25 / 04 / 2024

Fikret İnan'ın hedefi 10 yılda 100 bin konut yapmak!

Fikret İnan'ın hedefi 10 yılda 100 bin konut yapmak!

Fiyapı İnşaat'm 41 yaşındaki patronu Fikret İnan, Bahçeşehir'deki son projesinde üç günde 709 daire satmayı başardı



Fiyapı kurulalı henüz  2.5 sene oldu ve bunun son bir yılı kriz ekonomisi içinde geçti. Buna rağmen hayata geçirdiği projenin toplam büyüklüğü 1 milyar lirayı buldu.

FİYAPI İnşaatın patronu Fikret İnan inşaat sektörünün en aykırı çocuğu olmaya aday. Hangi müteahhit satışa sunacağı konut projesinin pazarlama stratejisini "Bu konutları alırsanız bana 100 milyon dolar kazandıracaksınız" sözü üzerine kurar?

Fikret İnan'ın yaptığı tam olarak buydu. Bir basın toplantısı düzenleyerek Bahçeşehir projesinin tanıtımı için kameraların karşısına geçti. Önce 59 bin lira gibi görülmemiş bir fiyattan daire satacağını söyledi. "Kriz ortamında iki ayda 3 bin daire satacağım" dedi. Ardından bu dairelerin satışından 100 milyon dolar kazanacağını söyledi. Üstelik inanmayanlar olabilir diye eline kağıdı kalemi aldı, 100 milyon dolan nasıl kazanacağını, daireleri 59 bin liraya nasıl satabildiğini detaylarıyla anlattı. Ama asıl tuhaf olan iddialı konuşması değil kriz koşullarında 3 günde 709 daire satabilmesiydi. Beylikdüzü'ndeki bir önceki projesinde de üç günde 465 daire satmıştı.

AYKIRI MÜTEAHHİT

Fikret İnan şu aralar Alaşehir'deki ofisinde yüzünde kocaman bir "Ben size bir ayda 3 bin daire satarım demiştim" ifadesiyle oturuyor. "Benim bir pazarlama stratejim yok" diyor ama medyanın dikkatini çekmeyi ve dolayısıyla reklamını yapmayı çok iyi biliyor. 41 yaşındaki iş adamı "Eğitim her engeli aşar" kampanyasının ana sponsoru oldu. Ardından kampanyaya medyanın ilgisini çekmek için tuttu Ferrari'sini hız rekoru denemesi için görme engelli şarkıcı Metin Şentürk'e verdi.


Ferrari direksiyonundaki Metin Şentürk ve kampanya, ertesi gün bütün medyada geniş yer buldu. Aykırı olmayı sevdiğini söylüyor Fikret İnan: "Okumadım, ortaokul mezunuyum. 27 yıldır ticaretin içindeyim. İş hayatında hep ters mantıkla hareket ettim. Herkesin gittiği yöne giderek öne çıkamazsınız. Küresel kriz patlak verdiğinde herkes frene bastı ben 'şimdi gaza basmanın tam zamanı' dedim ve altı projeye start verdim."

2.5 YILDA 7 BİN DAİRELİK PROJE YAPTI

Fiyapı bugün herkesin bildiği bir şirket konumunda. Ama mazisi sadece 2.5 yıl. Ve bu süre zarfında imza attığı projelerin büyüklüğü 7 bin daireye ulaştı. Şu anda biri bitmiş, beşi devam eden, ikisi yakın zamanda başlayacak olan toplam sekiz projesi var. Devam eden projelerinin büyüklüğü ise 1 milyar lira. Bu projelerin tamamını bitirip sattığında 300 milyon lira kâr edeceğini ön görüyor. İnan; halihazırda devam eden 1 milyon metrekarelik projeleri olduğunu ve 1 lira banka borçlarının olmadığını söylüyor. Peki bu nasıl olabiliyor? Fikret İnan'ın sırrı ne?

ÜÇ MADDEDE FİKRET İNAN MODELİ

Fikret İnan öncelikle sürekli çalıştığı yedi taşeron firmaya yaptırıyor inşaatlarını. Toplam istihdamı sadece 70 kişi. Klasik bir yap-satçı, projeyi satışa sunup topladığı peşinatlarla inşaata başlıyor. Modelinin üç önemli ayağı var aslında. İlki malzeme temininde. Büyük miktarlarda inşaat malzemesi aldığı için doğrudan büyük üretici firmalardan, avantajlı ürün temin edebiliyor.


