25 / 04 / 2024

Fırat Muşlu: Tekstilin yanı sıra inşaata da devam edeceğiz!

Fırat Muşlu: Tekstilin yanı sıra inşaata da devam edeceğiz!

Tekstil faaliyetleri kapsamında dünyanın önemli giyim markalarına üretim yapan Fırat Muslu, inşaatı sevdi. İlk gayrimenkul yatırımını 64 villayla yapan Muslu "Tekstilin ve tekne üretimi işimizin yanı sıra inşaata da devam edeceğiz" dedi.



30 yıllık tekstil firması, İstanbul'un ilk marinalı villa projesini hayata geçirdi. İtalya, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerin uluslararası arenada varlık gösteren giyim markaları için üretim yapan Durak Tekstil'in patronu Fırat Muşlu, tekstil piyasasında sanayici olmanın zorlukları karşısında gelişen inşaat sektöründe de varolmak istediklerini söyledi. West Wall Marina Villaları'nı inşaat bittikten sonra satmaya başladıklarını belirten Muşlu "Villaların yüzde 40'ı satıldı. Büyüklükleri 353 metrekare ile 815 metrekare arasında değişen ve 500 ile 1.000 metrekare arasında müstakil kullanımlı bahçeleri bulunan 7 farklı tipte 64 villamız var. Bundan sonra yatırımlar sürecek. Geçen yıl tekne imalatına da başladık, bu işte de ayda 3 tekne üretmeyi hedefliyoruz" dedi. Sırada yeni sektör yatırımları olduğunu söyleyen Muşlu ile hikayesini, faaliyetlerini ve yatırım projelerini konuştuk: 


>>Dünyanın önemli giyim markaları için üretim yapıyorsunuz... Önce hikayenizi anlatır mısınız? 


1983 yılında İstanbul'da babam tarafından kurulan tekstil konfeksiyon atölyesinden bugünlere geldik. O zaman bu tür atölyeler fabrika gibi çalışıyordu. Sonra mağazalaşmayla birlikte Durak Tekstil markası ortaya çıktı. Bugün yurt dışına da üretim yapıyoruz. İtalya, İspanya, Hollanda gibi ülkelere ürün veriyoruz. Kumaşları da içeriden alıp, tüm işlemlerini yapıyor ve dikip siparişe göre gönderiyoruz. Önemli uluslararası markalara başta pantolon olmak üzere satış yapıyoruz. Cüneşli'de ayda 180 bin parça üretimimiz var. Bunun 100 bin adedi yurt içi, 80 bin adeti ise yurt dışı markalar için. 


>>Tekstil, devamı zor bir iş kolu haline geldi ama... 


Tekstil 2006 yılından sonra gerilemeye başladı, yoğun iş temposu azalan kârlılık nedeniyle ilgi azaldı. Tekstil, zor bir iş koludur. Eleman sıkıntısı var. Kaçak yabancı işçi çalıştıran firmaların sayısı ve merpen altı üretim arttı. Niteliksiz işletmeler çok ucuz iş yaptıkları için siz de ona göre fiyat vermek zorunda kalıyorsunuz. Kârlılıklar düşüyor, haksız rekabet oluşuyor. Onlar yakalansalar bile mevcut yeri kapatıp başka bir yerde açıyor. Sektör sıkı denetlenmeli. 


>>İstanbul'un ilk marinalı villa projesini hayata geçirdiniz. İnşaat sektörüne girmek nereden çıktı? 


Bizim zaten arsa yatırımlarımız vardı. Tekstildeki sıkıntılardan dolayı sektör değiştiren tekstilciler var. Genelde de inşaata yöneldiler. Tekstilcilerin büyük kısmı inşaatçı oldu. Biz de bu alanda var olmak istedik ve ilk projemizi yaptık. 


>> West Wall Marina Villaları'nı anlatır mısınız? 


Beylikdüzü Yakuplu'da konumlanan West Wall Marina Villalan'nda inşaat bittikten sonra satışlar başladı. Tüketicilerin karşısına bitmiş bir ürünle çıkmak istedik. Şu ana kadar villaların yüzde 40'ı satıldı. Tapuyu hemen veriyoruz. Villaları duvar ve tavan alçılar bitmiş olarak teslim ettik. Kalan işleri ise müşterilerin taleplerine göre tasarlayıp yapabiliyoruz. Satış fiyatlarının 670 bin dolardan başladığı projede villa büyüklükleri 353 metrekare ile 815 metrekare arasında değişiyor. 62 bin metrekare arsa üzerinde 50 milyon dolar yatırım bedeliyle hayata geçirdiğimiz projede 500 ile 1.000 metrekare arasında müstakil kullanımlı bahçeleri bulunan 7 farklı tipte 64 villa bulunuyor. 


>>Yabancı yatırımcılardan talep var mı villalarınıza? 


Konut sayısı fazla üretim fazla İstanbul'da. Ortadoğu'da problem var bu nedenle de artık Araplar yaşamak için güvenli yerler arıyorlar. Bize de gelenler oluyor, özellikle Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt'ten ilgi var. Şu ana kadar iki villayı Araplar'a sattık. 


>>İnşaatı sevdiniz mi, bu alanda üretimin devamı gelecek mi? 


Çok sevdik, bu benim işim diyorum. Bir yandan tekstil sürecek tabii ki ama bundan sonra da gayrimenkul yatırımlarımız sürecek. Yine bu çevrede 300-400 konut ve ticari alanda iki yatırım için hazırlıklarımız sürüyor. Bir arsa almak üzereyiz. Yine villalar yapabiliriz, arsalara bakıyoruz, görüşmelerimiz var. Ancak bunlann hiçbiri tam netleşmedi. 


>>Tekne üretimine başladınız... 


Bir yıl önce Gökova'da tekne üretimine başladık. 6-12 metre arası tekneler üreteceğiz. 2015 yılında ayda üç tekne üretmiş olmayı planlıyoruz. Şu anda ayda bir tekne üretiyoruz ancak. Çünkü el işçiliğine dayalı tekneler bunlar. 

Bunlar butik, sipariş üzerine lüks tekneler olacak. Seri üretim değil kafamızdaki. 200-300 bin TL'den başlayacak teknelerin fiyatı, kullanılan malzemeye göre bu rakamın ucu açık. 



Star 


Geri Dön