalıştıklarını ve okulun arsasının belediye tarafından verildiğini söyledi. Kadıoğlu, engellilere özel bu okulda sunulacak eğitim imkanıyla engellileri topluma entegre etmeye çalışacaklarını kaydetti. Törene katılan görme engelli sanatçı Metin Şentürk de geçmişte engellilerle ilgili kolejlerin bulunmadığını, o dönem hem okulların daha az olduğunu, hem de kitap ve diğer kaynaklar açısından her şeyin kısıtlı olduğunu ifade etti.

"Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası"nın Türkiye'nin ulusal anlamda en uzun soluklu ve en başarılı kampanyası olacağını belirten Şentürk, kampanyanın çok yeni olmasına rağmen çok büyük mesafeler aldığını söyledi.

Şentürk, bundan sonra eğitimde çok daha fazla engelli görüleceğini belirterek, tüm anne ve babaların çocuklarını eve kapatmaktan vazgeçmelerini, onları eğitimle ve hayatla buluşturmalarını istedi.

"Fikret İnan Engelliler Koleji"nin model olacak bir kolej olduğunu da ifade eden Şentürk, bütün iş adamlarını, bütün gönüllüleri bu harekete katkı sunmaya davet etti.

Şentürk, "Eğer bu işin ucundan hep beraber tutarsak, ağırlığını kimse hissetmez. Ama birkaç kişiye bırakırsak onun ağırlığı bir kaç kişinin üzerine fazla olur. O nedenle bu tür çalışmalarda herkesin bir ucundan tutası gerekiyor" dedi.

Törene katılan fiziksel engelli Ömer Urunca (17) da kendilerine destek verdiği için Hayrünnisa Gül ile Lokman Ayva'ya teşekkür ederek, "Çok mutluyum. Ama daha başka beklentilerimiz var" dedi.

Tören sırasında konuşma engelli Aleyna ve Bora Akbaba kardeşler, Hayrünnisa Gül'e sarılarak işaret diliyle konuşmaya çalıştılar. Gül, Fikret İnan'ın kızı Ceylin İnan'ı (2,5) da kucağına alarak bir süre sevdi. Hayrünnisa Gül, temel atma töreninin ardından başka bir programı nedeniyle tören alanından ayrıldı. Törende, mehter takımı da bir konser verdi.

İşitme, görme ve fiziksel engellilere yönelik eğitim verecek okul, 5 kat üzerine ve her katı 1200 metre karelik kapalı alandan oluşacak şekilde projelendirildi. Her engel grubunun ayrı bir katta eğitim göreceği okulda, ortak
alanlara ulaşım için de bağlantılar sağlanıyor.
A.A


Geri Dön