16 / 04 / 2024

Fikret İnan: Konut kredisi faizlerindeki artış cuzi!

Fikret İnan: Konut kredisi faizlerindeki artış cuzi!

Dün ve önceki gün arka arkaya gelen açıklamalarla bankalar konut kredisi faizlerinde ortalama 5 puana varan artışlar gerçekleştirdi...



Artışı ilk açıklayan isim Garanti Bankası oldu. Garanti; konut, oto ve destek kredilerinde aylık 4-5 baz puanlık artışa gitti. Bu kapsamda konut kredilerinde 60 ay vadeye uygulanan tabela faiz oranı aylık yüzde 0.95’ten yüzde 0.99’a çıkarıldı. Yapı Kredi de konut kredisi faiz oranlarını 4 baz puan artırdığını duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada Finansbank ise 12-24 ay vadede standart konut kredisi faiz oranını yüzde 0.73’e, 36 ay vadede 0.80’e çıkartırken, 12-36 ay vadede yüzde 0.71’e yükseltti.

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün kredi faizlerindeki artışlardan nasıl etkileneceği ile ilgili tartışma sürüyor. Aralık ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, konut kredilerinde kredi tutarının gayrimenkul değerinin en fazla yüzde 75’i kadar olabileceği yönünde karar açıklamıştı. Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, kredi faizlerindeki artışın cüzi olduğunu belirterek bundan çok olumsuz etkilenmeyeceklerini söyledi. İnan, “Şu andaki faiz artışı alımı etkileyecek derecede değil. Daire alacak kişinin bu kadar artıştan dolayı kararında bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Şu anda arttı denilen oranlar bile genele baktığımızda çok düşük kalıyor” dedi.

Henüz gerileme yok
TCMB’nin dün açıkladığı veriler, 7-14 Ocak haftasında toplam kredi hacminde ve konut kredilerinde artış trendinin sürdüğünü ortaya koydu. TCMB’nin aralık ayında gerçekleştirdiği ilk zorunlu karşılık artırımı 21 Ocak’ta yürürlüğe girdiği için, uygulamanın bankacılık sektörüne etkisi henüz verilere yansımış durumda değil. Ancak, söz konusu dönemde toplam kredi hacminin bir önceki haftaya göre yüzde 0.3 artması, aylık bazda ise artışın yüzde 4.5 olması kredi hacmi büyümesinde hız kaybı yaşanmadığına işaret ediyor. Konut kredilerinde haftalık artış yüzde 0.4, aylık artış ise yüzde 3.7 oldu.



Milliyet


Geri Dön