28 / 03 / 2024

Filistin'deki Nativity Kilisesi restore ediliyor!

Filistin'deki Nativity Kilisesi restore ediliyor!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’de bulunan Yeniden Doğuş Kilisesi’nin (Nativity) restorasyonu amacıyla kurulan fona katkı sağladı. Daha önce Osmanlı’nın restore ettiği kilise, yine Türkler tarafından yenileniyor.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’in Beytüllahim kentinde bulunan Yeniden Doğuş Kilisesi’nin (Nativity) restorasyonu amacıyla kurulan fona katkı sağladı.


Roma İmparatorluğu tarafından 327 tarihinde Hz. İsa’nın doğduğuna inanılan mağaranın üzerine inşa edilen Doğuş Kilisesi, en son Osmanlı Devleti tarafından restore edildi. TİKA, Kudüs’ün kültürel zenginliğinin korunması için Doğuş Kilisesi’nin restorasyonunda kullanılmak üzere Uluslararası Restorasyon Komitesi’ne katkıda bulundu.


Doğuş Kilisesi yüzyıllar boyunca Katolik ve Ortodoks mezhepleri arasında da bir rekabete neden oldu. Doğuş Kilisesi’nin anahtarını elinde bulundurup kapıyı açma yetkisi Kanuni Sultan Süleyman tarafından Katolik papazlara verilmişti. Yetki, 1630’larda Rum Ortodokslar’a devredildi. 


1850’lerde Rusya ve Fransa’nın Kudüs’teki kutsal mekânlar üzerinde koruyuculuk talepleri iki mezhebi yine karşı karşıya getirmişti. Bu çekişmeye Sultan Abdülmecid Han çıkardığı bir ferman ile son verdi. Ferman ile birlikte kilisenin kapısındaki kilit değiştirildi ve anahtar Müslüman bir aile olan, Hüseynîler’e verildi. 2002 yılına kadar yaklaşık 150 sene Doğuş Kilisesi bu Müslüman ailenin mensuplarınca açıldı. 


2002’de İsrail ordusunun kiliseyi kuşatmasından sonra, Kudüs Rum Patriği tarafından kilit değiştirildi. Kilisenin anahtarının kime devredileceği halen tartışılıyor.


Kilisenin bakımı için 2009 yılında Kudüs’teki Yunan Ortodoks Patrikhanesi, Katolik Kilisesi ve Ermeni Ortodoks Patrikhanesiyle eşgüdüm halinde çalışacak bir uluslararası restorasyon komitesi kuruldu. 


Daha önce Osmanlı’nın restore ettiği kilise, yine Türkler tarafından yenileniyor.


Uluslararası fon


Kurulan uluslararası bir komite, bağışçı ülkelerden toplanan paralarla restorasyonu yaptırıyor.


Bugün


Geri Dön