25 / 04 / 2024

Filyos Limanı bu ay ihaleye çıkıyor!

Filyos Limanı bu ay ihaleye çıkıyor!

Zonguldak Çaycuma'da kurulacak 25 milyon ton kapasiteli Filyos Limanı'yla, başta kıyı Karadeniz ülkeleri olmak üzere Rusya, Ortadoğu ve Uzakdoğu ile ticaret hacminin artırılması ve İstanbul Limanı'nın yükünü hafifletecek...



10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM


Zonguldak'ta Kurulu Maden ve Enerji Sanayicileri İşadamları Derneği Başkanı Ümit Velioğlu, geri sahasında termik santrallerin, demir-çelik, çimento, kimya gibi ağır sanayi fabrikalarının ve tersanelerin yer alacağı projenin yatırım büyüklüğünün 10 milyar doların üzerinde olmasının beklediklerini belirterek, "Projeden enerji alanında beklentimiz, endüstri bölgesinde yer alacak termik santrallerin yerli kömür öncelikli olması ve enerji ihtiyacı planlaması ile ÇED'in sadece Filyos'u değil, 80-100 kilometrelik sahil şeridini kapsaması" dedi. 



Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Zonguldak Filyos'ta gerçekleştirilecek Filyos Liman ve Endüstri Bölgesi Projesi kapsamında Altyapılar Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü Filyos Limanı ihalesinin bu yılın yatırım programına alınacağını, ihaleye Yüksek Planlama Kurulu onayının ardından bu ay içinde çıkılmasının planlandığını söyledi. 


25 MİLYON KAPASİTELİ 


Zonguldak Çaycuma'da kurulacak 25 milyon ton kapasiteli Filyos Limanı'yla, başta kıyı Karadeniz ülkeleri olmak üzere Rusya, Ortadoğu ve Uzakdoğu ile ticaret hacminin artırılması ve İstanbul Limanı'nın yükünün hafifletilerek Boğazlar'ın gemi trafiğine bağlı riskinin azaltılması hedefleniyor. Soluk, genel bütçeden karşılanacak liman altyapı projesinin  aşamasında olduğunu belirterek, "Toplam proje, altyapı ve üstyapı olmak üzere iki ayn ihalede gerçekleştirilecek. Filyos Limanı Altyapı İhalesi 2013 yatırım programına alınmak üzere şu anda YPK aşamasında" dedi. 


YİD MODELİYLE 


Soluk," Yakında Başbakan'a sunulacak. YPK kararının yetişmesi halinde ihaleye bu ay içinde çıkılacak. Programa göre YPK karan yetişmezse en geç Ocak ayında çıkılır" diye konuştu.Soluk, " Rımtım inşaatı ve dalgakıranlar genel bütçe kapsamında gerçekleştirilecek, diğer altyapı ve üstyapı yatınmlan YİD modeli ile olacak" dedi. 



Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön