29 / 03 / 2024

Filinta dizisi için İzmit'te dev plato kuruldu!

Filinta dizisi için İzmit'te dev plato kuruldu!

İlk bölümü TRT 1'de 23 Aralık'ta ekrana gelecek olan 'Filinta' Osmanlı döneminde geçen bir polisiye dizisi. İddialı bir prodüksiyona sahip olan dizi için, İzmit'te 1850'lerin İstanbul'unu yansıtan, içinde liman bile olan dev bir plato kuruldu..





Hiç Osmanlı döneminde geçen polisiye bir öykü hatırlıyor musunuz? 1850'lerin İstanbul'unda sokaklar nasıldı acaba? 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu'nda farklı dillerden, dinlerden, ırklardan insanlar nasıl bir arada yaşadı? Onları bir arada tutan adalet sistemi nasıldı? Tarihi filmlere, dizilere baktığınızda genelde Fatih Sultan Mehmet, Kanuni anlatılıyor. Öyküler hep saraylarda geçiyor. 600 yıl boyunca sokakta neler yaşanmış, anlatan olmadı. Ta ki TRT 1'in 'Filinta' projesi ortaya çıkana kadar. 'Filinta' dizisinin İzmit'teki eski Seka fabrikasında kurulan platosunu gezdim. Es Film ve Maya Film ortak yapımı dizinin yapımcıları ve senaryo yazarıyla konuştum. 'Filinta'; Osmanlı sokaklarında geçen bir polisiye macera ama önce size platodan bahsetmem lazım. Yıllardır sinema ve dizi sektörünü takip ederim, böyle devasa bir plato görmedim. 


'LOST'UN YÖNETMENİNDEN GÖRÜŞ ALDIK' 

Maya Film'den Bülent Turgut, "Bu platoyu Avrupa'da bile göremezsiniz. 300 bin metrekare alanda 40 bin metrekarelik set inşa ettik. Bu platoda eski Pera, Galata, Tophane, eski İstanbul sokakları, liman, kervansaray, adliye binası, elçilikler var" diyor. Platoya büyük emek harcanmış, dış mekanların yanı sıra Dolmabahçe Sarayı'ndan hamama, karakterlerin evlerinden kütüphaneye kadar onlarca iç mekan tasarımı var. Öyle bir set kurulmuş ki, dizi kendi ihtiyacını karşılıyor; kostümleri diken ve tarihi eşyaların kopyalarını hazırlayan atölyeler de var. Dizinin yapımcılarından Burhan Özkan, setin farkını şöyle özetledi: "Bu plato, yerli ve yabancı diğer yapımcılara da açık. Yurt dışından yapım şirketleri gelip inceleme yaptı, ileride burada yabancı yapımlar da çekilebilir." Es Film'den yapımcı Yusuf Esenkal da, bazı sahneleri 'Lost' ve 'Prison Break' gibi ünlü dizilerin yönetmeni Bobby Roth'un görüşleri doğrultusunda çektiklerini, amaçlarının uluslararası boyutta bir dizi ortaya çıkarmak olduğunu belirtti: "Burhan Özkan'ın 'Evrensele olan mahcubiyetimizi giderecek bir dizi olsun' sözü bizim misyonumuz. Nasıl yurt dışına çıktığımızda 'Biz buyuz' dediğimiz bir duruşumuz varsa, dizimiz de 'İşte biz buyuz' diyecek bir yapım. Sağolsun TRT de bize inandı ve arkamızda durdu." Özetle 'Filinta', setinden oyuncu kadrosuna, aksiyon sahnelerine kadar büyük emek harcanmış bir yapım. 1850'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda sokaklarda geçen bir polisiye macera olması açısından bir ilk. Dizinin ilk bölümü 23 Aralık'ta TRT 1'de ekrana gelecek. 


1850'LERİN İSTANBUL'U

Dizinin senaristi Altuğ Küçük, öyküyü şöyle anlattı: "Öykümüz, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1850'lerde geçiyor ama bir padişah ya da paşa ismi vermiyoruz. Hikayemiz 'Galata Kadısı Gıyasettin Hatemi' ve onun yetiştirdiği 'Galata Amiri Filinta Mustafa' çevresinde geçiyor. Zeki ve cesur bir polis olan 'Mustafa', en yakın arkadaşı 'Ali' ile maceradan maceraya atılıyor. Dizinin bir ana öyküsü olacak ama her bölümde farklı bir öykü anlatılacak. Epizodik bir dizi olacak. 'Kadı Gıyasettin' dizimizin en önemli karakterlerinden biri, Osmanlı adaletini temsil edecek. Tabii belgesel değil, dizi çekiyoruz. Heyecanlı, aksiyonu bol bir polisiye macera anlatacağız. Dizinin başrollerinden biri de 1850'lerin İstanbul'u. Bu devasa platform; dönemi, gerçeğine en yakın şekilde ekrana taşıyacak." 


AKSİYONU HOLLYWOOD İMZALI

Kudret Sabancı'nın yönettiği 'Filinta'nın aksiyon sahneleri 'Spider Man', 'Titanic' ve 'Er Ryan'ı Kurtarmak' gibi Hollywood yapımlarında görev alan Dusan Hyska ve beş kişilik ekibine emanet edildi. Dizideki görsel efektlerin temelini ise CGI (bilgisayarla yaratılmış görüntü) efektler oluşturuyor. Dizide en son teknolojiyle hazırlanmış efektler izleyeceksiniz. Makyajlar ise, David Craig Forest ve ekibine emanet... Forest, 'Lorenzo'nun Yağı', 'Çarli'nin Melekleri' ve 'Jaws 3' gibi birbirinden önemli onlarca filmin makyajlarını gerçekleştirmiş bir isim. 'Filinta'nın süpervizorü ve akıl hocası ise Türk TV sektörünün yakından tanıdığı yöneticilerden Murat Saygı. 


Mevlüt Tezel-Sabah


Geri Dön