19 / 04 / 2024

Fikri Işık: İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün yüksekliği 28 metreye ulaştı!

Fikri Işık: İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün yüksekliği 28 metreye ulaştı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın en büyük orta açıklıklı 4'üncü asma köprüsü özelliği taşıyan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki çalışmaları denizden inceledi. Işık, "Şu ana kadar 28 metre yüksekliğe eriştik''




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın en büyük orta açıklıklı 4'üncü asma köprüsü özelliği taşıyan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki çalışmaları denizden inceledi.


İzmit Marinası'ndan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek ile Gümrük Muhafaza Müdürlüğüne ait botla Hersek Burnu'na giden Işık, Karayolları 1. Bölge Müdürü İsmail Kartal'dan köprü ve bağlantı otoyolu çalışmaları hakkında bilgi aldı.


Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatının büyük hızla devam ettiğini belirterek, çalışmaları bizzat yerinde görme imkanı bulduklarını söyledi. 


''Şu anda denizde ayakların yükseldiğini görüyor olmak bizi çok mutlu etti, aslında tarihe tanıklık ediyoruz'' diyen Işık, ''Zannediyorum Ramazan Bayramı'ndan sonra herkes köprünün yükseldiğini, kulelerin yavaş yavaş şekillendiğini görmüş olacak. Gelecek yılın aralık ayı itibarıyla da aksama olmazsa köprünün üzerinden araçlar geçmeye başlayacak'' şeklinde konuştu.


Köprünün, ''Türkiye'nin asrın projesi'' diye nitelendirilebilecek birkaç projesinden biri olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti:


"Bu arada haziran itibarıyla Altınova'dan Orhangazi'ye kadar olan bölümün trafiğe açılacağını arkadaşlarımız bugün ifade etti. Bu da çok sevindirici. Yaklaşık bir saat süren yolu, 20 dakikada hem de daha güvenli ve konforlu alma imkanı bulacağız. Köprünün kulelerinin toplam yüksekliği 252 metre olacak, şu ana kadar 28 metre yüksekliğe eriştik.


Her hafta yaklaşık 10 metre yükselecek ve aralık ayının sonunda köprü kuleleri tüm ihtişamıyla çıkmış olacak."


Işık, ''Projenin maliyeti 6,3 milyar dolar. Kamulaştırma ve finansmanıyla yaklaşık 20 milyar lira maliyeti var. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan bir proje'' dedi.




AA



Geri Dön