20 / 04 / 2024

Filyos Limanı'nın inşaatı başladı!

Filyos Limanı'nın inşaatı başladı!

Demir Medya Gazetesi köşe yazarı olan Derya Akbıyık, bugünkü yazısında Zonguldak'taki projelerden ve yatırımlardan bahsetti. Akbıyık, Filyos liman inşaatının başladığını belirtti.



Filyos liman inşaatı başladı. Dolgu çalışması. Devamında limanın ana hatlarının oluşması. Mendirek. Ve liman altyapı inşaatının bitimi. Tam 538 milyon TL tutarında bir liman inşaatı. Bitim tarihi ,tekrar tekrar hatırlatıyoruz. 15 Temmuz 2019 . Ve devamında liman üst yapı ihalesi. Saha tahsisleri. Büyük ölçekli üretim esaslı firmalara yer tahsisi. Tam 12 . 000 istihdam. Beş milyar Türk lirası yatırım. Ve 60 bin kapasiteli yeni bir şehir. Karma Endüstri Merkezi. Yakında Bilim ,sanayi ve teknoloji bakanı Faruk Özlü ,Zonguldak’a geliyor. 


Bakan Özlü bu konuda önemli açıklamalarda bulunacaktır. Zonguldak Filyos Projesi ile geleceğine yön verecektir. Işık tutacaktır. Vizyon yapacaktır. Ufkunu yükseltecektir. Moralimiz çok daha iyi olacaktır. Tam 25 milyon ton kapasiteli limanımız hayata geçecek. 


Filyos lojistik üssü olacak. Demiryolu bağlanacak. Karayolu yapılacak. Irmak sedde çalışmaları bitirildi. Zonguldak’ın çılgın projesi hayata geçecek. Olması gerekenler geçte olsa oluyor. İnşallah gelecek günler güzel günler olacak.


ŞEHİR HASTANESİ


Zonguldak Ak parti milletvekili Hüseyin Özbakır , Kent Konseyi ziyaretinde ,şehir hastanesi  olmasını isterim sözlerini kullandı. Üzülmez  bölgesine de olursa çok iyi olur dedi. 


Yalnız ortada bir sorun olduğu  ve çözülebilir bir konu,  Kent Konseyi başkanı Yesari Sezgin tarafından dile getirildi.


Şehir hastanesinin yapılacağı yerde 140 konut varmış. Bu konut sahiplerine verilecek dairelerin tutarı da 15 milyon Türk lirası. Sonuç olarak  TOKİ  bunu karşılıyor.


Eğer sağlık bakanlığı ,yeri uygun görür ve beğenirse, TOKİ ‘ye 15 milyon Türk lirası  arsa parası ödemesi gerekiyor. Bu para sağlık bakanlığı tarafından karşılanırsa, sorun ortadan  kalkıyor. Ve şehir hastanesine start veriliyor. Veya eski hastanenin olduğu arsa, takas usulü TOKİ ‘ye devredilebilir. Bir çok seçenek masada. İnşallah gerçekleşir. Vekil  Özbakır da  şehir hastanesine sıcak bakıyor.


Neden olmasın?

Isparta,  Mersin ve Kocaeli şehir hastanelerine kavuştu. Zonguldak’ta kavuşsun. İnşallah hayırlısı olur.


ÜZÜLMEZ KÜLTÜR VADİ PARKI


Üzülmez kültür vadi parkı projesine çok hızlı başladık. Süreç  işliyor. Projeler  yapılıyor. Ödenek hazır. Yer hazır. Çalışma tamam. Gerekli toplantılar yapıldı.


Fakat aldığımız bilgiler doğrultusunda  çalışmaların üç veya dört yıl süreceği söyleniyor. Neden bu kadar uzun. Neden , bu kadar uzun süren yıllar.


Dört yıl süren bir proje olur mu?


AB kredisi alınması gündemdeymiş. AB kredisi alınırsa süreç çok zor tamamlanır. Proje başlamadan gömülmesin. Zonguldak üzülmez kültür vadi parkı projesi ile heyecanlandı. Mutlu oldu. Sevindi.


Üzülmez bölgesi eski o makus talihini yıkıyor. Yeniden şahlanıyor. Metruk, Tenha. Terkedilmiş bir bölge hayat buluyor. Canlılık buluyor.


İl kültür müdürlüğü o bölgeye geliyor. Sanki birileri dur diyor gibi bir görüntü var. Gizli bir el bu proje fren bastı.


Proje zamanla unutturularak , kaybolması gündemde. Üzülmez kültür vadisi parkı projesi bir an önce hayat bulsun. Zaman kaybedilmesin.


Zonguldak unuttuğu ,kültür ve sanat ile buluşsun. Üzülmez  bölgesi heyecanını kaybetmesin.


AB kredisi beklersek ,bu proje zor hayata geçer. Bir an önce tamamlanması adına gerekli girişimler acilen hızlanmalı.


Zonguldak halkı heyecanla ,umutla ve mutlulukla ,ivedilikle üzülmez kültür parkı vadisi projesinin tamamlanmasını bekliyor. Hem de çok acil. Ve geçmiş tarihini büyük bir özlemle yaşamak istiyor .



Derya AKBIYIK/Demir Medya


Geri Dön