29 / 03 / 2024

Fikret Orman, stat inşaat halindeyken 144 loca ve 20 bin kombine sattı!

Fikret Orman, stat inşaat halindeyken 144 loca ve 20 bin kombine sattı!

Sabah Gazetesi köşe yazarı Fatih Doğan bugün köşesinde " İnönü'yü yıkma altında kalırsın " başlıklı yazısına yer verdi. işte Fatih Doğan'ın yazısı..



“Yıkıyorsun ama yenisini yapamazsın” dedikleri başkan Fikret Orman stadyum daha inşaat halindeyken, 144 loca ve 20 bine yakın kombineyi satıp nakite dönüştürdü


Karanlık tünelden, GÜNEŞ'li günlere Beşiktaş'ın şampiyonluk öyküsü uzun metrajlı bir sinema filmi gibi.. Kulübün kapısına alacaklıların dayanmasına varacak tıkanıklıkların yaşandığı buhranlı günlerden, AŞK ve FEDA ile çekilen CEFA ile çıktı Beşiktaş. Her geçen gün yükselen umutlarıyla birlikte inşa ettiği Vodafone Arena'da kazandığı şampiyonlukla da SEFA dolu günlere kanat çırpmaya başladı.


Ancak CEFA-VEFA-SEFA süreci kolay geçilmedi. Yorulmuş kulüp, yıpranmış sinirlerin döngüsünden camianın gücü, başkan Fikret Orman'ın cesareti ve aldığı radikal kararlarla çıktı. 2 Haziran 2013 tarihi Beşiktaş için dönüm noktalarından biriydi. İç ve dış krizlerin karabasan gibi Beşiktaş'ı sardığı bir ortamda İnönü Stadı'nı törenle yıkmaya başlayan Fikret Orman için "Stadı yıktı, yapamaz... Bu stat bir daha yapılamaz... Beşiktaş girdiği karanlık tünelden kolay kolay çıkamaz" diyenlerin sayısı hiç de az değildi. Ancak Beşiktaş'ın gücünü, camiasının dinamiklerini iyi bilen başkan 'FEDA' diyerek kenetlenmeyi sağladı. Karanlık tünelin sonundaki Güneş'i vadetti. Bütün gelirleri temliklenmiş, bankalarda kredibilitesi tükenmiş, ödeme akışı kilitlenmiş bir kulüp için yeni stat ve Vodafone Arena ile kendisine döngüyü sağlayacak ekonomik kaynakları sağladı. "Bankalar tıkanmışsa camiamız var" diyerek bitip bitmeyeceğine dair bahis oynatılan yeni stattan 144 loca ve 20 bine yakın kombineyi 3 yıllık süreli satışla nakite dönüştürdü. Bir taraftan stadı yaparken diğer taraftan yeni ve genç bir takım inşa etti. Bu yan yana mümkün olacak bir durum değildi.


GÖÇEBE KUŞ KARA KARTAL

Kartal göçebe olmayı göze aldı. G.Saray ve F.Bahçe statlarını ezeli dostlarına açmazken Kartal, göçebe kuşlar gibi Osmanlıspor, Konyaspor, Başakşehir, Olimpiyat hatta Sarıyer'in statlarında oynamak zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıl Galatasaray'a kaptırılan şampiyonluk umutları sarstı ve Güneşli günleri geciktirdi. "Son maçları Vodafone Arena'da kendi evimizde oynasaydık 2014-2015 şampiyonluğunu kaybetmezdik" diyen Fikret Orman son bir yıl bütün planlarını stadın lig bitmeden tamamlanması üzerine kurdu. Bu süreçte stat isim hakkı, forma sponsorluklarıyla 170 milyon dolarlık kağıda dökülmüş bir gelir kalemi de oluşturan Beşiktaş yönetiminin sezon başı yapacağı en önemli iş, West Ham'a giden Bilic'in yerine takıma doğru bir teknik adama teslim etmekti. Çinlilerin 13 milyon Euro verdiği Demba Ba'nın yerini doldurmak, başta stoper olmak üzere takıma yeni ve tecrübeli yıldızlar kazandırmaktı en önemli konuydu.


80 karede Vodafone Arena'nın inşaat süreci!



Sabah


Geri Dön