19 / 03 / 2024

Financial Times: Türkiye yatırımcılar için çekiciliğini koruyor!

Financial Times: Türkiye yatırımcılar için çekiciliğini koruyor!

İngiliz Financial Times, birçok olumsuzluğa rağmen Türkiye’de ekonominin aksak da olsa yabancı yatırımcılar için çekici olmayı sürdürdüğünü vurguladı.




Moody's'in Türkiye'nin yatırım notunu düşürme kararına ilişkin tartışmalar sürerken, İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'dan (FT) çarpıcı bir analiz geldi. Gazete, “Türkiye'nin aksak ekonomisi yatırımcılar için çekiciliğini koruyor” değerlendirmesini başlığa çıkardığı haber analizinde “Hükümet, halkın harcamayı sürdürmesini arzuluyor” sözlerini kullandı.


Türk ekonomisinin lokomotifi olarak nitelediği “iç talebin” Türkiye'nin GSYH büyümesinin üçte ikisini oluşturduğuna dikkat çeken gazete, bu çerçevede “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temmuzdan bu yana tüketim motorunu canlandırmaya çalıştığı” yorumunu yaptı. Analizde şöyle devam edildi:

“Türklerin 10 bin dolara yakın kişi başına geliri, bir kısmını almak için yarışan şirketlere hem bir fırsat hem de tehlike oluşturuyor. Ne zaman Türk ekonomisi ısınsa cari açığı şişiyor ve büyük net yıllık dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin uyarıları tetikliyor. Ancak her defa, ekonomi, BRIC ve MINT üyelerinkilerinden üstün bir performans gösteriyor.”

Haberde görüşlerine yer verilen Londra merkezli Stroz Friedberg'den analisti Jonathan Friedman, “Yatırımcılar risklerden kaygı duyuyor ama başka nereye gidebilirler” diye sordu ve şunları söyledi:


TÜRKİYE ÇOK ŞANSLI


“Rusya, Brezilya ve İran gibi yükselmekte olan piyasalar daha büyük zorluklar yaşıyor. Bu nedenle yatırımcılar, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğinin farkında. Ancak tüketici pazarının büyüklüğüne bakıyor ve bu pazar çekiciliğini koruyor.” FT, tüketime kısıtlamaların kaldırılmasını “hassas” bir mesele olarak nitelerken, haberini Friedman'ın şu sözüyle noktaladı:



“Türkiye çok şanslı. Başka bir küresel risk ortamında yatırımcılar üzerindeki etkisinin çok daha fazla olacağı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Ancak dünya çapındaki zayıf büyüme nedeniyle yatırımcılar, fırsat bulabilecekleri her yerde faaliyet gösteriyor.”


Sözcü


Geri Dön