Modelin ikinci ayağı aynı zamanda Fikret İnan'ın alamet-i farikası. "Biz öncelikle inşaat yapacağımız araziyi doğrudan satın alıyoruz. Kat karşılığı iş almıyoruz. Örneğin Fi-Yaka Bahçeşehir projesini inşa ettiğimiz arsayı yaklaşık 40 milyon lira ödeyip Yapı Kredi Koray'dan aldık. Bu alanda 3 bin 160 tane daire, 20 bin metrekare ticari alan olacak. Ticari alanların metrekaresini en kötü 2 bin 500 liradan satmak niyetindeyiz. Bu da 50 milyon lira eder. Bu durumda geriye kalan 3 bin 160 dairenin arsa payı sıfıra inmiş oluyor. Biz de bu avantajımızı fiyata yansıtıyoruz" diyor.


İnan devam ediyor: "Eğer araziyi satın almak yerine hasılat paylaşımı modeli ile inşaata başlasak hasılatın minimum yüzde 35'ini arazi sahibine verecektik. Yani 100 bin liralık dairenin 35 bin lirası arazi maliyetine gidecekti."


Yeni satışa sunduğu Tuzla projesinde de aynı model ve benzer bir sonuç yaşanmış. Fi-Yaka Tuzla-2 projesinin arazisini Tuzla Belediye'sinden 2.5 milyon liraya satın almış. 110 metrekare dairenin arsa payı 12 bin liraya gelmiş. Hasılat paylaşımı olsaydı aynı dairenin arsa payının 30 bin lirayı geçeceğim söylüyor. Modelin son ayağı ise pazarlamayla ilgili. İnan'ın rakiplerine oranla öyle aman aman bir pazarlama bütçesi yok: "Pazarlamayı çok iyi yapmamıza gerek yok. Sizin bir ürünü anlatmaya ihtiyacınız varsa pazarlama lazım. Bizim fiyatımız zaten ürünümüzü anlatıyor."

İKİNCİ  ATAK 2011'DE

Fikret İnan, kendisine büyük bir hedef koymuş durumda. "10 yılda 100 bin konut yapacağım" diyor ve hedefinin büyüklüğünü şu örnekle açıklıyor: "Türkiye'de şu anda 100 bin konut yapabilmiş şirket yok. Bizim şu anda yürüyen projelerimiz toplamda 7 bin konut. Örneğin  Kiptaş  1995 yılında kurulmuş bir şirket. Bugüne kadar ürettiği konut sayısı 52 bin. Devam edenleri de eklediğinde bu rakam 60 bine ulaşır. Biz Kiptaş'ın performansının da üstüne çıkmayı hedefliyoruz."


Fikret İnan bu hedefe ulaşabilmek için bir eylem planı hazırlamış. 2010 yılını mevcut projeleri tamamlamakla geçirecek. 2011 yılının ilk çeyreğinde tekrar agresif bir atakla beş büyük projeyi devreye sokmayı planlıyor.


Piyasaya geç  girdim çünkü bedel ödüyorum

Fiyapı önce Sarıgazi'de 25 bin metrekare alan üzerine 242 dairelik Sancaktepe projesini hayata geçirdi. Bu projesini tamamlayıp teslim etti. Onun dışındaki tüm projeleri inşa halinde. 40 dönüm arazi üzerine 16 blok ve 832 dairelik Esenşehir projesinde inşaat yüzde 60 seviyelerinde. 100 dairelik Fi-Yaka Tuzla projesinde yüzde 70'lerde. Dördüncü projesi olan 1725 dairelik Fi-Yaka Beylikdüzü'nde ise yüzde 15'lerde. Fikret İnan'rn en büyük projesi olan Kasım ayında satışa sunulan 3 bin 160 dairelik Fi-Yaka Bahçeşehir ise henüz başlangıç aşamasında. Öte yandan Tuzla'daki 260 dairelik ikinci projesinin satışını da Kasım ayı içinde yaptı. Şirketin yakın zamanda başlayacağı bir proje daha var ama bu kez Gebze'de. 500 dairelik Fi-Yaka Gebze'nin satışına Aralık ayında başlanacak.
CNBC-e Business/Burak Mavi


Geri Dön